Orbán: Magyarország nem támogatja Ukrajnát, amíg vissza nem állítják a kárpátaljai magyarok jogait

Startlap - Startlap
A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött meg hétfő koradélután az országgyűlés őszi ülésszaka.

A kormányfő beszélt az ukrán háborúról, a migránskérdésről, hazánk helyzetéről, Brüsszel és Magyarország viszonyáról is.

Magyarország helyzete

A hazai környezet politikailag elég stabil, gazdasága pedig elég erős, hogy letörje az inflációt, megvédje a nyugdíjakat, a fizetéseket és a munkahelyeket, és a következő évben ismét jelentős gazdasági növekedést érjen el – értékelte a jelenlegi gazdasági helyzetet Orbán. 

A miniszterelnök azt mondta, ősszel az általa Magyarország ellenfeleinek tartott közeg elemei – a Soros-birodalom, a brüsszeli bürokraták és az amerikai demokraták – várhatóan egyszerre lépnek majd fel a követeléseikkel, de ezeket – ahogyan ő fogalmazott – nem fogadhatjuk el, mert nem akarunk visszamenni oda, ahová terelni akarnak bennünket, a Gyurcsány-korszakba.

Hangsúlyozta: az amerikai adminisztráció továbbra is azt szeretné, hogy Magyarország is szálljon be a háborúba, szállítson fegyvert, és adjon még több pénzt Ukrajnának.

Úgy véli Brüsszel pedig azt akarja, hogy engedjük be a migránsokat, építsünk nekik migránsgettókat, engedjük be a szexuális propagandát az iskolába, valamint engedjünk át nekik gazdasági döntési jogköröket, mondjunk le az önálló külpolitikáról, és adjuk fel az egyhangú döntés jogát a külpolitikai kérdésekben.

Kijelentette, Magyarország nem tartozik a “jawohl-országok klubjába”, akik ha telefont kapnak Brüsszelből, csak annyit válaszolnak: “jawohl!”.

Migránskérdés

Orbán Viktor úgy véli, ősszel mélyülni és szélesedni fog Brüsszel és a magyar kormány vitája a migrációval kapcsolatban. Elmondta, a migránsok erőszakossága egyre nő, Lampedusa szigetén már “inváziós hadsereg” benyomását keltik.

Brüsszel azt követeli, hogy ezeket a migránsokat Magyarország engedje be és hozzon létre több tízezer embernek migránstábort, migránsgettót

– tette hozzá.

Orbán Viktor közölte, nem migránskvóta, hanem határkerítés és határőrizet kell, és nem a bajt kell idehozni, a segítséget kell odavinni.

Magyarország készen áll arra, hogy erőteljesebb szerepet vállaljon a válságövezetekben, így a forrósodó Száhel-övezetben is – jelentette ki.

Hozzátette: európai megoldás csak akkor lesz, ha Brüsszelben elfogadják, csak az léphet az EU területére, akinek a kérelmét már előzetesen elbírálták és a belépésre engedélyt kapott.

Az orosz energiahordozókról

A miniszterelnök arra is kitért, hogy ellentétes a kontinens érdekeivel, hogy Brüsszel leválasztja Európát az orosz energiahordozókról – Hozzátette: meggyőződése, hogy Brüsszel döntése ez ellentétes a kontinens érdekeivel, de “most nincs elegendő erőnk, hogy ezt megakadályozzuk”.

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy Magyarország keleti külpolitikai stratégiája működik, és a nemzeti kormány kiemelkedő vállalása, hogy az energetikai világpiac felfordulása ellenére fenntartja Magyarország energiabiztonságát és felépíti a függetlenséget garantáló energiagazdaságot.

Közölte: a kormány célja, hogy csökkentse a brüsszeli döntés negatív hatásait; Törökország, valamint a türk világ stratégiai szerepet játszik Európa energiaellátásában, így Magyarország nyáron energetikai együttműködést hozott létre Törökországgal, Azerbajdzsánnal és Katarral.

Ukrajnának üzent a miniszterelnök

Magyarország semmilyen kérdésben sem támogatja Ukrajnát a nemzetközi életben, amíg vissza nem állítják azokat a korábbi törvényeket, amelyek garantálták a kárpátaljai magyarok jogait – jelentette ki.

Az ukránok évek óta sanyargatják a magyar iskolákat, ukrán iskolákká akarják azokat alakítani, és ha ez nem megy, be akarják őket zárni – fogalmazott Orbán Viktor.
Hangsúlyozta: a magyar kormány minden nemzetközi fórumon harcol a kárpátaljai magyarok, különösen a magyar gyerekek jogaiért.

A kormányfő emlékeztetett: a tanévkezdéskor a kárpátaljai munkácsi magyar középiskola új ukrán vezetése megtiltotta, hogy az iskolai eseményeken a magyar himnuszt énekeljék és a magyar nemzeti színeket viseljék.

Magyarország továbbra is arra szólítja fel Brüsszelt, álljon ki a közép-európai tagállamok mellett, és ne árulja el Magyarországot se az ukrán gabona ügyében – hangsúlyozta ki Orbán Viktor hétfőn korábban, de szintén a napirend előtt az Országgyűlésben.

Kijelentette, a kormány nem akarja, hogy a jó és garantált minőségű magyar gabona helyett a bizonytalan minőségű ukrán gabonából süssenek kenyeret a magyar családoknak.

Emlékeztetett: korábban sikerült elérni, hogy európai beszállítási tilalom lépjen életbe az ukrán gabonára, de a brüsszeliek a beszállítási tilalmat Ukrajna javára szeptemberben feloldották.

Ez súlyosan sérti a közép-európai országok érdekeit és tönkreteszi a magyar gazdákat is, ezért Lengyelországgal, Szlovákiával együtt Magyarország behozatali tilalmat rendelt el Ukrajnából 23 mezőgazdasági termék esetében – idézte fel a kormányfő.

Klímahelyzet

Úgy értékelt: Magyarország a “klímabajnokok klubjához” tartozik, 1990 óta úgy csökkentette a szén-dioxid-kibocsátását, hogy közben növekedett a gazdaság termelése.

Paks 2 felépítésével, Paks 1 üzemidő-hosszabbításával, a napenergia-kapacitásokkal és a tartalék erőművek felépítésével önállóvá tesszük Magyarországot – jelentette ki Orbán Viktor.

(MTI)

Ez is érdekelhet

képcím

Orbán Viktor fogadta a svéd miniszterelnököt, és kapott négy...

képcím

Orbán elmondta, mit vár Sulyok Tamástól az első felszólalásakor

képcím

Orbán: Kilenc hónap múlva erősebbek leszünk, mint most