Palesztinpárti tüntetés Bécsben: pattanásig feszült volt a légkör

Startlap - Startlap
Betiltották Bécsben a szerda estére meghirdetett palesztinpárti szimpátiatüntetést, de a tilalom ellenére is több százan tüntettek. A rendezvény előtt az interneten közzétett felhívásokban a radikális iszlamista Hamász által használt jelszavakat használtak. Berlinben szintén engedély nélkül tüntettek a palesztinokkal szolidarizálók.

Nem engedélyezték az osztrák hatóságok a szerda estére Bécs belvárosában meghirdetett palesztinpárti szimpátiatüntetést, ennek ellenére az esti órákban több százan gyülekeztek a Stephansplatzon.

Az APA osztrák hírügynökség szerint a légkör pattanásig feszült volt. A tüntetők jelszavakat kiabáltak. Amikor a tömeg megpróbált a Schwedenplatz felé vonulni, a rendőrök útját állták az aktivistáknak, majd a Stephansplatzon körbekerítették őket. Röviddel este kilenc óra előtt a rendőrség felszólította a résztvevőket, hogy hagyják el a tüntetést. A felhívásnak azonban csak kevesen tettek eleget.

Markus Dittrich rendőrségi szóvivő arra az újságírói kérdésre, hogy miért nem oszlatták fel az eredetileg betiltott megmozdulást, azzal válaszolt, hogy az arányosság szellemében jártak el és elsőnek csak igazoltattak.

Este fél tízkor az osztrák főváros rendőrsége közölte, hogy a tömeg apránként kezd apadni. Tíz órakor adott híradás szerint a rendőrségi bevetés még nem ért véget.

Ne hozzák át a közel-keleti konfliktust

A megmozdulást mindössze néhány órával annak kezdete előtt tiltották be. Gerhard Pürstl rendőrfőkapitány sebtében összehívott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a lépés a közbiztonság fenntartása szempontjából “megengedett és ajánlott”. Hangsúlyozta: azért kellett így cselekedni, nehogy “áthozzák az erőszakos közel-keleti konfliktust Bécs utcáira”.    

Pürstl a legfrissebb hírszerzési értesülésekre hivatkozva elmondta, hogy az eredetileg “Virrasztás szolidaritásból Palesztinával” néven meghirdetett megmozdulás Izrael elleni “egyértelmű erőszakcselekményekre való felhívásokba” torkollhatott volna.    

A rendezvény előtt az interneten közzétett felhívásokban a radikális iszlamista Hamász által használt jelszavakat használtak, amelyek “szabad Palesztina” mellett Izrael állam teljes megsemmisítését propagálják. A tüntetés szervezője nem határolódott el ezektől, így a hatóságok gondos megfontolást követően úgy döntöttek, hogy nem engedélyezik a demonstrációt – tette hozzá Pürstl.

A palesztinpárti szimpátiatüntetést a BDS Austria nevű szervezet jelentette be, amely egyebek között Izrael elleni szankciókért száll síkra, “míg véget nem vetnek az apartheidnek és Palesztina megszállásának”.

Este fél héttől a központi Ballhausplatzon a helyi zsidó közösség kezdeményezésére a véres Hamász-támadás áldozataira, illetve az eltűntekre emlékeztek.

Antiszemita megnyilvánulások Németországban

Szolidaritásra és a németországi zsidó közösség biztonságának garantálására szólított fel szerda este az ARD televíziócsatornának adott nyilatkozatában Olaf Scholz német kancellár. “Kérem mindenki támogatását, hogy együtt biztosítani tudjuk zsidó honfitársaink biztonságát, és ezért ki kell mutatnunk, hogy szolidárisak vagyunk velük” – magyarázta a szociáldemokrata politikus. “Ez számunkra elfogadhatatlan” – jelentette ki azzal kapcsolatban, hogy a palesztinok ügye mellett tartott, németországi szimpátiatüntetéseken antiszemita megnyilvánulások is elhangzottak.

Berlin Neukölln kerületében mintegy százan gyűltek össze a hatósági tilalom ellenére, hogy a palesztinokkal fejezzék ki szolidaritásukat. A rendőrség azért nem engedélyezte a gyülekezést, mert megítélése szerint kockázatot jelentett a közrendre. Az engedély nélkül megtartott tüntetés feszült légkörben, rendőrök gyűrűjében zajlott.

Rendőrök és Palesztináért tüntetők Berlinben
Rendőrök és tüntetők Berlinben (AFP)

A Bild című német tömeglap arról számolt be, hogy szerda este a kelet-németországi Chemnitzben incidens is történt egy Izrael melletti szimpátiatüntetésen, mert palesztin zászlókat lobogtató emberek támadták meg az izraeli zászlókkal felvonulókat. Szombaton, az Izrael elleni terrortámadás megindulásakor a berlini rendőrség pedig arról számolt be, hogy Neuköllnben voltak, akik süteményeket osztogatva ünnepelték a Hamász akcióját. Aznap este egy palesztinpárti tüntetést fel is oszlattak, mert a résztvevők Izrael-ellenes jelszavakat skandáltak, és volt, akik maszkkal takarták el az arcukat.

Az X-en mindkét eseményről beszámolt a “palesztin foglyokat támogató hálózat”, a Samidoun, amely a Hamász támadását “ellenálló cselekménynek” nevezte.

Németországban a múlt hét végén megerősítették a zsidó létesítmények védelmét.

(MTI)

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Magasabb fokozaton a terrorkészültség Magyarországon

képcím

Izrael: Itt az idő, hogy a világ cselekedjen, ne hagyja figyelmen...

képcím

Irán több mint kétszáz drónnal és rakétával támadta Izraelt