Kiemelt Hírek 2021. június 10.

Orbán Viktor: Akik nem adatják be maguknak a második oltást, azoknak törlik a védettségi igazolványát

Startlap Kiemelt Hírek 2021. június 10.
Engedélyezik a 12-16 év közöttiek oltását is. A csütörtöki kormányinfó hírei.

A csütörtöki kormányinfó hosszú hónapok után ismét újságírók jelenlétében zajlott, és ezúttal Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mellett Orbán Viktor is mikrofon mögé állt.

“A járványt legyűrtük” – kezdte beszámolóját a miniszterelnök. A járvány nem általában ért véget, a járvány azok számára ért véget, akik beoltatták magukat. Akik ezt nem tették meg, veszélyben vannak, kérik őket, oltassák be magukat ők is – fogalmazott Orbán.

Tegnap arról döntött a kormány, hogy engedélyezik a 12-16 év közöttiek oltását is – jelentette be a kormányfő. Hozzátette: kampányt nem indítanak, a szülők hozzák meg a döntést, beoltatják-e a gyereküket. Számukra az oltásra a szokott rendben lehet jelentkezni. 

Arról is döntött a kormány, hogy aki nem adatja be a kijelölt időben a 2. oltást, annak törlik a védettségi igazolványát. Ez a döntés 137 ezer embert érint.

Jövő héttől bevezetik a készenléti oltási rendet a jelenléti helyett.

A gazdaságvédelem helyét átveszi azújraindítás – mondta el Orbán Viktor.

A gazdaság újraindításával kapcsolatban nemzeti konzultációt indítanak – hangzott el. Ebben többek között a következő kérdéseket teszik majd fel:

  • megkérdezik az embereket arról, hogy egyetértenek-e azzal, hogy a minimálbért egy vagy két lépésben 200 ezer forintos szintre emelje a kormány,
  • egyetértenek-e azzal, hogy a gyermeket nevelő szülők visszakapják 2022-ben a 2021-ben befizetett adójukat az átlagbér adószintjéig.
  • a hitelmoratórium kérdéséről is a konzultáció keretében szeretnének dönteni.
  • az unió által bevezetni kívánt klímaadóról is kérdést tesznek fel,
  • a kötelező migrációs kvótáról is kikérik az emberek véleményét.

10 napos fizetett, rendkívüli szabadságot kapnak azok, akik részt vettek a járványügyi védekezésben – jelentette be Orbán Viktor.

Az újságírói kérdéseket és az eszekre adott válaszokat ebben a cikkben találod.

Keresés az oldalon