Kórházba vitték Ferenc pápát, kiderült, hogy szívproblémák miatt

Startlap - Startlap
Szerda délután még arról szóltak a hírek, hogy előre eltervezett egészségügyi vizsgálat miatt szállították kórházba az egyházfőt, koraestére viszont már kiderült, hogy ennél többről van szó.

Korábban tervezett orvosi vizsgálatok céljából szerdán kórházba szállították Ferenc pápát – jelentette be Matteo Bruni még délután. A vatikáni szóvivő nem tért ki részletesen arra, milyen vizsgálatokat végeznek el majd őszentségén – írta az MTI.

A 86 éves egyházfőt a Vatikántól nem messze lévő Gemelli-klinikára szállították, ahol 2021-ben vastagbélszűkület miatt is műtötték. Ferenc pápa több mint egy éve térdproblémákkal küzd, és bár emiatt többször jelent meg kerekesszékben a nyilvánosság előtt, mind ez idáig nem egyezett bele a műtétbe. Az elutasítást azzal indokolta, hogy szervezete nem reagált jól az altatásra a korábbi műtét idején.

 

Vatikánváros, 2023. március 29. Ferenc pápa heti általános audienciájára érkezik a vatikáni Szent Péter téren 2023. március 29-én.
Fotó: MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari

A hvg.hu szerda este már arról számolt be, hogy az olasz napilap, a Corriere Della Sera szerint a Vatikán állításával szemben biztosan nem előre tervezett vizsgálatokról van szó. A lap a Gemelli-klinika forrásaira hivatkozva arról írt, hogy szívproblémák miatt kellett kórházba szállítani őszentségét. 

A Corriere úgy tudja, a pápánál reggel jöhettek elő a szívpanaszok, és jelenleg is a kórház kardiológiáján van. A Vatikán még nem tájékoztatta a nagyközönséget, de a lap szerint lemondják a pápa összes, csütörtökre és péntekre tervezett meghallgatását. A pápa a kórházba szállítás előtt közvetlenül egy tévés interjút mondott le.

Az olasz lap szerint már csak azért sem lehet előre tervezett vizsgálatról szó, mert a katolikus egyház számára kevés fontosabb időszak van, mint a virágvasárnap és húsvét hete.

Ez is érdekelhet

képcím

Ferenc pápa húsvéti üzenete: soha nem lehet fegyverekkel...

képcím

Ferenc pápa kinevezte Karikó Katalint

képcím

Ferenc pápa a szentföldi harcok leállítását sürgette...