Kiemelt Hírek 2018. június 18.

Óriási különbség lehet az olívaolajok között - erre figyelj

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 18.
Az olívaolaj népszerű és egészséges alapanyaga a modern konyhának. Ám egyáltalán nem mindegy, milyet vásárolunk belőle.

Hatalmas minőségi különbség van az olívaolajok között, még akár ugyanaz a gyártó is tud többfajta színvonalú olajat palackozni. A legfinomabb – és a legdrágább is – a 27 Celsius alatti hőmérsékleten, hidegen sajtolt, extra szűz olívaolaj. Alapvetés, hogy a szüret után 24 órával a préselésnek meg kell történnie, mert az olajbogyó gyorsan erjed.

Az extra szűz kategória még nem jelent önmagában magas minőséget.

A fentiekben említett kritériumok csak a technológiára, és nem minden esetben a minőségre vonatkoznak. A nagy forgalmazók célja, hogy olcsón, nagy (és nem feltétlenül egyforma minőségű, alaposan ellenőrzött) mennyiséget vásároljanak az extra szűz olívaolajból. Ezek jelennek meg a bevásárlóközpontok polcain. A készítés módját tekintve ezek a tömegtermékek extra szűznek minősülnek, mégsem mindig elég finomak.

Az összkép az alapján alakul ki, milyen az olívaolaj színe, illata, illetve létezik még egy fontos kitétel: savasságának mértéke is.  A szűz olívaolaj az extra szűzhöz hasonlóan készül, csak az olajbogyó kezelését lazább szabályok határozzák meg. A szűz olívaolajnak kevésbé markáns az íze, mint az extra szűznek. Savtartalma is magasabb, kevesebb benne viszont az egészségmegőrző anyag.

A kevésbé ismert lampante olaj szintén hideg sajtolással készül, savtartalma ennek a legmagasabb. A lampante olajat először finomítják, majd a jobb hatás érdekében szűz olajokkal keverik össze. Ezt egyszerűen olívaolajnak nevezik.

Keresés az oldalon