Kiemelt Hírek 2021. szeptember 20.

Orbán: visszatérítik az idei szja-t a gyereket nevelőknek

Startlap Kiemelt Hírek 2021. szeptember 20.
A miniszterelnök felszólalásával kezdődött hétfőn az Országgyűlés őszi időszaka.

Oltásalapú védekezést javasolt a jövőben a koronavírus ellen Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt.

A kormányfő közölte, ez egy olyan vírus, amely ellen csak az oltás működik. Szerinte három járványhullámból kiderült, a korlátozások, a maszkhasználat nem elegendő, nem lehet vele legyőzni, de még csak megfékezni sem ezt a vírust. Hangsúlyozta, ha elég ember be van oltva, nem kell visszatérni a zárásokhoz, a maszkhasználathoz, hanem a normális, jól megszokott életnél lehet maradni.

Orbán Viktor közölte, már két oltás is védelmet nyújt, de a szakemberek erősen javasolják a harmadikat. “A harmadik oltásról mai tudásunk szerint azt tudjuk mondani, hogy jobb ha van, mint ha nincs. Aki felveszi, mindenképpen védettebb lesz, mint aki nem” – fogalmazott.

A miniszterelnök felszólalásában hangsúlyozta: a magyar gazdaság repülőrajtot vett, hiszen a második negyedéves adatok szerint 17,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék, ami a valaha mért legnagyobb növekedés.

A magyar gazdaság teljesítménye már most meghaladja a járvány előtti szintet, miközben az uniós országok többségében erre még várni kell – mutatott rá.

Orbán Viktor közlése szerint a kormány képes lesz a gazdasági növekedés mértékét idén legalább 5,5 százalékos szintre emelni, de a szám ennél akár magasabb is lehet az év végére.

 A júliusi adatok szerint a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,7 millió főt – emelte ki, rámutatva: még soha nem dolgoztak ennyien a rendszerváltás óta Magyarországon.

 A miniszterelnök elmondta, a nemzeti konzultáció döntésekre kötelezi a kormányt. Emlékeztetett, hogy a hitelmoratóriumot meghosszabbítják a rászorulóknak – nyugdíjasoknak, gyereket nevelőknek, közmunkásoknak. A hitelmoratórium a jelenlegi formájában október végéig fennmarad, utána az arra jogosultaknak nyilatkozniuk kell, ha bent akarnak maradni.

Február 15-ig visszatérítik a gyereket nevelő szülőknek az általuk idén befizetett személyi jövedelemadót. A visszafizetés felső határa az átlagbér adótartama lesz. Az adóvisszatérítésben részesülnek a gyereket nevelő kisvállalkozók is.

Összességében 1,9 millió szülőnek 600 milliárd forintot térít vissza az adóhivatal 2022 februárjában ismertette Orbán Viktor.

Hozzátette: a nyugdíjasok ebben az évben újabb inflációs kiegészítést kapnak és a magas gazdasági növekedés eredményeiből ők is részesülni fognak. A nyugdíjprémium várható összege meghaladja az 50 ezer forintot; 2022 februárjában folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése, jövő februárban már legalább kétheti nyugdíjat tudnak kifizetni minden magyar nyugdíjasnak – közölte.

A miniszterelnök szólt még további intézkedésekről, bevándorlásról. Ide kattintva olvashatod a tudósítást, az ellenzéki reakciókkal együtt.

Keresés az oldalon