Orbán Viktor elmondta, hogy visel-e golyóálló mellényt

Startlap - Startlap
Hosszabb interjút adott a miniszterelnök a Blikknek, melyben még Magyar Péter is szóba került.

Interjút adott Orbán Viktor a Blikknek, és a beszélgetés legelején már egyből azt a kérdést kapta meg a Fico-merénylettel kapcsolatban, hogy hord-e golyóálló mellényt.

Sose hordtam golyóálló mellényt, most se hordok – válaszolta a kormányfő.

A beszélgetés menete meg is maradt a szlovák vezető elleni merényletnél, mivel a riporter úgy mutatta be Ficót, mint aki egyike a békepárti miniszterelnököknek. Ezzel párhuzamot is vont Orbánnal, így megkérdezte tőle, hogy nem érzi-e a támadás után, hogy rá is veszély leselkedne. 

A miniszterelnök erre az elmúlt napokban általa oly sokszor elismételt kijelentéssel válaszolt, miszerint az elkövető, progresszív, baloldali, nemzetközi, háborúpárti gondolkodású merénylő volt. Nyilatkozott a szlovák és magyar titkosszolgálati együttműködéséről is.

Ő a saját napját is hivatali szinte azzal kezdi, hogy elolvassa a szakszolgálatok jelentéseit. Mivel a magyar és a szlovák kapcsolatok szerinte jók, ezért nem kell kutakodni azután, hogy mi is történik Szlovákiában.

A Blikk riportere ezekután rákérdezett arra, hogy kapott-e anyagot a külügy elleni orosz hackertámadásról, amit nem részletezett Orbán, helyette azt mondta, hogy a hagyományos kémkedés terepe ma már áttevődött a kibertérbe, és napi gyakorlattá vált, hogy próbálnak egymás adataihoz hozzáférni az államok.

Mint hangsúlyozta, arról nem beszélnek egy Magyarországot ért támadás után, hogy konkrétan mit ér támadás, hiszen a gyenge pontokra, a sebezhetőségre világítanának rá. 

Az interjú során azt a kérdést is megkapta Orbán, hogy a békepártiságból hogyan lesz béke, mire azt mondta sok olyan tagállam van az EU-n belül, amelyek határozottan háborúpártiak, de Magyarország és Szlovákia a béke mellett áll.

Reményét fejezte ki,  hogy az európai parlamenti választás után a miniszterelnököknek a hozzáállása a háborúhoz érzékelhetően megváltozik majd, így több lesz az általa békepártinak tartott tagállam. Erre az interjút készítő újságíró úgy reagált, hogy ez egy markáns változás lenne a jelenlegi nézőpont alapján. 

Arra a kérdésre, hogy miként fognak működhetnének béketárgyalások, ha eleve Putyin és Zelenszkij le sem akar ülni egymással, Orbán azt a választ adta, hogy van abban igazság, hogy Ukrajna mögött ott van a teljes Nyugat, és valójában egy proxyháború zajlik a szomszédban. Így szerinte két tárgyalás fog futni párhuzamosan: egy Ukrajna és Oroszország között, egy pedig – amit Orbán igazi tárgyalásnak nevezett – az oroszok és az amerikaiak között. 

A miniszterelnök ezekután kifejtette, hogy szerinte rémálomszerű volt Novák Katalin ügye, ami villámcsapásként érte őt személyesen. Helyesnek tartotta Novák lemondását, akivel még a hivatala elhagyása előtt leültek kávézni, barátként. 

Varga Judit lemondását viszont már vezéráldozatnak tartotta, és úgy érzi a sors vele szemben méltánytalan volt, amit nagyon sajnált. 

Magyar Péterre is ráterelődött a szó: Orbán Viktor szokatlannak nevezte a házastársak közötti lehallgatást, ugyanakkor Magyarra célozva jelezte, mindenkinek joga van kipróbálnia magát a politika színterén, nem lehet tudni, mire is fogja vinni. “Ha ő a “belső körökhöz” tartozott, akkor én nem – nyomatékosította. Életében két mondatnál többet nem váltott vele, ugyanakkor Varga Juditot a barátjának nevezte. 

Végült kiderült az is a beszélgetés vége felé, hogy csakugyan megajándékozta egy karton borral a 80. születésnapját ünneplő egykori miniszterelnököt, Meggyesi Pétert. 

A labdarúgó Európa-bajnoksággal kapcsolatban elmondta: szeretné ha a csapat pariban lenne a csoportjában a németekkel, a svájciakkal és a skótokkal. Viszont a párizsi olimpiát kihagyja.

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Magyar Péter: Orbán Viktor megint hazudik

képcím

Orbán: A múltkor még felindult voltam

képcím

Magyar-német Eb-meccs: példátlan fejleményről számolt be...