Orbán alá is írta a kilépést a Nemzetközi Beruházási Bankból

Startlap - Startlap
Orbán Viktor szerint a Nemzetközi Beruházási Banknak lehetett volna komoly szerepe a közép-kelet európai gazdaság fejlesztésében, ám végül teljesen ellehetetlenült az amerikai szankcióknak köszönhetően.

Megjelent Magyar Közlönyben az az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt szűkszavú határozat, amely szerint a kormány egyetért azzal, hogy Magyarország lemond a Nemzetközi Beruházási Bankban  (IIB) fennálló tagságáról – írja a 24.hu.

A kormány egyúttal visszavonta azt tavaly nyári határozatát, amely a bank kormányzótanácsában Magyarországot képviselő kormányzóvá a nemzetközi pénzügyi kapcsolatokért felelős minisztert jelölte ki és felhatalmazta helyettes kormányzó kinevezésére, visszahívására.

A döntés azt követően született, hogy David Pressmann amerikai nagykövet szerdán délután bejelentette, az Amerikai Egyesült Államok szankció alá vonta az IIB három felsővezetőjét, és magát a budapesti központú bankot is. tet is, amelynek a központja Budapesten van. További részletek korábbi cikkünkben.

Orbán: Az Egyesült Államok a barátunk

“Ha a tényeket nézzük, azt találjuk majd, hogy nem Magyarországgal szembeni szankciókról van szó. Átnéztem a Washington által közzétett listákat. 34 személyt sorolnak fel, akikről azt állítják, hogy kijátszották az Oroszország elleni szankciókat. A 34 személy között egy magyar van” – mondta a kormányfő szokásos péntek reggeli interjújában, amelyet a Kossuth Rádiónak adott. Hozzátette: úgy látja, hogy pénzügyi szankciókról van szó.

A bankról elmondta, hogy lehetett volna komoly szerepe a közép-kelet európai gazdaság fejlesztésében, ám a lehetőségei folyamatosan szűkültek, mígnem végül teljesen ellehetetlenült az amerikai szankcióknak köszönhetően. Magyarország ezért kilépett a Nemzetközi Beruházási Bankból.

Hozzátette: az Egyesült Államok a barátunk, fontos szövetségesünk, de Amerika nem egységes, ma egy megosztottabb ország képét mutatja.

Az interjú további részletei a 24.hu cikkében.

Ez is érdekelhet

képcím

Megkaphatja Magyarország a befagyasztott uniós pénzek egy részét

képcím

Ezért blokkolja tovább Magyarország az Ukrajnának szánt 500...

képcím

Orbán Viktor: Sanyargatni kezdtük az áruházláncokat