Publicus Intézet: 150-225 ezer szavazót veszített a Fidesz

Startlap - Startlap
Az intézet vezetője szerint a Fidesz táborát megdöbbentette a kegyelmi ügy.

A magyarországi pártpreferenciákat mérte egy nemzetközi kutatás keretében a Publicus Intézet február 13-a és 20-a között – írja a hvg.hu a Népszavára hivatkozva.

Ez az időszak már a köztársasági elnök lemondása utáni periódus volt, amikor a közvéleményhez egyre több részlet jutott el. Ezek alapján a szervezet arról számolt be, hogy a Fidesz támogatottsága a teljes népességben 2-3 százalékponttal esett vissza az előző, januári méréshez képest. Vagyis mintegy 150-225 ezer választó elvesztéséről van szó a Publicus Intézet vezetője, Pulai András szerint. 

Ugyanakkor a bizonytalanok száma ugyanennyivel növekedett, minden egyéb viszont változatlan maradt. A közéletben az átlagnál viharosabbnak mondható időszakot nagyjából végigkísérték az adatfelvétel során, így elmondható, hogy a változás kifejezetten rövid idő alatt következett be. 

2022 óta nem először csökkent számottevően a Fidesz hőmérséklete a Publicus vezetője szerint. Hasonló erővel bírt a katázás felszámolása, a részlegesen megszüntetett rezsicsökkentés, illetve amikor a plafonon volt az infláció

Az ellenzék ugyanakkor csekély mértékben volt csak képes ezekből a helyzetekből profitálni, mivel a bizonytalanok közé kerültek a Fidesz kiábrándult szavazói, akiket aztán szép lassan visszaszerzett a kormányzó párt.

A Publicus Intézet szerint ugyan a Fidesz még mindig magasan vezet, azonban ha az ellenzék összefogva indulna az EP-választáson, akkor akár döntetlen közeli eredmény is születhetne.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi

Ez is érdekelhet

képcím

Rendőrök akartak elvinni egy lelkészt - Balog Zoltán menteni...

képcím

Magyar Péter: Kocsis Máté heti rendszerességgel egyeztet Dúró...

képcím

Lemondott Balog Zoltán egy belvárosi alapítvány éléről