Orbán: Inkább levágom a kezem, minthogy ilyen mondatot leírjak

Startlap - Startlap
A miniszterelnök szerint nem idegenekre van szüksége az országnak, hanem magyar gyerekekre. A Kossuth Rádió péntek reggeli interjúja.

Rekordot döntött, sikeres az oltási akció, a baloldal mégis propagandát emleget a számok kapcsán, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje egyenesen rablógyilkosságról beszél a járványkezeléssel összefüggésben. Miért teszik ezt? – tette fel az első kérdést a miniszterelnöknek Nagy Katalin a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. “Túl messzire mentek. Mindent lehet joban csinálni, de ha túl messzire megy a durvaságban, a támadásban, akkor az ellenzék félreérti a szerepét” – válaszolta Orbán Viktor. Hozzátette: valójában a nép egészének, Magyarországnak ártanak, holott a járványkezelésben összefogásra lenne szükség.

200 ezer Astra-Zeneca-vakcinát küldünk Szudánnak. Nálunk túl sok a vakcina, vagy az unió kérte ezt Magyarországtól? – hangzott el a következő kérdés.

Orbán szerint az elsődleges szempont az, hogy itthon legyen elég oltóanyag. Azonban egyes szállítmányok idővel elveszítik a szavatosságukat, ezeket megsemmisítés helyett inkább odaajándékozzuk rászoruló országoknak – mondta.

Több lábon kell állni, ezért nem kizárólagosan nyugati vakcinagyártókkal szerződött a kormány – válaszolta egy újabb felvetésre a kormányfő. 

Jövő kedden indul az élelmiszerárstop. Letöri az inflációt? Orbán szerint két szint van, az egyik az infláció, a másik maga az élet. Ha nem történik semmi rendkívüli a gazdasági életben, akkor a kormánynak nem szabad beavatkoznia a folyamatokba. De most rendkívüli helyzet állt elő, amit a kormány “nem nézetett ölbe tett kézzel”. Nem várhatta a piaci szereplőktől, hogy kiigazítsák az árakat, hiszen eddig sem tudták megfékezni azokat. “Aki azt mondja, hogy ez rossz dolog, az nem érti az életet” – vonta le a következtetést a miniszterelnök.

A rezsicsökkentés mellett ki kell tartani, bármit is mond az ellenzék erről – jelentette ki Orbán az elszabadult energiaárak kapcsán.

A családtámogatási elemek egy része ki fog futni ebben az évben. Van, aki szerint ezek csak kampányfogások voltak – hangzott el az újabb műsorvezetői felvetés. Orbán szerint “van még itt munka”, néhány elemet még be kell illeszteni a családtámogatási rendszerbe a következő négy évben, ha a kormány ismét felhatalmazást kap erre a parlamenti választásokon. “Minden eddigi elem fenn fog maradni, sőt újabbak is bele fognak kerülni, és ha a gazdaság jobban fog teljesíteni, a családtámogatások mértékét is emelni fogjuk” – ígérte a miniszterelnök.

Orbán az új német kancellár, Olaf Scholz kijelentésére, miszerint “Németország bevándorlóország így reagált: “Inkább levágom a kezem, minthogy ilyen mondatot beleírjak a kormányprogramba”. Nem idegenekre van szükség, hanem magyar gyerekekre. Ha nincs gyermek, nincs jövő, ezért a családtámogatás a kormányprogram egyik legfontosabb eleme – jelentette ki.

A jövő héten esedékes moszkvai Putyin – Orbán-találkozó céljairól a miniszterelnök elmondta: szeretné megemelni a Magyarországnak szállított gázmennyiséget, és a turizmusban is előrelépést szeretne elérni. Az ukrán-orosz konfliktus kapcsán kijelentette: “Mi a békében vagyunk érdekeltek”

 

Címlapkép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ez is érdekelhet

képcím

Ez volt Orbán első fizetett munkája - A hét legfontosabb hírei...

képcím

Magyar Péter máris veri Orbánt és a Megafont a Facebookon

képcím

Magyar milliárdokból, titokban finanszírozták az Euronews...