Putyin: Elkerülhetetlen volt az összecsapás

Startlap - Startlap
Orosz katonai oszlop tart az ukrajnai Donbász felé; nem tudni, milyen gázt vetettek be az oroszok Mariupolban; elcsúfítják magukat az ukrán lányok. Az ukrán-orosz válság hírei.

Putyin: Elkerülhetetlen volt az összecsapás

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy Moszkva ukrajnai hadművelete kétségtelenül eléri a szerinte „nemes” céljait – írja a The Guardian. Putyin az Oroszország távol-keleti részén található Vosztocsnij űrrepülőtéren tartott díjátadó ünnepségen beszélt, ahol Alekszandr Lukasenko fehérorosz vezetővel is találkozik. Az orosz elnök szerint az, hogy Oroszország Ukrajna oroszellenes erőivel összecsapjon, csak idő kérdése, és egyben elkerülhetetlen volt.

A Reuters hozzáteszi, hogy Putyin szerint országa nem tervez elszigetelődni a világ többi részétől, és Moszkva ukrajnai hadjáratát végrehajtó orosz erők bátran és hatékonyan léptek fel. Kijelentette, hogy Oroszország nem tűrheti tovább, hogy a donbászi régióban népirtást hajtsanak végre az orosz ajkúak ellen. (24.hu)

Ukrán elnöki tanácsadó: az lenne a legrosszabb, ha Putyin egyszer csak meghalna

Ukrajna számára az lenne a legjobb, ha Vlagyimir Putyin “élne még egy ideig” – nyilatkozta az utóbbi hetekben egyre többet szereplő – a most kibontakozott orosz–ukrán háború elkerülhetetlen mivoltát néhány évvel ezelőtt megjósoló – Olekszij Aresztovics. A tanácsadó azt is elmagyarázta, miért gondolja mindezt. Innen kiderül.

Orosz katonai oszlop tart az ukrajnai Donbász felé

Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A közösségi médiában megjelent felvételeket elemezve a CNN meghatározta a földrajzi helyzetét egy orosz katonai oszlopnak, ami a portál szerint az ukrajnai Donbász felé tart. Részletek.

Elcsúfítják magukat az ukrán lányok, hogy elkerüljék a nemi erőszakot

A hajukat levágják, a külsejüket pedig igyekeznek minél inkább elcsúfítani az ukrán lányok, hogy kevésbé legyenek feltűnőek és így elkerüljék, hogy az orosz katonák megerőszakolják őket. Egyre több nemi erőszakkal kapcsolatos ügy kerül nyilvánosságra a háború sújtotta Ukrajnából. A témáról bővebben itt olvashatsz.

“Az orosz betolakodók aknákat hagytak mindenhol”

Volodimir Zelenszkij hétfőn a nemzethez intézett éjszakai beszédében azt mondta, hogy Észak-Ukrajna egyes részeiről visszavonuló orosz csapatok szándékosan több ezer aknát hagytak a nyomukban, amit “háborús bűnnek” nevezett. Az ukrán elnök azt is elmondta, szerinte mi az oroszok célja. Íme.

Mindeközben az ukrán főügyészség már 5800 orosz háborús bűncselekmény ügyében nyomoz. (24.hu)

Az eddigi jelek alapján talán nem gyilkos gázt vetettek be az oroszok Mariupolban

Ilya Pitalev / Sputnik / Sputnik via AFP

Egyelőre persze az se bizonyított, hogy bármit bevetettek, de az Azov ezred szerint a vélt gáztámadás áldozatai kielégítő állapotban vannak. Az állítólagos gáztámadásról és az ukrán katonák tüneteiről ebben a cikkben számolnak be bővebben.

Japán zárolta Putyin lányainak vagyonát

A japán külügyminisztérium közleménye szerint a szigetország további szankciókat vezetett be kedden Oroszország ellen. Ha érdekel, melyek ezek, ide kattints.

Sean Penn azon agyal, hogy fegyvert ragad az oroszok ellen

Sean Penn egyre többet gondol arra, hogy harcolnia kéne Ukrajnában az oroszok ellen – derült ki a Hollywood Authenticnek adott interjújából. “Az egyik nap még Brentwoodban állok egy benzinkúton, a másikon pedig már azon agyalok, hogy felvegyem-e a fegyvert az oroszok ellen. Mi a fene történik?” – nyilatkozta az Oscar-díjas színész, aki a háború kitörésekor épp Ukrajnában forgatott dokumentumfilmet. Az interjú további részleteit ebben a cikkben találod.

 

Az orosz-ukrán háború eseményei percről percre itt.

Címlapkép: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Sputnik via AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Putyin: Oroszország jövője az Ukrajnában harcoló katonáktól...

képcím

Prigozsin: A Wagner-csoport marad Bahmutban

képcím

Elhagyja Bahmutot a Wagner zsoldoscsoport