Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek egy pedofilt

Startlap - Startlap
A többszörös visszaeső a lakóhelyére csalta a buszmegállóban várakozó 11 éves kisfiút, majd szexuális cselekményt végzett, végeztetett vele.

A “három csapás” alkalmazásával ítélték életfogytig tartó szabadságvesztésre – erőszakos többszörös visszaesőként – azt a férfit, aki szexuális bűncselekményt követett el egy gyermek sérelmére – közölte a Győri Fellebbviteli Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a vádlott 2022. május 16-án a délutáni órákban jutalom ígéretével a lakóhelyére csalta a buszmegállóban várakozó 11 éves kisfiút, majd szexuális cselekményt végzett, végeztetett vele. Amikor a gyermek segítségért kiabált, illetve megkérdezte, hogy mikor mehet haza, bántalmazta, megfenyegette.

Mivel elégedetlen volt a sértettel, a telefonján egy pornográf videót mutatott neki, és felszólította, hogy ő is azt csinálja, végül hajnali 5 óra után a férfi elengedte a gyermeket, aki az iskolába ment, és onnan értesítették a rendőrséget.

A Győri Törvényszék a vádlottat szexuális erőszak bűntette miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte, és végleges hatállyal eltiltotta bármely olyan foglalkozás gyakorlásától, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személlyel kerülne kapcsolatba.

Megállapította, hogy a fegyházbüntetésből legkorábban 30 év múlva bocsátható feltételes szabadságra – tették hozzá.

A vádlott cselekménye személy elleni erőszakos bűncselekménynek minősül, és mivel ilyen bűncselekmény miatt korábban már kétszer elítélték, a törvény értelmében erőszakos többszörös visszaeső, emiatt az újabb, súlyos bűncselekményért kötelező életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabása vele szemben – írták.

A vádlott tagadta a bűncselekmény elkövetését, ezért a védőjével együtt az ítélet ellen fellebbezett.  

A Győri Ítélőtábla a május 15-én kihirdetett határozatában egyetértett a főügyészség álláspontjával, a férfi bűnös, törvényes az életfogytig tartó büntetés kiszabása. A feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját az ítélőtábla 25 évben határozta meg – áll a közleményben.

Három csapás

A három csapásként elhíresült törvényt  a 2010-es kormányváltás után fogadta el az országgyűlés. A jogszabály értelmében a büntetési tétel felső határa a kétszeresére emelkedett azoknál, akik legalább három, személy elleni erőszakos bűncselekményt követtek el, és tetteiket egy eljárásban bírálják el, valamint azoknál, akiket az adott eset előtt már legalább kétszer ilyen jellegű bűncselekmény miatt jogerősen felelősségre vontak. Ha pedig a büntetés így meghaladná a húsz évet, akkor a bírónak nincsen mérlegelési joga, hanem automatikusan életfogytiglani büntetést kell kiszabnia a bűnösökre – írja a Világgazdaság.

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet

képcím

Döntött a bíróság a kegyelmi ügy iratainak kiadása iránti...

képcím

Jogerős ítélet a volt barátnőjét megvakító férfi ügyében

képcím

Áder János: Orbán Viktor nem tudhat a kegyelmi döntésről