Orbán: Hol a magyarok pénze? Ukrajnában.

Startlap - Startlap
Rendhagyó módon, a Brüsszelben zajló EU-csúcsról jelentkezik be a Kossuth Rádió reggeli műsorában Orbán Viktor miniszterelnök.  A kétnapos uniós csúcson felmerülő legégetőbb kérdésekről kérdezik Orbánt. 

Az Európai Bizottságnak nagyon súlyos kérdésekre kell válaszolnia az Európai Tanács ülésén: választ kell adnia arra, hogy hova lett a pénz az uniós költségvetésből, és ki felelős azért, hogy 2,5-3 év elteltével lényegében pénzügyileg a csőd szélére sodorták az Európai Uniót – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő a Brüsszelből sugárzott interjúban azt mondta: a bizottság a költségvetés hétéves időszakának a felénél bejelentette, hogy elfogyott a pénz, és most arra kéri a tagállamokat, hogy eurómilliárdokat fizessenek be még pluszban ahhoz képest, amit egyébként előír a költségvetés.

Hozzátette: “van egy zűrös ukrajnai pénzügyi csomag”, ugyanis a bizottság adna hozzávetőleg 50 milliárd eurót Ukrajnának. 

“Egy dolog világos: mi, magyarok, nem tudjuk elfogadni, hogy a rezsicsökkentést megszüntessék Magyarországon, nem adunk pénzt arra, hogy itt a bürokraták fizetését megemeljék, nem adunk addig több pénzt Ukrajnának, amíg meg nem mondják, hogy hova lett az a 70 milliárd, amit korában adtunk, és teljesen nevetségesnek, abszurdnak, lehetetlennek tartjuk azt a kérést, hogy adjunk oda egy egy olyan hitelhez kamatnövekmény céljából plusz pénzt, amelyikből a nekünk járó összeget soha nem kaptuk meg” – fogalmazott a miniszterelnök.

Emellett – folytatta – a bizottság most még 18 vagy 19 milliárd eurós hozzájárulást kér a felújítási alap megnövekedett kamatterhéhez is, úgy, hogy ebből az alapból a magyarok és a lengyelek egy fillért sem kaptak. Jelezte: van továbbá egy nagyobb összeg, amit a migránsok Európába érkezésének elősegítése érdekében különít el a bizottság, és kérnek maguknak néhány milliárd eurót, hogy megemeljék a fizetésüket, miközben azt követelik Magyarországtól, hogy törölje el a rezsicsökkentést. “Tehát a magyar emberek otthon fizessenek többet a rezsiért, küldjünk ide több pénzt, amiből nekik lesz plusz fizetésük. Tehát úgy, ahogy van az egész, az oly mértékig abszurd, hogy nyilván nem csak egy magyarnak, de majdnem minden európai uniós tagállam vezetőjének kinyílik a bicska a zsebében” – fogalmazott.

Ukrajna

A miniszterelnök azt mondta, hogy két iskola van az ukrajnai háborút illetően. “Az egyiknek van hangja, a másiknak, az enyémnek nincs. Az egyik azt mondja, hogy amit csináltunk az jó, azt kell folytatni. Az ukrán katonák harcolnak, mi pénzt és eszközöket adunk, így le lehet győzni az oroszokat. Én meg azt mondom, hogy eltelt másfél év. Az eredmény zéró, sőt negatív. Oroszországot nem győztük le, az orosz vezetés a helyén van, az orosz gazdaság köszöni szépen jól van, ehhez képest mi szenvedünk a magas inflációtól. Nyilvánvaló, hogy az ukrán ellentámadás nehézkes, kérdéses, hogy fűzhetünk-e hozzá bármi reményt” – húzta alá. 

Szerinte az unió pénze Ukrajnában van. “Odaadták egy olyan háborúra, aminek meg sem lett volna szabad történnie.Hatalmas összegek mennek ki, ellenőrizetlenül. Már régen nincsen pénzünk arra, amire költünk. Ezért akarnak folyton hiteleket felvenni. Hol a magyarok pénze? Attól tartok, hogy Ukrajnában” – mondta Orbán Viktor.

“Migránsgettók”

A migrációval kapcsolatban csak egyhangú döntést hoz az unió, eddig ez volt a megállapodás. Ezzel szemben a bevándorláspárti erők puccsszerű lépéssel felrúgtak mindent – fogalmazott Orbán, aki szerint Váltás történt a Soros-birodalom élén. Ott egy őrségváltás történt, a nagy helyett jött a kicsi, aki be is jelentette, hogy aktívabban fog politizálni.  Az Európai Unió “migránsgettók” létrehozására akarja kötelezni Magyarországot, arra, hogy évente akár több tízezer migránst fogadjon be – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.  A kormányfő hangsúlyozta: a kormány harcolni fog ez ellen, és nem áll szándékában végrehajtani ilyen intézkedést.  Azt is mondta, hogy nyolcszáz milliárdot költöttek határvédelemre, de ez az összeg családvédelemre és nyugdíjakra is mehetett volna. 

Harc az áremelkedés ellen

Orbán azt mondta, a kezdetektől harcolnak az áremelkedés ellen. “Olyan intézkedéseket kell hoznunk, melyek leszorítják, letörik az inflációt” – mondta a kormányfő.

Azt mondta: vállalták, hogy az év végéig egy számjegyű lesz az infláció. Most már érzékelhető, hogy azok az intézkedések, amelyeket meghoztak, lefelé húzzák az inflációt, és jó esély van arra, hogy az év közepén, második felének elején, július-augusztusban megtörténik az, hogy a bérek növekedése magasabb lesz, mint az árak növekedése. Szerinte ehhez fontos eszköz a kötelező akciózás, a kereskedők ezt kénytelenek alkalmazni. Jó pár termék ára radikálisan csökkent – húzta alá. 

Arról is beszélt, hogy a munkahelyek megvédése mindennek a kulcsa. Szerinte fontos továbbá, hogy a nyugdíjak értékét meg kell védeni, és a nyugdíjakat legalább annyival meg kell emelni, mint az infláció mértéke. Emellett a kormány azért is harcol, a 13. havi nyugdíj is megmaradjon, és a családtámogatások mértékét is megőrizzék.

A változásokról azt mondta, azt azért kellett meglépni, mert kiderült, hogy a városi CSOK iránt nincs akkora érdeklődés. Mind a babaváró hitel, mind a falusi CSOK esetében a hitel összegét megemeltük – fogalmazott Orbán Viktor. 

(MTI/Startlap)

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ez is érdekelhet

képcím

Ukrajna megszavazta a sorkatonák leszerelését

képcím

Orbán Viktor fogadta a svéd miniszterelnököt, és kapott négy...

képcím

Orbán elmondta, mit vár Sulyok Tamástól az első felszólalásakor