Putyin elmeállapotáról nyilatkozott az osztrák kancellár

Startlap - Startlap
"Új szakasz" kezdődött a háborúban; még mindig nem esett el Mariupol; Volodimir Klicsko: Orbán szerint mégis ki a bucsai mészárlás felelőse?; Jaksity György: Gyökeresen változni fog a magyar külpolitika. Az ukrán-orosz válság hírei.

Putyin elmeállapotáról nyilatkozott az osztrák kancellár

Karl Nehammer április 11-én Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyinnal. Az osztrák kancellár most a Kronen Zeitungnak adott interjút, amelyben elmondta: bár az orosz elnök sokak szerint valamilyen “fizikai vagy mentális” problémával küzdhet, ő nem látta ennek nyomait rajta, sőt, kiváló pszichológiai állapotban találta. A Telex hírfolyamát az orosz-ukrán háborúról itt olvashatod.

Volodimir Klicsko: Orbán szerint mégis ki a bucsai mészárlás felelőse?

Interjút adott a Válasz Online-nak Volodimir (Vlagyimir) Klicsko, egykori ukrán bokszvilágbajnok, akinek bátyja, a szintén volt ökölvívó Vitalij jelenleg Kijev polgármestere. Volodimir nem politikus, aktivistaként azonosítja magát, de határozott véleménnyel rendelkezik az ukrán háborúról és Magyarország szerepéről is. Az interjúban elhangzottakról itt olvashatsz bővebben.

50-60 ezer orosz katona támadhat a keleti fronton

Az orosz erők kedden széles fronton támadtak Kelet-Ukrajnában egy teljes körű szárazföldi offenzíva részeként, hogy átvegyék az ország keleti ipari központjának ellenőrzését. Az offenzívát ukrán tisztségviselők a háború új szakaszának nevezték. Részletek.

Az ukrajnai New Yorkot is lövik az oroszok

Az ukrán Pravda azt írja, hogy New Yorkot is lövik az orosz csapatok, igaz, itt nem az amerikai városról van szó, hanem a donyecki régió 10 ezer fős kisvárosáról, amelyet a Wikipedia szerint 19. században alapítottak ezen a néven, de azt nem tudni, miért pont New York lett a neve. Ugyan 1951-ben átnevezték Novhorodszkéra, 2021-ben visszakapta az eredeti nevét.

New York (vagy ukránul Нью-Йорк) éppen a frontvonalon helyezkedik el, ezért más településekkel együtt hétfő este óta heves támadások érik. Egyelőre nem tudni, hogy mennyi áldozata van az orosz támadásoknak a környéken. (24.hu)

Még mindig nem esett el Mariupol – mondja az ukrán kormányfő

Sergey Averin / Sputnik / Sputnik via AFP

“Mariupol még mindig nem esett el. A katonáink a végsőkig harcolni fognak és még mindig ott vannak Mariupolban” – mondta az ABC amerikai televíziónak Denisz Smihál ukrán miniszterelnök. Hozzátette, hogy a Mariupol feladására az oroszok által vasárnapig kiszabott határidőt figyelmen kívül hagyták.

Az orosz hadsereg állítása szerint szinte egész Mariupolt az irányításuk alatt tartják, miközben az ukrán csapatok továbbra is harcolnak az Azovsztál acélgyárban. Ennek alagsorában mintegy ezer civil bujkál a harcok elől. (24.hu)

Az ukránok szerint radioaktív szuveníreket vittek magukkal az orosz katonák Csernobilból

Úgy tűnik, vihettek magukkal némi szuvenírt az orosz katonák Csernobilból, a baj csak az, hogy ezek a tárgyak erősen radioaktívak, ezért nem tanácsos őket élő szervezethez közel őrizgetni – írja a Vice. Bővebben.

Amerika kormánytagot küldhet Ukrajnába, de nem Biden lesz az

Joe Biden amerikai elnök jelenleg nem tervez ukrajnai látogatást, Volodimir Zelenszkij ukrán államfő felhívása ellenére sem – közölte hétfőn a Fehér Ház. (24.hu)

Lenin-szobrot állítottak az oroszok egy elfoglalt ukrán városban

Visszaállítottak egy korábban eltávolított Lenin-szobrot az orosz csapatok a megszállt Henicseszk városában, Herszon megyében. Fotón is megörökítették, ide kattints.

Tiltakoznak a magyarországi ukránok a Hősök terére szervezett oroszbarát felvonulás ellen

A magyarországi ukrán önkormányzatok és civil szervezetek tiltakoznak az április 30-án 13 órára, a Hősök terére engedélyezett „Fejezzük ki szolidaritásunkat Oroszországgal” elnevezésű tüntetés miatt. Hartyányi Jaroszlava, az Ukrán Világkongresszus vezetőségi tagja a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak írt levelet, melynek tartalmát ebben a cikkben ismertetik.

Jaksity György: Gyökeresen változni fog a magyar külpolitika

MOHOS MÁRTON / 24.HU

Putyin ezt a háborút végig viszi. Mi mást tehetne? Kiáll, és azt mondja a népének, hogy miattam megölték a fiaitokat, gazdaságilag az összeomlás felé haladunk, úgy döntöttem, visszavonulunk? – mondta a 24.hu-nak  adott interjújában az orosz–ukrán háborúról Jaksity György. A Concorde igazgatóságának elnökével az európai politika hibáiról, a háború gazdasági következményeiről, a várható válságról, inflációról és élelmiszerhiányról beszélgettek, valamint arról, fennmaradhat-e a rezsicsökkentés. Az interjút itt találod.

 

Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: Mikhail KLIMENTYEV, Stefanie LOOS / POOL / SPUTNIK / AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Hivatalos: Erdogan nyerte a török elnökválasztást

képcím

Orbán Viktor köszönetet mondott az Európai Uniónak

képcím

Putyin: Oroszország jövője az Ukrajnában harcoló katonáktól...