Sziréna nélkül kellett kivonulnia a tűzoltóságnak, hogy ne zavarják meg Pintér Sándort

Startlap - Startlap
Kiszivárgott egy képernyőfotó a katasztrófavédelem belső rendszeréből, amelyen jól látható, hogy Pintér Sándor nyugalmára hivatkozva külön kérik, ne használják a szirénát az omlásveszély miatt a Belügyminisztérium épületéhez pénteken riasztott tűzoltók.

13 óra körül vonuljanak ki a tűzoltók sziréna nélkül, hogy a belügyminisztert ne zavarja meg

– olvasható az utasítás azon az úgynevezett riasztási adatlapon, amelyet Szemző Áron, a Momentum Pest megyei elnöke tett közzé Facebook-oldalán. A képernyőfotó tanúsága szerint a katasztrófavédelmet azért riasztották a Belügyminisztérium épületéhez péntek délelőtt, mert körülbelül 8 méteres magasságban kimozdult egy homlokzati elem.

 

Egy olyan urambátyám országban élünk, ahol a tűzoltók sem végezhetik a dolgukat, a műszaki mentést szabályszerűen, mert esetleg a miniszter fülét bántja a sziréna. Ez nem közszolgálat, ez vállalhatatlan

– tette hozzá Szemző, aki botrányosnak nevezte a helyzetet.

A tűzoltók nagyon ritkán vonulnak ki sziréna nélkül

Az eset kapcsán az rtl.hu felkeresett egy szakértőt, aki megerősítette, hogy a felvétel a katasztrófavédelem belső rendszeréből származik. Ezeket az adatlapokat az 122-es segélyhívó központ operátorai készítik, amikor beérkezik hozzájuk egy hívás egy vészhelyzetről. Az operátorok nem feltétlenül szó szerint, de a hívó fél által elmondottakat rögzítik.

Az adatlapokat ezek után a megfelelő szerv felé továbbítják, a műveletirányítás pedig ezen ESR-112-es Hívásfogadó Központból érkező adatlapok alapján dönti el, milyen erőkkel és felszerelésekkel vonuljanak ki a tűzoltók. Vagyis a bejelentést tevő személy kérhette, hogy a tűzoltók riasztás nélkül szálljanak ki a Nádor utcába délután. 

Ilyesmi pedig nagyon ritkán fordul elő, ebben az esetben a legalacsonyabb fokozatú, 1-es riasztási szint szerepel az adatlapon, és általában egy járművel indulnak el a tűzoltók. A közzétett adatlapon az áll, életveszély nem áll fenn, de megkülönböztető jelzést kell használni. 

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Belügyminisztérium egyelőre nem kommentálta az ügyet.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás

Ez is érdekelhet

képcím

Havi 462 ezer forinttal nőtt Pintér Sándor fizetése tavaly

képcím

Három halott, verekedések, buszbaleset, részegség: a mentősök...

képcím

Egyszerre 24 kórházigazgatót mentettek fel Pintérék