Orbán Viktor újabb nemzeti konzultációt jelentett be

Startlap - Startlap
Brüsszelből, a kétnapos EU-csúcsról jelentkezett be a magyar miniszterelnök a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában.

“Késő éjszakáig gyúrtuk egymást, megforgattuk ott a bürokratákat”, hogy mondjanak számokat, és kiderült, hogy nem is plusz 60 milliárd euróra van szükség a kibővített EU-s költségvetéshez, hanem plusz 100-ra – mondta a miniszterelnök az interjúban. Hozzátette:  az unió költségvetésének tárgyalása két nagy tételt érintett: az egyik Ukrajna támogatása, a másik a migráció kezelése.

A migrációs helyzet kezelésére szánt pénz egy része a külső határ védelmére menne, “amiről még lehetne is beszélni”, a másik fele pedig arra, hogy a bejutott migránsokat hogyan osztják szét egymás között, hogyan hoznak létre migránstáborokat, hogyan folytatják új pénzzel azt az elhibázott politikát, amelynek a következményeit Brüsszelben és más európai nagyvárosokban hétről hétre lehet látni – idézte Orbánt az MTI. Hozzátette: a migránsokkal együtt behozták a terrort, a bűnözést és azokat a konfliktusokat, amelyek Európán kívül, innen több ezer kilométerre vannak jelen.

Visszadobták az EU  költségvetési tervezetét

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban kijelentette : a legnagyobb baj ma az, hogy a stratégia, amivel Brüsszel belement a háborúba, az megbukott. E stratégia szerint az ukránok harcolnak és a vérüket adják, mi pedig adjuk a pénzt és a fegyvereket. Ma már mindenki tudja, csak nem meri kimondani, hogy az ukránok a fronton nem fognak győzni, ezért nem jó a brüsszeli stratégia. És szó sincs arról, hogy az orosz elnök meg fog bukni – mondta Orbán. Hozzátette: Magyarország semmilyen indokát nem látja annak, hogy a magyar adófizetők pénzt adjanak az ukrajnai háborúra.

A miniszterelnök a fentiekkel indokolta meg, hogy visszadobták az EU  szerinte kidolgozatlan költségvetési tervezetét. “Nagyon nagy csata volt, főleg Ukrajna támogatásának tekintetében” – fogalmazott Orbán. Úgy véli, mivel az A terv megbukott, most egy B tervet kellene kidolgozni. Változás kell Brüsszelben a jövő évi EP-választáson, mert ezekkel a vezetőkkel nem fogunk tudni boldogulni – mondta.

Arról is beszélt a kormányfő, hogy Brüsszelben “képtelen gazdasági ötletek” is vannak az asztalon, mint például az, hogy a magyar kormány törölje el a rezsicsökkentést vagy a bankadót.

Orbán bejelentette: jön egy újabb nemzeti konzultáció,  van 10-11 fontos kérdés, amiben elmondhatják az emberek a véleményüket, amivel ismét felhatalmazhatják a kormányt a Brüsszel elleni harcra. A miniszterelnök “érzi magában a képességet, hogy orkán erejű ellenszélben is benavigálja Magyarország hajóját a brüsszeli kikötőbe”.

Migráció és terrorizmus

Magyarország már 2015-ben azt mondta, hogy a migráció bűnözést, terrorizmust, kezelhetetlen politikai feszültségeket és rengeteg kiadást eredményez – emlékeztetett a miniszterelnök.

Akkor “éppen csak meg nem feszítettek bennünket” – idézte fel a miniszterelnök a brüsszeli reakciókat. Úgy fogalmazott: a kerítés “vérvád” volt. Ma már majdnem minden európai ország azt képviseli a migráció kérdésében, amit Magyarország képviselt 2015-ben – tette hozzá.

A kormányfő hangsúlyozta: Magyarország kidolgozta a modellt, hogyan kell megvédeni az országot és a kontinenst. A migránsok kérelmét akkor kell elbírálni, amikor még kívül vannak Európán. Brüsszel ennek ellenére még mindig támadja az egyetlen sikeres határvédelmi modellt – hangsúlyozta.

Kína

Ha azt akarjuk, hogy Magyarország a zöld energia előnyét kihasználja, és az energia tekintetében független legyen másoktól, akkor a kínai cégekkel és technológiával kell együttműködnie – jelentette ki Orbán Viktor. A világgazdaság előtt álló legnagyobb kérdésnek azt nevezte: kinek lesz meg az a képessége, hogy a megtermelt zöld energiát eltárolja, és akkor vegye elő, amikor arra szüksége van. Hangsúlyozta: ebben Kína ma élen jár, és ha Magyarország jó időben, másokat megelőzően kapcsolódik be az új technológiába, akkor rövid idő alatt nagyon sokat tud a fejlődési hátrányából ledolgozni.

Arra is felhívta a figyelmet: Magyarországnak még a régi időkből megörökölt, kitüntetetten jó kapcsolata van Kínával, amit nem érdemes “elkótyavetyélni”. Óriási lehetőség, ha ezt le tudjuk fordítani a gazdasági kapcsolatok nyelvére – tette hozzá a kormányfő.

Csok

A csok plusz bevezetésével a gyermeket vállaló családok komoly segítséget kapnak az önálló otthon megteremtéséhez – jelentette ki Orbán. Elmondta: a kormány családpolitikai megfontolásai mélyén az az egyszerű összefüggés áll, hogy “ha van gyerek, van jövő, ha nincs gyerek, nincs jövő”.

A kormány legfontosabb feladatának a miniszterelnök azt nevezte, hogy segítse az embereket abban, hogy vállalhassak gyerekeket. Hangsúlyozta, a kormánynak nem dolga, hogy meggyőzze, rábeszélje az embereket a gyermekvállalásra, “ezt a komcsi propagandát” nem szívesen látná. Ehelyett az a feladat, hogy a kormány segítsen, hogy az emberek ne ütközzenek olyan akadályba, ami visszatartja őket a gyermekvállalástól.

Közölte: egy éve dolgoznak a 2024. január 1-jével bevezetendő új támogatási formán, ami a régi városi csokot váltja, alkalmazkodva a megváltozott pénzügyi körülményekhez, és a szerdai kormányülésen jóvá is hagyták az előterjesztést.

 

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Orbán Viktor fogadta a svéd miniszterelnököt, és kapott négy...

képcím

Orbán elmondta, mit vár Sulyok Tamástól az első felszólalásakor

képcím

Orbán: Kilenc hónap múlva erősebbek leszünk, mint most