Próbálj meg lazítani: Hofi Géza 82 éves lenne

Összetéveszthetetlen humora kíméletlenül kritikus volt minden korszakban.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-07-02 19:49

Fotó: Szalay Zoltán / Fortepan

Minden idők leghíresebb magyar humoristájának poénjai már életében szállóigékké váltak.

Egyszerű melósként kezdte, de nem adta fel

A magyar kabaré legtöbbet idézett alakja Hoffmann Géza néven, 1936. július 2-án született Budapesten. Az érettségi után sikertelenül felvételizett a színművészeti főiskolára, de a színpadtól ez sem vette el a kedvét. Miután a kőbányai porcelángyárban elhelyezkedett, beiratkozott Rózsahegyi Kálmán színiiskolájába, ahol olyan, később népszerűvé vált művészekkel tanulta közösen a szakmát, mint Sztankay István és Sas József. Ekkoriban játszott a kőbányai téglagyár színjátszó csoportjában is.

Világbajnokság alkalmából: örökké aktuális véleménye a magyar fociról.

Neki a színház sem volt elég

Ötévnyi gyári munka után kapta első szerződését Szendrő Józseftől, a debreceni Csokonai Színház akkori igazgatójától. A színházi szerepek azonban nem elégítették ki, az előadások után parodizálta a színpadon felvonultatott karaktereket. E paródiák sikerén felbuzdulva 1963-ban visszaköltözött a fővárosba, s ekkortól már Hofi Géza néven vállalt fellépéseket, egyre nagyobb sikerrel.

Hofi intézménnyé vált

A kiugrást a Magyar Rádió 1968-as szilveszteri műsora hozta meg számára, amelyben a táncdalfesztivált parodizálta. 1969-ben a Komlós János vezette Mikroszkóp Színpad társulatához szerződött, majd 1983-ban a Madách Kamaraszínház tagja lett. Hofélia című önálló estjét ötszázszor játszotta óriási sikerrel, ám az 1987-től futó Élelem bére című darabja még ennél is több előadást ért meg.

Soha nem felejtette el a közönség

Sikere a rendszerváltást követően is töretlen maradt, műsorainak hangvétele és stílusa, egyéni humora mit sem változott, intézménnyé vált. Pályatársai szerint egyetlen szakmai besorolás sem érvényes munkásságára, ahogy mondták, foglalkozása egyszerűen: Hofi. Számos aranylemeze jelent meg, a Rádiókabaré szilvesztereinek állandó résztvevője volt. Kiemelkedő sikerének titka a közönséggel való szoros kapcsolat és a közélet eseményeinek kíméletlen kifigurázása volt. Poénjai minden generáció számára szállóigévé váltak.

Egyetlen magyar humorista sem kapott ennyi elismerést

Hatvanadik születésnapja alkalmából, 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki, 1998-ban Kossuth-díjat kapott. 2002-ben Pro Cultura Urbis díjat vehetett át, amelyet több évtizeden átívelő töretlen művészi pályájáért, jellegzetes figurái megteremtéséért, különleges egyénisége és a sajátosan magyar humor sikeres ötvözéséért ítéltek neki.

Végig a színpadon volt

Egészségi állapota a kilencvenes évek második felétől fokozatosan romlott, átesett egy szívinfarktuson, egy szemműtéten, ám amint egészsége engedte, színpadra lépett. 2002 februárjában még visszatért a világot jelentő deszkákra, s még két hónapot játszott április 10-én bekövetkezett haláláig.

Hofi Gézát a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra, emlékét egy, a Nagymező utcában állított szobor is őrzi. Rádiós és televíziós felvételeinek újrajátszása egyfolytában bizonyítja, hogy Hofi töretlenül népszerű és aktuális.

Forrás: MTI

Mai nap hírei

5 dolog Orbán múltjából, amit szívesen kitörölne, de mi nem feledjük

ezalenyeg.hu4 órája

Szerdáig lehet olcsóbban tankolni, utána drágulás jön

agroinform.hu5 órája

Nézőpont: Tóth Bertalan gyenge eredményei miatt kellett Kunhalmi

demokrata.hu7 órája

Októberben jöhet a koronavírus elleni védőoltás

napidoktor.hu7 órája

Leleplezték Eszenyi Enikőt

eletforma.hu7 órája

Felszólította a kuratórium az SZFE távozni akaró vezetőséget: fejezzék be a “közjátékot”

168ora.hu11 órája

Sokadszorra is zátonyra futott egy finn hajó

napmintnap.com13 órája

5 gyakori hiba, amivel lerövidíted a laptopod élettartamát

joy.hu13 órája