Orbán újabb gazdasági intézkedéseket jelentett be

Kibővített gazdaságvédelmi akciótervet jelentett be a kormányfő, négy alapvető döntést ismertetett.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2020-12-19 13:38

Fotó: Facebook / Orbán Viktor

Szombaton kora délután saját közösségi oldalán jelentette be Orbán Viktor, hogy a járvány második hullámában a vállalkozásokat és a munkahelyeket is érintő újabb intézkedéseket hozott meg a magyar kormány. A családok és a gazdaság védelmében négy döntés született.

  • A hitel-visszafizetési moratóriumot érintetlen formában, fél évvel, 2021. július 1-jéig meghosszabbítják. Ez automatikus, csak azoknak kell bejelentést tenniük a bankjuk felé, akik a moratórium ellenére törleszteni akarnak.
  • A járványügyi intézkedések miatt ideiglenes bezárása kényszerült vállalkozásokat a kormány decemberben és januárban is a bérköltségek kétharmadának átvállalásával, illetve elengedésével támogatja. A járulékfizetés elengedését és a bértámogatást a vendéglátóhelyek, a szállodák és az idegenforgalom mellett kiterjesztik a tevékenységüket szünetelni kényszerülő magántulajdonú buszos vállalkozásokra.
  • A kis és közepes vállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január 1-jétől a felére csökkentik. A miniszterelnök szerint, ezek a vállalkozások a legsérülékenyebbek a járvány idején, és ők adják a legtöbb munkahelyet. A kormányfő bejelentése szerint támogatást azonban biztosan csak a 25 ezer fő alatti települések kapnak. A nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét egyenként tekintik át.
  • A gyermeket nevelő és gyermeket váró családokat hatmillió forintig kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitel segíti. Ebből hárommillió forint vissza nem térítendő támogatás, ami a felújítás végén vehető igénybe, és automatikusan csökkenti a hitel összegét.

Mai nap hírei

Vizsgálat indult a Pfizer vakcinája ellen, de aggodalomra nincs ok

metropol.hu10 órája

Szijjártó elment Hollandiába, és elmondta a Magyar Távirati Irodának, hogy a hollandok tiszteljék jobban a magyarokat

444.hu11 órája

Menet közben esett darabjaira az új traktor

agroinform.hu12 órája

Ezt okozza aha túl kevés a pajzsmirigy hormon

napidoktor.hu14 órája

Már költözik a honvédség a Központi Raktárba

transpack.hu16 órája

A mentőcsapat megdicsérte az eltévedt tinédzser túlélési módszerét

travelo.hu16 órája

Menczer: Senki nem tiltja, hogy olyan gyártókkal tárgyaljunk, akikkel Brüsszel nem

168ora.hu18 órája

Donald Trump azért még utoljára odaszúrt egy nagyot a Huawei-nek

gsmring.hu18 órája