Orosz katonák sora tagadja meg az ukrajnai szolgálatot

Startlap - Startlap
Nem sikerült az orosz átkelés a Donyec folyón; zajlik az első háborús bűnökkel kapcsolatos per tárgyalása; Századvég: A magyarok 75 százaléka az olajembargó ellen. Az ukrán-orosz válság hírei.

Orosz katonák sora tagadja meg az ukrajnai szolgálatot

Szerződéses orosz katonák sora tagadja meg, hogy Ukrajnában vessék be, írja a Guardian saját értesüléseire és más beszámolókra hivatkozó cikkében. Ha érdekel, hogyan tehetik meg ezt, és milyen következménye lehet a döntésüknek, kiderül ebből a cikkből.

Nem sikerült az orosz átkelés a Donyec folyón

Az oroszoknak a jelek szerint a komoly erőfeszítések ellenére nem sikerült jelentős előrelépést elérniük Ukrajna keleti területén, annak ellenére, hogy ide vonták össze az erőik nagy részét, miután kivonták és átcsoportosították az egységeket Kijev és Csernyihiv környékéről. A brit védelmi minisztérium közleményét ebben a cikkben ismertetik.

Elkezdődött az első háborús bűnökkel kapcsolatos per tárgyalása

A per egy orosz katona ellen folyik, akit egy 62 éves civil meggyilkolásával vádolnak. Íme a részletek.

A legerősebb szimbólummal próbálják megüzenni az oroszok: nincs önálló Ukrajna

Sputnik / Sputnik via AFP

Hogy kerülnek szovjet zászlók az ukrán terekre és épületekre? Miért nem az oroszt tűzik ki? Az oroszok nem a kommunizmust sírják vissza, „csak” a birodalmat. És közben létrejött az ellenzászló is, a békepárti oroszoké, a véres vörös nélkül. A részletekért, fotókért ide kattints.

Zelenszkij: Oroszország stratégiai veresége már most mindenki számára nyilvánvaló

Volodimir Zelenszkij péntek délelőtt közzétette a Telegram csatornáján annak az interjúnak a felvételét, amelyet a RAI 1 olasz közszolgálati televízió készített vele. Az ukrán elnök legfontosabb kijelentéseit ebben a cikkben foglalták össze.

Lassan a magyarok fele nem tartja agressziónak az ukrajnai orosz inváziót

Két hónap alatt 8 százalékkal csökkent azok aránya, akik agressziónak tartják, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát – derül ki a Publicus Intézet felméréséből, melyet a Népszava megrendelésére készítettek. A felmérés eredményeiről itt írnak bővebben.

Az USA szerint Ukránok ezereit hurcolták Oroszországba akaratuk ellenére

Az Egyesült Államok szerint az orosz erők „legkevesebb több ezer ukránt” küldtek úgynevezett „szűrési központokba”, „és további tízezreket deportáltak Oroszországba vagy Oroszország által ellenőrzött területre” – mondta csütörtökön Michael Carpenter, az Európai Biztonság és Együttműködési Szervezet (EBESZ) amerikai nagykövete. Részletek.

G7 külügyi találozó: súlyos élelmiszerválság fenyeget az orosz-ukrán háború miatt

Az oroszok által az ukrán gabonaexportra érvényesített blokád súlyos élelmiszerválsággal fenyeget. A G7-országok diplomatái várhatóan erre próbálnak majd megoldást kidolgozni Weissenhausban a mai nap folyamán. Bővebben.

Századvég: A magyarok 75 százaléka az olajembargó ellen

ATTILA KISBENEDEK / AFP

A Századvég közvélemény-kutatása szerint a magyarok 75 százaléka nem támogatná, hogy „az Amerikai Egyesült Államok és Brüsszel nyomására” Magyarország elzárja a hazánkba érkező orosz kőolajat és földgázt. Ezt csak 21 százalék nem kifogásolná. A felmérés részleteit itt találod.

Az EU 2025-re függetlenedhet az orosz földgáztól

Európa legnagyobb éghajlatvédelmi civilszervezete a Klíma Akcióhálózat (CAN Europe) „REPower for the people” című új jelentése rámutat arra, hogy az EU 2025-re függetlenedni tud az orosz földgáztól anélkül, hogy máshonnan további gázimportra lenne szüksége. A hogyanra ebben a cikkben kapsz választ.

 

Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: Mikhail Kireev / Sputnik / Sputnik via AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Lengyelország nem szállít több fegyvert Ukrajnának

képcím

Kijev bepereli Magyarországot a gabonaimport-tilalom miatt

képcím

Kim Dzsongun hazaindult páncélvonatán: golyóálló mellényt...