Orbán: Baloldali, háborúpárti ember követte el a merényletet Robert Fico ellen

Startlap - Startlap
A miniszterelnök szerint "Közép-Európa a nyugat-európainál jóval kockázatosabb vadászterületnek vagy vidéknek számít". Péntek reggeli interjú a Kossuth rádióban.

Fico-merénylet

A Robert Fico elleni merénylettel indította aműsorvezető az Orbán Viktor-interjút, a támadás lehetséges motivációi közül kiemelve, hogy “az elkövető nem értett egyet az Ukrajnának nyújtandó katonai támogatás megszüntetésével. Mi vezetett ideáig?” – tette fel a kérdést Törőcsik Zsolt.

Orbán a szerb miniszterelnök Zoran Djindjic 2003-as meggyilkolását említve elmondta, “ez a része a világnak, Közép-Európa a nyugat-európainál jóval kockázatosabb vadászterületnek vagy vidéknek számít”. “Mindenkit szíven ütött” a szlovák miniszterelnök elleni merénylet, “mindenki megrendült, megdöbbent. Azt mondogatják az emberek, magam is, hogy ide jutott Európa” – folytatta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy “a merénylet ténye mindig meglepő, de az, hogy Európában az erőszak szintje egyre nő, az nem hiszem, hogy bárkit meglepne”. 

Orbán szerint “különböző típusú erőszakoktól szenved Európa: korábban terrrorcserecslekmények ölték meg emberek százait, “aztán jött a háború, és elkezdődött Európának az átdolgozása a békepártiról háborúpártivá“. Az erőszak a mindennapi életünk része lett – tette hozzá. 

“Azért is ráz meg minket politikai értelemben mindenképpen az emberi vonatkozásokon túl ez a merénylet, mert az Európai Uniót mégiscsak a béke érdekében hozták létre  – fogalmazott Orbán. Szerinte az unió első számú küldetése a béke, a második a jólét, “ezért társultunk, ez volt az értelme”. Orbán szerint erős hit kell ahhoz, hogy egy ilyen merénylet után fenntartsuk azt a meggyőződésünket, hogy Európa egyenlő a békével és a jóléttel. “A mi dolgunk az, hogy az erőszak mennyiségét a mindennapi életben, és a háborús kockázatot a politikai életben korlátozni próbáljuk” – fogalmazott. Hozzátette: “Imádkozunk a miniszterelnökért, szurkolunk neki, a szlovákoknak, kívánjuk, hogy minél hamarabb épüljön föl és térjen vissza a munkába”.

Elveszítettünk egy támaszt

Az emberi vonatkozáson túl, mégpedig hogy “Robert Fico küzd az életéért, élet-halál között van, politikai értelemben ez egy nagy veszteség Magyarország számára” – mondta Orbán Viktor. Szerinte ha fel is épül Robert Fico, akkor is “a legfontosabb hónapokban esett ki a munkából, amikor egy olyan választás előtt állunk Európában, amely nem egyszerüen európai parlamenti képviselők személyéről dönt, hanem azt hiszem, hogy eldönti, eldöntheti, azt hiszem, el is fogja dönteni az amerikai választással együtt a háború és béke kérdését Európában. Itt nagyon kellett volna Robert Fico, nagyon kellett volna egy békepárti Szlovákia. Ezt a támaszt most elvesztettük“. “Nekünk kétszeres erővel kell dolgoznunk, az én munkám is nehezebbé válik Brüsszelben, amikor meg kell küzdenem a vitákban a háborúpárti politikusokkal” – tette hozzá.

Baloldali a merénylő

Orbán szerint fontos, hogy a békepártiak ne ijedjenek meg, és szerinte a Fico-merénylet elkövetője egy háborúpárti ember volt. “Miután a baloldal háborúpárti, szerintem nem indokolatlan az a kijelentés, hogy egy baloldali, egy progresszív baloldali gondolkodású háborúpárti elkövetővel van dolgunk” – jelentette ki a miniszterelnök, annyit elismerve, hogy a titkosszolgálatok még dolgoznak a merénylet összes körülményének felderítésén, “és ilyenkor nehéz biztosat mondani, de ennyit biztosan tudunk mondani”. Megismételte, hogy nem indokolatlanok azok a kombinációk, amelyek összefüggésbe hozzák a merényletet a háborúval.   

NATO-misszió

Ukrajna támogatása kapcsán elmondta, a háborúpártiak tárgyalnak egymással, “ezért ment a Soros birodalom vezetője is meg az amerikai külüghyminiszter is Kijevbe, egyre több pénzt akarnak odaadni”. A NATO tervezett ukrajnai missziójáról úhgy fogalmazott Orbán, hogy “libabőrössé válik az ember, ha azt hallja, a NATO ukrajnai missziója, hiszen  nem egy szeretetszolgálat vagy békehadtest a NATO. Ha elkezd misszóban gondolkodni, annak nem szokott jó vége lenni“. Szerinte védelmi szövetségként nem szabadna missziókban gondolkodnia.

Háborús árak a boltokban

A háborútól a gazdaság is szenved, mondta a miniszterelnök, aki szerint a boltokban mindenhol háborús árak vannak. Amit Európában látunk, az nem a békeidőkre jellemző árszínvonal – tette hozzá. Ezért “szembe kell fordulnunk a Soros-birodalommal, ha kell, akkor az amerikai külpolitikával is”.

Arra a kérdésre, hogy mekkor a nyomás Magyarországon, hogy vegyen részt a NATO-misszióban, Orbán azt válaszolta: jól jelzi a helyzetet, hogy még az EP-választás előtt Magyarországra jön a NATO-főtitkár.

EP-választás

Orbán a háborúból való kimaradás fontos eszközének nevezte a nemzeti, békepárti egység felmutatását az európai parlamenti választásokon. Szerinte ha egy ország egyértelműen a béke oldalán áll, és megadja a támogatást a vezetőinek, a kormánynak biztosan nagyobb esélye van kívül tartani a háborún a hazáját, mintha mögötte káosz, zűrzavar, bizonytalanság, instabilitás, és a nemzetközi pozíciókat gyengítő rivalizálás zajlik.

Orbán Viktor hozzátette: a békepárti egység felmutatása nem egyszerű, mert a baloldal Magyarországon háborúpárti, pontosan azok finanszírozzák, akik a háborútól nyereséget remélnek. Úgy fogalmazott, nem tud mást mondani, minthogy aki a Fideszre és a KDNP-re szavaz, “az a békére szavaz, és minél többen teszünk így, annál nagyobb esélyünk van, hogy Magyarország kimaradjon ebből a háborúból”.

Keleti minőség

A kínai elnök magyarországi látogatásával kapcsolatban Orbán elmondta: “Nekünk alapvetően nem ideológiai, hanem gazdasági kapcsolatokra van szükségünk, Kelettel és Nyugattal egyaránt a jövő csúcstechnológiáiban. Úgy érzem, sikerült kiszabadítanunk a keleti kapcsolatainkat az ideológiai és történelmi fogságból – fogalmazott a kormányfő.

Arra emlékeztetett: a múlt heti látogatást megelőzően húsz éve járt kínai elnök Magyarországon, és ez idő alatt az ázsiai ország világgazdasági részesedése megduplázódott, miközben az Európai Unióé ötödével csökkent. Nemcsak a mennyiségek változtak meg, hanem a minőség is; vannak olyan technológiák, amelyekben Kína jár elöl – tette hozzá, kiemelve: a kormány célja az, hogy Magyarországon találkozzon a világ legjobb nyugati és keleti technológiája.

 

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ez is érdekelhet

képcím

Magyar Péter: Orbán Viktor megint hazudik

képcím

Orbán: A múltkor még felindult voltam

képcím

Magyar-német Eb-meccs: példátlan fejleményről számolt be...