Orbán Viktor: Amíg én vagyok a miniszterelnök, ez kizárt

Startlap - Startlap
A miniszterelnök szerint Magyarországot nem lehet belerángatni a háborúba. Péntek reggeli interjú a Kossuth Rádióban.

Az orosz-ukrán háború volt a központi témája a szokásos péntek reggeli, miniszterelnöki interjúnak a Kossuth Rádióban. A háború elején a németek azt mondták, ők nem küldenek az élet kioltására alkalmas eszközöket, de már a vadászrepülőknél tartunk – fogalmazott Orbán Viktor azzal kapcsolatban, hogy Németország Leopard 2 típusú tankokat küld Ukrajnának, Kijev pedig már vadászrepülőgépeket kér a Nyugattól. 

A miniszterelnök szerint szerencsés helyzet volt, hogy a háború kezdete és a  magyar választási kampány nagyjából egybe esett, ugyanis a kampányban igazat kell szólni. Ha a baloldal lenne most hatalmon, már mi is benne lennénk a háborúban mint fegyvert szállítók – mondta Orbán. “Mi azt mondtuk, van egy magyar nemzeti érdek, és ez azt kívánja, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból. A választók pedig a békére szavaztak” – tette hozzá.

Belesodródás

“Kizárt, amíg én vagyok a miniszterelnök. Bennünket nem fenyeget a belesodródás” – jelentette ki Orbán azzal kapcsolatban, hogy Magyarország részt vesz-e a háborúban.

“Ütnek, vernek, rúgnak, harapnak. Minden eszközt bevetnek, hogy belerángassanak a háborúba. De mi tűzszünetet és béketárgyalásokat akarunk” – fogalmazott a miniszterelnök.

Ez nem csak egy háború, 100 ezres nagyságrendű az emberveszteség. Az elemi, emberi, erkölcsi érzék is azt követeli, hogy befagyjon a front és kezdődjönek a béketárgyalások – mondta Orbán.

Szankciók

A miniszterelnök szerint a nemzeti konzultáció hungarikum, ezt nem csinálják máshol. “A szankciót, ami sérti a nemzeti érdekeinket, azt meg kell vétózni. Nem a magyar miniszterelnöknek van gondja a szankciókkal, hanem egy egész népnek van határozott véleménye erről. Az 1 millió 400 ezer ember véleménye egyértelmű, ezért nehéz legyűrni a magyar miniszterelnököt a brüsszeli tárgyalásokon” – fogalmazott Orbán. Hozzátette: Nyugat-Európában nincs tere az emberek hangjának, ha ez a hang ellentétes a hivatalos, háborúpárti véleménnyel. A magyar nyilvánosság sokkal sokszínűbb, mint az övék.

Orbán elmondta, a stábja kiszámolta, hogy mekkora veszteséget jelentenek a szankciók Magyarországnak. Eszerint pedig 3760 milliárd forintot fog Magyarország veszteni idén a szankciókon

Infláció

A kormány küzd az infláció ellen, “beadta a vakcinát”, amely már dolgozik is a magyar gazdaságban. “Az inflációt le kell törni, az infláció közellenség“. Én úgy számolok, hogy február-március környékén jön a fordulat, decemberre pedig már egy számjegyű lesz – mondta Orbán. “Olyan szankciókat nem fogunk engedni, amik tovább emelnék az inflációt. Így nem fogjuk engedni a tervezett, nukleáris energiára vonatkozó szankciókat” – jelentette ki a miniszterelnök.

Dollármédia

Nemcsak dollárbaloldal van, hanem dollármédia is – ezt nevezte Orbán az ellenzéki kampányfinanszírozással kapcsolatos ügy legnagyobb tanulságának. Hozzátette: a baloldal a legfontosabb kérdésekben rendre olyan álláspontot képvisel, ami rossz Magyarországnak, a többi között a migráció, a gender vagy a háború kérdésében. Szeirinte mindezt azért teszik, mert ezért kapják a pénzt. 

 

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ez is érdekelhet

képcím

Meghalt az Operettszínház bonvivánja - a hét legfontosabb...

képcím

Ide utazott Putyin az ellene kiadott elfogatóparancs másnapján -...

képcím

Orbán: Minden magyarban van egy kis Petőfi