Kiemelt Hírek 2021. április 06.

Orbán Viktor: Holnap nyithatnak az üzletek

Startlap Kiemelt Hírek 2021. április 06.
A miniszterelnök egyben az is bejelentette, hogy újraindulnak a szolgáltatások is.

Orbán Viktor a Facebook-oldalán kedden délután közzétett videóban azt mondta: “A mai napon fontos mérföldkőhöz érkeztünk. 2,5 millió honfitársunk beoltva.”.

A kormányfő úgy fogalmazott:

egy éve háborús időkre emlékeztető állapotok között, korlátozások, kijárási tilalom és személyes veszteségek mellett éljük az életünket. A vírus háborút indított ellenünk, és az egyetlen, győzelemmel kecsegtető fegyver a vakcina.

Orbán Viktor közölte: egy hónap alatt két és félszeresre növelték a beoltottak számát.

Ezért – folytatta – holnaptól nyithatnak az üzletek, és újraindulhatnak a szolgáltatások.

Hozzátette, járványügyi intézkedések lesznek. Ezek betartását kérte. Közölte azt is: az oltást hasonló tempóban folytatják.

Megköszönte az orvosok és az ápolók munkáját, a magyar embereket pedig arra kérte, hogy regisztráljanak, és vegyék fel az oltást.

“Magyarország lehet, Magyarország lesz az az európai ország, ahol a leggyorsabban jut vakcina mindenkinek. Nekünk minden élet számít!” – fogalmazott.

A 144/2021-es kormányrendelet értelmében a következő intézkedések lépnek életbe:

  • a kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul
  • az üzletek reggel 5 óra és este 9.30 között lehetnek nyitva
  • az üzletek, köztük a március 8. óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek
  • átlagosan 10 négyzetméterenként egy vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.

A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászatok, kozmetikák és más szolgáltatók.

A vendéglátóhelyiségek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek.

A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket. A pedagógusok oltását követően, az iskolák és óvodák április 19-én indulnak újra – tették hozzá a hétfői közleményben.

 

(MTI)

Keresés az oldalon