Orosz gáz: a szlovákok öles léptekkel függetlenednek Moszkvától

Startlap - Startlap
Magyarországon életbe lépett a háborús veszélyhelyzet; szellemvárossá lőtték Mariupolt; gabonával zsarolnak az oroszok; átállt az ukránokhoz az orosz bombakereső kutya. Az ukrán-orosz válság hírei.

Orosz gáz: a szlovákok öles léptekkel függetlenednek Moszkvától

Korábban Szlovákia függött a legjobban az orosz gáztól, mivel a teljes földgázigényét Oroszországtól szerezte be, az ukrajnai háború kitörése óta öles léptekkel szabadul az orosz energiafüggőségétől. Ha érdekel, hogyan, ide kattints.

Magyarországon életbe lépett a háborús veszélyhelyzet

Orbán Viktor keddi tájékoztatásának megfelelően szerda 0 órától életbe lépett a háborús veszélyhelyzet, az erről szóló rendelkezés kedden késő este a Magyar Közlönyben is megjelent. A cikk itt folytatódik.

Középkori szellemvárossá lőtték Mariupolt az oroszok

Legalább 22 ezer polgári áldozata volt Mariupol három hónapos ostromának – mondta Petro Andrjusenko, a polgármesteri tanácsadó a CNN-nek, aki szerint Mariupol mostanra egy kihalt szellemváros lett, mintha visszatért volna a középkor. Bővebben.

Már több mint 4 ezer katonai járművet vesztettek el az oroszok

Kijev, 2022.05.24. (Adri Salido / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Elképesztő mértékeket öltenek az orosz hadsereg veszteségei Ukrajnában. Az Oryx összesítése szerint az elvesztett katonai járműveinek száma meghaladta a 4 ezret. Részletek.

Orosz áttörésről beszél a luhanszki szakadárok képviselője

Áttörték az ukrán védelmi vonalat az orosz erők a kelet-ukrajnai Luhanszk régióban. Erről az oroszbarát luhanszki szakadár népköztársaság oroszországi nagykövete, Rodion Mirosnik beszélt. “Az ukrán erők szétmorzsolódtak. A békefenntartó erők (az orosz hadsereg  – a szerk.) Maloriazancsevo és Volcsjarovka felé haladnak. Hogy az ukrán erők mely része hagyta el az állásait, és mely része maradt, egyelőre nem tudni pontosan, de a trend egyértelmű” – fogalmazott Mirosnik a Telegramon, amit az orosz RIA Novosti idézett. (24.hu)

Gabonával zsarolnak az oroszok

Oroszország kész biztosítani a humanitárius folyosót az élelmiszertermékeket szállító vízi járműveknek, hogy elhagyhassák Ukrajnát. De van egy feltételük, amit megismerhetsz ebből a cikkből.

Az a csoda, hogy az ukrán hadseregnek még jut üzemanyag

Nyolcvan százalékos importarány, fehérorosz és fekete-tengeri beszerzési útvonalak: Ukrajna üzemanyag-ellátása hihetetlenül sérülékeny volt a háború előtt. És mi a helyzet most? Innen kiderül.

Kína és Oroszország közösen hadgyakorlatozott

Russian Defence Ministry / Sputnik via AFP

Pont akkor járőröztek orosz és kínai repülők Japán közelében, amikor Joe Biden ott volt. Részletek.

Washington leállította az orosz adósság visszafizetések befogadását

Lejárt az amerikai pénzügyminisztérium általános engedélye, amely a szankciók ellenére lehetővé tette Oroszország külföldi adósságainak visszafizetését; a minisztérium bejelentette, hogy nem kívánja meghosszabbítani a márciusban kiadott dokumentum érvényességi idejét. A témáról bővebben itt olvashatsz.

Átállt az ukránokhoz az orosz bombakereső kutya

Bombakereső kutyákat mindkét oldal használ, ám úgy tűnik, az oroszok magára hagytak egy hároméves németjuhászt Mikolajiv városa közelében a déli fronton, aki most már az ukrán erőket szolgálja. Egy fotón is megtekintheted a híressé vált ebet, itt.

 

Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: Natalia KOLESNIKOVA / AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Blikk: A román kamionos hibázott a szlovákiai buszbalesetnél

képcím

Szlovákiai buszbaleset: ketten továbbra is mélyaltatásban vannak

képcím

Nyilatkoztak a szlovákiai buszbaleset sérültjei