Ombudsman: jogsértés az anyától elválasztani az újszülöttet a kórházban

Startlap - Startlap
Az anya és gyermek háborítatlan együttléte védendő.

Sérelmezte két civil szervezet, hogy Magyarországon még mindig bevett gyakorlatként külön helyiségben helyezik el az anyát és az újszülött gyermekét.

Beadványukra Székely László ombudsman az alábbiakat jelentette ki állásfoglalásában.

A jogállamiság és a gyermek legjobb érdekének megfelelő eljárás elvét, illetve a családi élet tiszteletben tartásához való jogot sérti, ha a kórházban egészségügyi indok nélkül, külön kérés ellenére elválasztja az újszülöttet az édesanyjától.

A szaktárcához fordult a helyes jogértelmezés és eljárásrend kialakításáért, mivel a sérelmezett eljárás ellentétes az egészségügyi törvény azon rendelkezésével, amely az anya és a gyerek szempontjából is az együttes elhelyezést tekinti főszabálynak.

Hangsúlyozta, hogy a születés időszakában az egészségügyi intézményekre is kiterjed a magánszféra és a család védelmének követelménye, és az állam feladata, hogy erősítse ennek az elvnek a tiszteletét. Az anya és gyermek háborítatlan együttléte védendő, ezért az elválasztást az egészségügyi törvény irányadó garanciális szabályaiban foglaltak alapján kell megítélni.

Kijelentette, hogy anya és gyermeke azonos érdekű félként kezelendő, az anyát a gyerek érdekében eljáró, felelős partnernek kell tekinteni.

 

Tehát az anyának joga van arra, hogy a csecsemővel közös helyiségben helyezzék el, ha ennek egészségügyi kockázata nincsen. Nem lehet az elhelyezésnél arra hivatkozni, hogy zavarják a szobatársakat vagy nem bababarát minősítésű a kórház. Az anya viszont indoklási kötelezettség nélkül bármikor kérheti a személyzet segítségét a gyerek gondozásában rövidebb vagy hosszabb időre is.

Az EMMI a megkeresésre adott válaszában a biztost “kezdeményezésekről, fejlesztésekről” tájékoztatta.

 

Forrás: MTI, HVG

Ez is érdekelhet

képcím

Megmutatta újszülött fiát Mészáros Árpád Zsolt

képcím

MOK: törvényszegésre buzdít a miskolci kórház főigazgatója

képcím

Gulyás Gergely:  Lehet üzemanyaghiány Magyarországon