Portfolio: Magyarországnak milliárdokat kell fizetnie az EU részére

Startlap - Startlap
Az Európai Bizottság már a pontos számot is meghatározta, hogy mennyit is kell visszafizetni, annak ellenére, hogy előrelépés tapasztalható a közbeszerzések terén.

A 2014-2020 közötti időszaktematikus programjánál végzett ellenőrzésekor az Európai Bizottság pozitívumokat talált a közbeszerzési rendszernél, azonban jelentős szabálytalanságokat is feltárt – adta hírül a Portfolio.hu egy, a birtokába jutott értékelés alapján.

A kormány és a hatóságok intézkedései sok-sok lépéssel járultak hozzá a brüsszeli aggályok kezeléséhez. Sőt már az elmúlt évek egyeztetései alapján is egyértelműen pozitív trend rajzolódik ki.

Ennek ellenére a Bizottságnál úgy látják, számtalan rendszerszintű szabálytalanság van, így Magyarország biztosítékai és pontosításai ellenére a Bizottság ellenőrei további,  a kifizetett uniós forrásokat érintő szabálysértések miatti büntetéseket is javasolt.. 

A pénzügyi korrekció nagysága az minden vizsgált eljárást beleértve nagyjából 3,5 milliárd forintot (vagyis több mint 10 millió eurót) tett ki. A Bizottság úgy véli ez egyértelműen aláhúzza a szabálytalanságok káros hatását a magyarországi uniós források felhasználások körében. 

A Portolio ugyanakkor megjegyzi: kérdéses, hogy az értékelés mennyiben segíti majd a kondicionalitási eljárással érintett, illetve a helyreállítási alapból visszatartott uniós források feloldásának ügyét.

Ez is érdekelhet

képcím

Vizes vb: Varga Zsolt szerint pofonokra szükség van, de nem egy...

képcím

Csoportelsőként negyeddöntős a női vízilabda-válogatott

képcím

Drámai csatában győzte le az olaszokat a férfi...