Orbán: Ukrajna uniós tagsága jelenleg abszurd, nevetséges és komolytalan

Startlap - Startlap
Szerdán tárgyalja a fideszes Kocsis Máté és Simicskó István által előterjesztett határozati javaslatot az Országgyűlés Ukrajna EU-s csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről. Az ülés második felszólalója Orbán Viktor volt.

Orbán üdvözölte és fontosnak nevezte, hogy Ukrajna uniós csatlakozásáról érdemi vita folyhat a magyar parlamentben – számolt be az MTI. Azt mondta, “nem babra megy a játék”, ez a vita nemcsak Magyarország, hanem az egész unió jövőjét befolyásolja. Európai sorskérdésről van szó, de valódi vita helyett az EU-ban inkább “fejjel megyünk a falnak” – értékelt a kormányfő.

Emlékeztetett arra, hogy Ukrajna tavaly, a csatlakozási kérelmének benyújtása után négy hónappal lett tagjelölt. Hozzátette: 1973, az unió első bővítése óta általában a kérelem benyújtása és a tagjelölti státusz között több mint három év, a kelet-közép-európai – Magyarországot is érintő – bővítésnél pedig négy év telt el.

Orbán Viktor kijelentette, “a leplezetlen részrehajlás” szükségképpen lerombolja az uniós intézmények tekintélyét, és felértékelődik a nemzeti parlamentek szerepe.

Az Európai Uniónak komolyan kell vennie a szabályait

Orbán Viktor úgy fogalmazott: ha ezeket a szabályokat az európai intézmények nem veszik komolyan, az Európai Unió “egész egyszerűen megszűnik létezni”. Ukrajna gyors csatlakozásával márpedig az uniós intézmények éppen azt fogják kérni a tagállamoktól, így Magyarországtól is, hogy saját szabályainkat se tartsuk be – mutatott rá.

A kormányfő emlékeztetett: az Európai Bizottság hét konkrét feltételt támasztott Ukrajna számára ahhoz, hogy megkapja a tagjelölti státuszt. Ráadásul a korábbi csatlakozó országoktól eltérően Ukrajna úgy kapta meg a státuszt, hogy a feltételeket csak utólag kell teljesítenie.

Orbán Viktor hangsúlyozta: még a “részrehajlóan működő” bizottság is azt állítja, hogy a hét feltételből csak négy teljesült. Tehát a tagjelölti státuszt sem kellett volna megadni Ukrajnának, nemhogy meg kellene kezdeni a tárgyalásokat – jelentette ki.

Ukrajna EU-tagsága abszurd

Az Ukrajnával folyó esetleges tárgyalás az ország európai uniós tagságáról jelenleg abszurd, nevetséges és komolytalan, a magyar kormánynak nem is áll szándékában támogatni azt

– fogalmazott a miniszterelnök. Jelenleg senki sem tudja, mivel járna az ország csatlakozása, sem azt, Ukrajna mekkora területtel vagy népességgel lépne be a közösségbe.

Orbán szerint a részleges piacnyitás azt mutatja, hogy a tagállamoknak a mezőgazdaság és a fuvarozás terén is nemzetállami védekező beavatkozásokat kellett végrehajtaniuk.

Ukrajnának ugyanakkor támogatásként a jelenlegi uniós büdzsé 17 százalékát kellene odaadni

– tette hozzá.

Az ellenzék a csatlakozási tárgyalások mellett érvel

A DK-s Arató Gergely kijelentette, a határozati javaslatot “alighanem Putyin mondta tollba”, és hazug és a nemzeti érdekekkel ellentétesnek nevezte azt – írja a 24.hu. Arató szerint az uniós csatlakozás hosszú folyamat, számos kérdést kell még tisztázni, Ukrajna akkor lehet majd az Unió tagja, ha a háború befejeződik. Ugyanakkor – tette hozzá – a tárgyalások megkezdése jó arra, hogy ezekre a kérdésekre közösen keressünk válaszokat.

Harangozó Tamás, az MSZP vezérszónoka felidézte, hogy

2022 nyarán Orbán Viktor egy telefonbeszélgetés alkalmával még támogatását fejezte ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek a csatlakozást illetően, és azt mondta neki, szeretné, ha minél előbb megindulnának a tárgyalások.

Harangozó a Fidesz-frakcióhoz fordulva azt kérdezte,

önök tisztában vannak azzal, hogy ezzel a politikai pálfordulással akár fizikai veszélybe is sodorhatják a kárpátaljai magyarságot?

A kárpátaljai magyarok melletti kiállást szorgalmazta a Momentum is. Gelencsér Ferenc szerint ugyanakkor a Fidesz inkább ellenük dolgozik.

Ukrajna eleste egyet jelent azzal, hogy Magyarország újra szomszédja lesz Oroszországnak (…), amely háromszor is pusztítást hozott Magyarországra

– idézi a képviselőt a portál. A párt Orbán korrupciós vádjait is felemlegette a miniszterelnöknek.

Álszent dolog egy olyan országban Ukrajna korruptságát felróni, amikor a magyar kormányfő környezetében is találunk korrupciós példákat

– közölte Tóth Endre.

Szabó Tímea: Teljesen értelmezhetetlen a Fidesz stratégiája

A Párbeszéd képviselője rámutatott, a kormánypárti politikusok szerdai megszólalásai ellentmondanak annak, amit Orbán Balázs kedden közölt, mely szerint Magyarország hajlandó támogatni Ukrajna csatlakozási tárgyalásának megkezdését, ha hazánk megkapja az összes kért uniós pénzt.

Teljesen értelmezhetetlen az a stratégia, amit önök követnek

– jelentette ki.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ez is érdekelhet

képcím

Orbán a gazdákkal kampányol: "Én volnék Magyarország első...

képcím

Titokban, egy magtárban indította a kampányt Orbán Viktor

képcím

A Kreml az amerikai segélyről: "Még több ukrán halálához vezet...