Kiemelt Hírek 2018. július 02.

Próbálj meg lazítani: Hofi Géza 82 éves lenne

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 02.
Összetéveszthetetlen humora kíméletlenül kritikus volt minden korszakban.

Minden idők leghíresebb magyar humoristájának poénjai már életében szállóigékké váltak.

Egyszerű melósként kezdte, de nem adta fel

A magyar kabaré legtöbbet idézett alakja Hoffmann Géza néven, 1936. július 2-án született Budapesten. Az érettségi után sikertelenül felvételizett a színművészeti főiskolára, de a színpadtól ez sem vette el a kedvét. Miután a kőbányai porcelángyárban elhelyezkedett, beiratkozott Rózsahegyi Kálmán színiiskolájába, ahol olyan, később népszerűvé vált művészekkel tanulta közösen a szakmát, mint Sztankay István és Sas József. Ekkoriban játszott a kőbányai téglagyár színjátszó csoportjában is.

Világbajnokság alkalmából: örökké aktuális véleménye a magyar fociról.

Neki a színház sem volt elég

Ötévnyi gyári munka után kapta első szerződését Szendrő Józseftől, a debreceni Csokonai Színház akkori igazgatójától. A színházi szerepek azonban nem elégítették ki, az előadások után parodizálta a színpadon felvonultatott karaktereket. E paródiák sikerén felbuzdulva 1963-ban visszaköltözött a fővárosba, s ekkortól már Hofi Géza néven vállalt fellépéseket, egyre nagyobb sikerrel.

Hofi intézménnyé vált

A kiugrást a Magyar Rádió 1968-as szilveszteri műsora hozta meg számára, amelyben a táncdalfesztivált parodizálta. 1969-ben a Komlós János vezette Mikroszkóp Színpad társulatához szerződött, majd 1983-ban a Madách Kamaraszínház tagja lett. Hofélia című önálló estjét ötszázszor játszotta óriási sikerrel, ám az 1987-től futó Élelem bére című darabja még ennél is több előadást ért meg.

Soha nem felejtette el a közönség

Sikere a rendszerváltást követően is töretlen maradt, műsorainak hangvétele és stílusa, egyéni humora mit sem változott, intézménnyé vált. Pályatársai szerint egyetlen szakmai besorolás sem érvényes munkásságára, ahogy mondták, foglalkozása egyszerűen: Hofi. Számos aranylemeze jelent meg, a Rádiókabaré szilvesztereinek állandó résztvevője volt. Kiemelkedő sikerének titka a közönséggel való szoros kapcsolat és a közélet eseményeinek kíméletlen kifigurázása volt. Poénjai minden generáció számára szállóigévé váltak.

Egyetlen magyar humorista sem kapott ennyi elismerést

Hatvanadik születésnapja alkalmából, 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki, 1998-ban Kossuth-díjat kapott. 2002-ben Pro Cultura Urbis díjat vehetett át, amelyet több évtizeden átívelő töretlen művészi pályájáért, jellegzetes figurái megteremtéséért, különleges egyénisége és a sajátosan magyar humor sikeres ötvözéséért ítéltek neki.

Végig a színpadon volt

Egészségi állapota a kilencvenes évek második felétől fokozatosan romlott, átesett egy szívinfarktuson, egy szemműtéten, ám amint egészsége engedte, színpadra lépett. 2002 februárjában még visszatért a világot jelentő deszkákra, s még két hónapot játszott április 10-én bekövetkezett haláláig.

Hofi Gézát a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra, emlékét egy, a Nagymező utcában állított szobor is őrzi. Rádiós és televíziós felvételeinek újrajátszása egyfolytában bizonyítja, hogy Hofi töretlenül népszerű és aktuális.

Forrás: MTI

Keresés az oldalon