Puccsra készülhetnek Putyin ellen - káosz az FSZB-ben

Startlap - Startlap
Pentagon: nem próbálnak előre haladni az oroszok. Zelenszkij korlátlan segítséget kér a NATO-tól. Háborús hírlevél: Rogánék mellett az Alkotmánybíróság. Az ukrán-orosz válság hírei.

Putyin elleni puccsra készülhet az FSZB

Az orosz titkosszolgálatok névtelenül nyilatkozó elemzője szerint hétről hétre növekszik annak a kockázata, hogy az KGB utódszervezeteként ismert orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) puccsot hajtson végre Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. Ha érdekel, mi lehet az FSZB-tisztek legfőbb motivációja, ebből a cikkből kiderül.

Pentagon: nem próbálnak előre haladni az oroszok

Az orosz hadsereg az elmúlt 24 órában több mint 30 kilométerre húzódott vissza Kijevtől keletre, és több ukrajnai fronton is megkezdte védelmi állások kialakítását – közölte szerdán a Pentagon egyik magas rangú tisztségviselője. Az új fejleményeket ebben a cikkben foglalták össze.

Ukrajna arcfelismerő szoftverrel azonosítja a halott orosz katonákat

Mikhailo Fedorov ukrán miniszterelnök-helyettes arról beszélt, hogy arcfelismerő szoftvert használnak a harcokban elesett orosz katonák holttesteinek azonosítására. Ha sikerül azonosítani az elesett orosz katonákat, akkor felkutatják a családjukat, és tájékoztatják őket a halálesetről. Fedorov az arcfelismeréssel azonosított holttestek számáról ugyan nem beszélt, de azt mondta, hogy az értesitett családok által visszaigazolt személyek aránya magas. (24.hu)

A NATO becslései szerint 7-15 ezer orosz katona vesztette életét a négy hete tartó ukrajnai háborúban. Összehasonlításképpen: Oroszország mintegy 15 000 katonát veszített 10 év alatt Afganisztánban. Bővebben.

Bergyanszk kikötője lángokban áll – kiderült, mi ég

Evgeny Odinokov / Sputnik / Sputnik via AFP

A helyi média közlése és a rendelkezésre álló képanyag szerint lángokban áll a bergyanszki kikötő. A város a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja megyében található, az Azovi-tenger északi partján. A füstoszlopokról a Nexta hírcsatorna Twitter-fiókja közölt friss képeket, amiket itt nézhetsz meg.

Időközben kiderült, mi állhatott a kikötő hatalmas füstoszlopainak hátterében. Ide kattints.

Zelenszkij hatékony és korlátlan segítséget kér a NATO-tól

Volodimir Zelenszkij éjszakai videóbeszédében határozott üzenetben szólította meg a csütörtökön Brüsszelben sorra kerülő NATO-, EU- és G7-csúcs résztvevőit. A cikk itt folytatódik.

Hatezer új rakétát és 25 millió font hadisegélyt nyújt Ukrajnának az Egyesült Királyság

Ezt jelentette be csütörtökön hajnalban Boris Johnson brit  miniszterelnök hivatala egy közleményben. Mindez jelzés a csütörtökön Brüsszelben tanácskozó partnerországoknak, a NATO, a G7 és az  tagállamainak, hogy biztosítsák Ukrajnának az önvédelem folytatásához szükséges eszközöket a csúcsértekezleten. Részletek.

UNICEF: Az ukrán gyerekek fele az otthona elhagyására kényszerült a háború miatt

Frederic Petry / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Elképesztőnek nevezte James Elder, az UNICEF szóvivője, hogy a háború február 24-i kezdete óta az Ukrajnában élő kiskorú fiúk és lányok közül minden másodiknak el kellett hagynia otthonát. Ilyen helyzetet emberemlékezet óta nem láttunk, és szinte lehetetlen kezelni – fogalmazott a CNN kérdésére a szóvivő. Hozzátette: az UNICEF takarókat, víztisztító tablettákat, generátorokat, orvosi eszközöket és szülészeti eszközöket próbál bejuttatni a háború sújtotta országba. (24.hu)

Megsértődött a kijevi magyar nagykövetség

A kijevi magyar nagykövetség a Facebookon megjelent közleményben reagált Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes napokban közzétett posztjára, melyben többek közt azt írta, „nagyon kicsi a különbség Budapest hivatalos retorikája és a nyíltan oroszbarát álláspont között.” A nagykövetség reagálását ezen a linken találod.

Háborús hírlevél: Rogánék mellett az Alkotmánybíróság

A kormány koronavírus-hírlevele (amelyben egy szó sem volt a járványról) nem sértette meg a választási eljárásról szóló törvényt. Az Alkotmánybíróság szerint az állampolgároknak joguk van tudni, a kormánynak mi az álláspontja a háborúról. Részletek.

Az orosz-ukrán háború eseményei percről percre itt.

 

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet

képcím

Legyőzte Japánt, kijutott az olimpiára a női kéziválogatott

képcím

Magyar milliárdokból, titokban finanszírozták az Euronews...

képcím

Trócsányi László visszautasította a Fidesz-KDNP felkérését