Olajembargó: Orbán ellenállása miatt halaszthat az EU

Startlap - Startlap
Sajtóértesülések szerint a többi szankció érvényesítése miatt több tagállam már inkább halasztana, Orbán Viktor hamis érvekre hivatkozik. Délelőtti hírösszefoglaló.

Olajembargó: Orbán ellenállása miatt halaszthat az EU

A magyar miniszterelnök annak ellenére ellenáll, hogy az ország 2025-ig mentességet kapna az orosz olajra vonatkozó szankciók alól. Orbán Viktor érveinek az olajembargóval szemben gyakorlati alapja sincs, de még történelmileg is pontatlanok. Részletek.

Az olajembargó elleni magyar vétó alapvetően a pénzről szól

Az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője szerint “még egy esetleges gyors leválás esetén” sem merülne fel gond az ellátásbiztonsággal, Orbán Viktor, illetve a kormány kardoskodása az EU-s szankciókkal szemben valójában más érdekeket véd: a Mol nyereségét és üzleti modelljét, valamint az üzemanyagárak befagyasztását, illetve a későbbi lehetőséget a Mol külön adóztatására. Bővebben.

Élelmezési válság fenyeget a háború miatt, ukránok ezreit hurcolhatták Oroszországba

Az Európai Biztonság és Együttműködési Szervezet (EBESZ) amerikai nagykövetének közleménye szerint több ezer ukránt küldtek ún. “szűrési központokba”, és további tízezreket deportáltak Oroszországba vagy Oroszország által ellenőrzött területre; pénteken kezdődik a G7 országcsoport külügyminisztereinek találkozója Németországban, amelynek egyik témája a háború miatt egyre jobban fenyegető élelmiszerválság. Az orosz-ukrán háború eseményei percről percre.

Iszonyatos tempóban növekednek a mezőgazdasági felvásárlási árak

Ákos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Már az egyik hónapról másikra tapasztalható áremelkedés is rendkívül magas, de éves szinten olyan drágulással kell szembenéznünk, mint a búza árának 60, vagy az olajos növények árának több mint 57 százalékos emelkedése. További információkért katt ide.

Egyre kevesebb magyar véli az oroszok agressziójának Ukrajna megszállását

Mostanra alig több mint a lakosság fele tartja Oroszország támadását agressziónak, és ezzel együtt egyre nagyobb tömeg véli úgy, hogy az orosz-ukrán háború igazából Oroszország védekezéséről szól. A Publicus Intézet szerint a jelenség magyarázata a kormányközeli médiumok orosz propagandájában rejlik. Bővebben.

Börtön helyett egymás után kapja az uniós pénzeket a korrupció miatt 5 évre ítélt volt polgármester

Veres Margit volt balmazújvárosi polgármester több millió forintnyi vissza nem térítendő európai uniós támogatást vett fel azóta, hogy vesztegetés elfogadása miatt 5 év börtönre ítélték. A városvezető büntetésének elhalasztását Völner Pál, Varga Judit államtitkára rendelte el, akinek Veres Margithoz hasonlóan hivatali vesztegetés elfogadása miatt kell felelnie a bíróság előtt. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket nézd meg.

Lázár János új szerepéről a kormányban: “Országépítésre mindig vállalkozom”

Sajtóértesülések szerint Lázár egy építésügyi központú minisztériumot vezethet Orbán Viktor új kormányában. Részletek.

A 80 éves Schmitt Pál rátalált a ketrecharcra

MTI/Máthé Zoltán

A korábbi köztársasági elnök Orbán Viktor mellett egy politikust tart nagyra, a kormány minden döntésével egyetért az orosz-ukrán háborút illetően, de azt is megtudhattuk, hogy gyerekkora jórészt “szolgálattal” telt, vagyis különórákkal, és több új hobbija van. A pénteken születésnapot ünneplő Schmitt Pál interjút adott.

Tömegbaleset történt a Tour de Hongrie sprintbefutójában

A országúti kerékpáros körverseny második, csütörtöki szakaszában hatszáz méterrel a cél előtt történt a baleset. Videó és további részletek itt.

Hidegfronttal indít a hétvége

A front napközben többfelé okoz záporokat, zivatarokat, estére viszont csökken a csapadék mennyisége. A következő napok időjárás-előrejelzése itt olvasható.

(Címlapkép: OM/EU Pool/Getty Images)

Ez is érdekelhet

képcím

Mi történt azóta, hogy Magyar Péter közzétette a hangfelvételt?

képcím

Magyarországé lenne Kárpátalja Medvegyev térképén

képcím

Macron: Nem lehet kizárni csapatok küldését Ukrajnába