Orbán: Az a jó, ha az árstopok eltűnnek a rendszerből

Startlap - Startlap
Az európai emberek elindultak a béke irányába, a vezetők továbbra is háborúpártiak. Az árstopok hasznosak, ugyanakkor zavarokat is okoznak a piacon. Péntek reggeli interjú a miniszterelnökkel a Kossuth Rádióban.

Hogy látja, közelebb került-e Nyugat, hogy belesodródjon az orosz-ukrán háborúba? – tette fel az első kérdést a műsorveztő. “A háború helyett a béke mellé álló európai vezetők száma nem nőtt” – válaszolta Orbán Viktor. “Az európai emberek elindultak a béke irányába. Azonban a vezetőket ez még nem érte el” – osztotta meg friss tapasztalatát a miniszterelnök.

Közel járunk ahhoz a korábban elképzelhetetlen ponthoz, hogy az Európai Unió valamilyen formában, valamilyen békefenntartó típusú csapatokat küldhet Ukrajnába – jelentette ki Orbán.

Mennyire veszélyes Magyarország számára a jelenlegi helyzet? – Veszélyben van a biztonságunk, ez a veszély pedig folyamatosan nő – válaszolta a miniszterelnök. Hozzátette: a világháború veszélye első hallásra hihetetlenül túlzónak hat, de ez reális veszély ebben a pillanatban.

Orbán Viktor szerint a direkt és indirekt nyomások mindennaposak Brüsszel irányából, “bele akarnak sodorni minket a háborúba”.

Infláció

A magyar kormány célkitűzése az, hogy 2023-ban, az év végére egy számjegyű legyen az infláció. Az infláció letöréséhez szükséges munkát a kormány elvégezte – jelentette ki Orbán. Hozzátette: “az első fecskék megjelentek”: a kereskedők és az élelmiszerláncok antiinflációs versenyben vannak, egymást túllicitálva csökkentik az árakat.

Vannak még árstopjaink, amelyek hasznosak, ugyanakkor zavarokat is okoznak a piacon. Amíg magas az infláció, ezeket fenn kell tartani, hogy az emberek olcsóbban juthassanak élelmiszerekhez. Az a jó, ha az árstopok eltűnnek a rendszerből, amint megfelelő ütemben csökken az infláció, ez meg is fog történni – mondta a miniszterelnök.

 

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ez is érdekelhet

képcím

Orbán Viktor: Óriási pechünk van

képcím

Hivatalos: Erdogan nyerte a török elnökválasztást

képcím

Orbán Viktor köszönetet mondott az Európai Uniónak