Putyin: Oroszország feladata a visszaszerzés és megerősítés

Startlap - Startlap
Visszavonnák Litvánia függetlenségének elismerését; fokozódnak az ukrán veszteségek; kolerajárvány fenyeget Mariupolban; a McDonald's nem nyit titokban újra Oroszországban. Az ukrán-orosz válság hírei.

Putyin: Oroszország feladata a visszaszerzés és megerősítés

Egy ország vagy szuverén, vagy gyarmat, köztes megoldás nincs – fejtette ki gondolatait Vlagyimir Putyin fiatal vállalkozókkal megtartott találkozóján Moszkvában. Az orosz elnök szerint I. (Nagy) Péter cár a Nagy Északi Háború idején nem elragadott területeket, hanem orosz őshonos földeket szerzett vissza és erősített meg. Mint mondta, a modern Oroszország feladata is a “visszaszerzés és megerősítés”. Részletek.

Visszavonhatja Litvánia függetlenségének elismerését az orosz parlament

Egy orosz kormánypárti képviselő törvényjavaslatot nyújtott be a parlament alsóházához, az állami dumához, amelyben azt követeli, helyezzék hatályon kívül a Litván Köztársaság függetlenségéről szóló rendeletet. Bővebben.

Keményen bírálta Magyarországot Orbán lengyel szövetségese

Keményen bírálta Magyarországot Jarosław Kaczyński egy vidéki lakossági fórumon – írja a Wprost című lengyel újság, amit a Népszava szúrt ki. Ha érdekel, mit válaszolt a lengyel miniszterelnök-helyettes az uniós szankciók elleni magyar tiltakozással kapcsolatos kérdésre, ide kattints.

Fokozódnak az ukrán veszteségek

Pavlo Pakhomenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Napi 100-200 közé teszi a katonai veszteségeket Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök főtanácsadója. Múlt héten Zelenszkij még hatvan és száz közé becsülte az elesett ukrán katonák számát naponta. Podoljak sürgette a nyugati országokat, hogy bocsássanak rendelkezésükre modern tüzérségi eszközöket, mert nyomasztó az oroszok tüzérségi fölénye Kelet-Ukrajnában. (24.hu)

Kolerajárvány fenyeget Mariupolban

A megszállt Mariupol városát kolerajárvány fenyegeti, miközben az oroszok által megszállt területeken az alapvető közszolgáltatásokat is nehezen tudják biztosítani a civileknek – olvasható a brit védelmi minisztérium jelentésében, amit ebben a cikkben ismertetnek.

Brit miniszter: „Egy látszatkormány törvénytelen bírósága” ítélte halálra a briteket Ukrajnában

Csütörtökön terrorizmus vádjával ítéltek halálra két brit és egy marokkói férfit Donyeckben. Az orosz hadsereg Mariupolban ejtette foglyul őket, mindhárman az ukránok oldalán harcoltak a háborúban. Bővebben.

Időközben az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov is megszólalt a halálra ítélt britekről. Véleményét ebből a cikkből ismerheted meg.

A finn kormány megerősítené az Oroszországgal közös határszakaszt

A finn kormány a határvédelmi jogszabályok módosítását tervezi, ami lehetővé tenné határzárak építését az Oroszországgal közös keleti határon. Innen kiderül, mitől tartanak a finnek.

8642-en érkeztek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére a csütörtöki napon az ukrán-magyar határszakaszon 5283 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3359 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett, vagyis összesen 8642-en jöttek a háború sújtotta országból az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint. (24.hu)

Fact-check: A McDonald’s nem nyit titokban újra Oroszországban

Alexandr Kryazhev / Sputnik / Sputnik via AFP

Egy fideszes propagandaoldal kezdte el ezt terjeszteni, pedig még a hivatkozott forrásukban is az áll, hogy az amerikai vállalat eladta orosz édedkeltségeit. Fact-check a Telexen.

Küzd az igazáért az eltiltott orosz tornász

Korábban a Nemzetközi Torna Szövetség egyéves eltiltással sújtotta Ivan Kuljakot, az orosz sportoló ugyanis miután a dohai világkupaversenyen bronzérmet szerzett korláton, az eredményhirdetésen úgy jelent meg az aranyérmes az ukrán Illija Kovtun mellett, hogy a mellkasán a háborús szimbólummá vált Z betűvel jelent meg. Részletek.

 

Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: Mikhail Metzel / Sputnik / Sputnik via AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Kiszámolták, hány forintot jelenthet a nyugdíjasoknak Orbán...

képcím

Csökkentette a kormány a csok büntetőkamatát

képcím

Eljárást indítottak a lélegeztetőgép-biznisz egyik szereplője...