Zelenszkij: 2023 a győzelmünk éve lesz

Startlap - Startlap
Egy éve tart az orosz-ukrán háború, Ukrajna mellett világszerte megemlékezéseket tartanak az évforduló alkalmából. Volodimir Zelenszkij videóüzenetében azt ígéri, Ukrajna idén győzelmet arat. Vlagyimir Putyin viszont nem tart ma beszédet. Washington nem állítja le az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pedig azt üzeni: a szövetséges nem hátrálnak meg. Orbán Viktor tűzszünetet sürget, Novák Katalin pedig a háborús bűnösök megbüntetését.

Egy éve, 2022. február 24-én indított támadást Oroszország Ukrajna ellen. Moszkva eredeti terve feltételezhetően az volt, hogy pár nap alatt elfoglalja Kijevet és megdönti Volodimir Zelenszkij hatalmát, ám többek között a nyugati fegyvertámogatásoknak köszönhetően az ukránok sikeresen vették fel a harcot az ellenséggel. A jelenlegi állás szerint Vlagyimir Putyin egyre távolabb kerül a célja megvalósításától, a háború még ma is tart. Szakértők ugyanakkor egybehangzóan állítják: még nagyon messze vagyunk a katonai konfliktus lezárásától.

A rengeteg emberáldozattal, felbecsülhetetlen anyagi kárral, pusztítással járó orosz-ukrán háború egyéves évfordulóján Ukrajna mellett világszerte több országban is megemlékezéseket tartanak:

Zelenszkij: 2023 a győzelmünk éve lesz

Békejelet formázó égő mécsesek a berlini Brandenburgi kapunál 2023. február 23-án, egy nappal az Ukrajna elleni háború megindításának első évfordulója előtt.
Fényinstalláció a kijevi Főposta épületén 2022.02.23-án.
Fotó megosztása:

Zelenszkij: Ukrajna 2023-ban győzelmet arat

Az ukrán elnök pénteken ígéretet tett arra, hogy országa 2023-ban győzelmet arat, miközben ő és más ukránok pénteken az orosz támadás első, komor évfordulójára emlékeztek, amelyet Zelenszkij “életünk leghosszabb napjának” nevezett.

“Túléltük a teljes körű háború első napját. Nem tudtuk, mit hoz a holnap, de világosan megértettük, hogy minden holnapért harcolni kell” – mondta a politikus a Twitteren közzétett videóüzenetében. Kijelentette, az ukránok “legyőzhetetlennek” bizonyultak “a fájdalom, a bánat, a hit és az egység évében”. Hozzátette, tudjuk, hogy 2023 a győzelmünk éve lesz“.

Zelenszkij szerint a tavalyi támadás napja egy olyan pillanat volt, amikor “milliók döntöttek. Az ukránok nem a megadás fehér zászlaját választották, hanem a kék és sárga zászlót. Nem a menekülést, hanem a szembenézést. Ellenállnak és harcolnak” – olvasható az elnök Twitter-üzenetében.

A kijevi kormány a háború kitörésének évfordulójára korábban azt javasolta, hogy az iskolák tartsák meg a tanítást az interneten, a hivatali dolgozókat pedig arra kérték, hogy otthonról dolgozzanak.

Putyin nem tart beszédet

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem kíván szózatot intézni az országhoz az Ukrajna elleni háború kirobbantásának első évfordulója alkalmából – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a RIA Novosztyi hírügynökséggel.

Putyin kedden, a parlament két házához intézett üzenetében fejtette ki, hogy a “különleges hadművelet” tervszerűen és körültekintően folytatódik, és minél nagyobb hatótávolságú fegyvereket kap majd Ukrajna a Nyugattól, annyival messzebbre kell eltolni az orosz határtól a fenyegetést.

Az ukrán tüzérség az orosz ünnep és a háború kezdetének évfordulója alkalmából fokozta az orosz ellenőrzés alá került területek lövetését. Ennek következtében a donyecki hatóságok szerint az elmúlt nap folyamán hat civil vesztette életét, 13 pedig megsebesült.

Washington nem állítja le az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat

Az Egyesült Államok csak a Zelenszkij-formula alapján kész tárgyalni az ukrajnai rendezésről Oroszországgal és nincs köze az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantásához – jelentette ki Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár a TASZSZ orosz hírügynökségnek adott, az ukrajnai háború kitörésének első évfordulóján, pénteken megjelent interjújában.

Virrasztást tartanak a New York-i orosz konzulátus épületénél 2023. február 23-án, egy nappal az Ukrajna elleni háború megindításának első évfordulója előtt.
(MTI/EPA/Sarah Yenesel)

Nuland idézte Joe Biden amerikai elnök Lengyelországban elhangzott kijelentését: ha Oroszország abbahagyja a harcot, a háború véget ér, ha pedig Ukrajna hagyja abba a harcot, Ukrajna ér véget. Értésre adta, hogy az Egyesült Államok nem szándékozik leállítani az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat. “Amíg Ukrajnának a túlélésért kell harcolnia az orosz támadásokkal szemben, addig támogatni fogjuk Ukrajna azon képességét, hogy megvédje magát, és helyreállítsa területi integritását és szuverenitását” – mondta Victoria Nuland.

A diplomata úgy vélekedett, hogy az ukrajnai konfliktus lezárultával helyreállítható az egészséges kapcsolat Oroszországgal, amihez szerinte csak Vlagyimir Putyin orosz elnök parancsára lenne szükség, aki azonban nem hoz ilyen döntést.

Scholz: Nem a fegyverszállítások hosszabbítják meg a háborút

Oroszország Ukrajna elleni háborúját nem a megtámadott ország önvédelmét segítő fegyverszállítások hosszabbítják meg – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár pénteken. A kormányfő az orosz támadás elindításának évfordulójára közzétett videóüzenetében kiemelte, hogy hazája szilárdan Ukrajna mellett áll, méghozzá “ma és a jövőben is”, a háborút pedig “nem a fegyverszállításaink hosszabbítják meg“. “Éppen ellenkezőleg, minél hamarabb belátja Oroszország elnöke, hogy nem éri el imperialista céljait, annál nagyobb az esély a háború mielőbbi befejezésére”.

A vérontás befejezésének lehetősége Vlagyimir Putyin orosz elnök kezében van, “ő vethet véget ennek a háborúnak” – mondta Olaf Scholz. Az utóbbi tizenkét hónap megmutatta, hogy “az orosz elnök kudarcot vallott”, hiszen “megosztásra törekedett, és az ellenkezőjét érte el”, Ukrajna egységesebb, mint bármikor korábban, és az Európai Unió egysége is szilárd – fejtette ki a német kancellár.

Stoltenberg: A szövetséges nem hátrálnak meg

Ukrajna győzni fog, és önálló, független országként kerül ki a konfliktusból – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken, az ukrajnai háború kezdetének évfordulóján. 

Jens Stoltenberg videóüzenetében kijelentette: a szövetségesek nem hátrálnak meg, és továbbra is soha nem látott támogatást nyújtanak Ukrajnának, segítve ezzel az ukrán erőket, hogy visszaszoríthassák az orosz agressziót. A bátor ukrajnaiak életükért, hazájukért és szabadáságukért harcolnak. Hősiesen szorítják vissza a megszálló orosz erőket – mondta a NATO főtitkára.

Ursula von der Leyen: Éljen Ukrajna! Éljen Európa!

Ukrajna a szabadságért, a demokráciáért és az Európai Unióban elfoglalt helyéért harcol – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az ukrajnai háború kezdetének első évfordulóján pénteken.

Ursula von der Leyen a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében hangsúlyozta, egy éve tart Oroszország “brutális agressziója”, és egy éves a hősies ukrán ellenállás, ahogy egy éve töretlen az európai szolidaritás Ukrajna mellett. “Az Európai Unió Ukrajna mellet áll mindaddig, ameddig csak szükséges. Éljen Ukrajna! Éljen Európa!” – jelentette ki az uniós bizottság elnöke.

Charles Michel: A szabad és független Ukrajna szabad és független Európát jelent

Charles Michel, az uniós tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanács elnöke az Ukrajnai háború kezdetének első évfordulóján pénteken a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében hangsúlyozta, “sötét évforduló a mai” Ukrajna, Európa és az egész világ számára. Oroszország egy éve háborúzik Ukrajna ellen, Ukrajna pedig egy éven át bátran állt ellen az orosz agressziónak – mondta.

Európa az Ukránok oldalán áll és támogatja az országot mindaddig, amig arra szükség van, ugyanis – mint fogalmazott – “sosem fogunk elfogadni olyan világrendet, melyet brutális erő irányít”.

Metsola: Európa kiáll Ukrajna mellett

Európa továbbra is kiáll Ukrajna mellett a béke, a szabadság és az igazságosság érdekében – jelentette ki Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke pénteken, az Ukrajnai háború kezdetének első évfordulóján.

A máltai politikus a közösségi oldalán közzétett üzenetében hangsúlyozta, Ukrajna kék-sárga zászlaja -, amely szavai szerint – minden európai szívét megnyerte, az ország népének lenyűgöző bátorságát és erejét szimbolizálja. Azokét, akik legyőzik a nehézségeket. “Büszkén mondjuk: mi vagyunk Ukrajna” – tette hozzá az uniós parlament elnöke.

Orbán: Oroszország nem nyerhet, de megverni sem lehet

A magyar miniszterelnök szokásos péntek reggeli, a Kossuth Rádióban elhangzott interjújában is az orosz-ukrán háború elmúlt egy évét értékelték. Orbán többek között arról beszélt, hogy számára nem világos, mi a hadi cél. Szerinte “ezt a háborút nem lehet megnyerni. Oroszország nem nyerhet, de megverni sem lehet egy atomhatalmat. Csak az áldozatok száma fog emelkedni”. A miniszterelnök szerint először tűzszünetet kell kötni, hogy megindulhassanak a béketárgyalások.

Orbán Viktor péntek délelőtt a Twitteren is megemlékezett az évfordulóról. Üzenetében ismét a tűzszünet fontosságára hívta fel a figyelmet:

Novák Katalin: A háborús bűnösök büntetést érdemelnek

Egy éve pusztít a háború és még nem látjuk a végét – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök a Twitteren közzétett videóüzenetében, megemlékezve arról, hogy egy éve tört ki a háború Ukrajnában. Úgy fogalmazott, hogy édesanyaként is megrendítő látni az áldozatokat, a szétszakadt családokat, a jövő pusztulását, az elkeseredettséget.

Az államfő hangsúlyozta:

Ukrajna területi integritását és szuverenitását nem lehet elvitatni, a háborús bűnösök pedig büntetést érdemelnek.

“Mi, magyarok, azt kívánjuk, hogy nyíljon meg az út az igazságos béke felé” – zárta szavait Novák Katalin.

(MTI)

Címlapkép: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott kép Volodimir Zelenszkij ukrán államfőről (b) és egy osztag zászlaja előtt térdelő katonáról az Ukrajna elleni háború megindításának első évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Kijevben 2023. február 24-én. (MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

Ez is érdekelhet

képcím

Hivatalos: Erdogan nyerte a török elnökválasztást

képcím

Tüntetők és rajongók várták Johnny Deppet - elstartolt a 76....

képcím

Demonstráló pedagógusok és diákok beszéltek Novák Katalinnal