Október 23: a politikai pártok megemlékezései

Startlap - Startlap
Így zajlottak az 1956-os forradalom megemlékezései idén, 2023 október 23-án.

Gyurcsány Ferenc a Városliget szélén, az Ötvenhatosok teréről jelentkezett be párttársaival közvetlenül a forradalmi emlékmű mellől, a párt közösségi oldalán. A DK vezetője úgy véli, a szabad, független, demokratikus Magyarország számára 1956 október 23 „az origó, ahonnan modern küzdelmünk indult”, ezért megbecsüléssel és tisztelettel kell emlékezni a nemzeti szabadság küzdelmére, és a mártírokra. Beszédében áldást kért a hősökre és Magyarországra is.

Hangsúlyozta, hogy akkor és most is a nyugat volt a záloga egy szabadabb független országnak, illetve arra is kitért, hogy szerinte nincs senki, aki az egész nemzet nevében tudna beszélni a forradalom kapcsán.

A Momentum – korábban mi is beszámoltunk róla – a Miniszterelnökséget körbevevő kordonnál október 23-a alkalmából tiltakozott amiatt, hogy Orbán Viktor pár napja mosolyogva fotózkodott Vlagyimir Putyinnal. Mint ahogy közösségi oldalukon írták: “Orbán Viktor szembeköpte 1956 hősinek emlékét azzal, hogy október 23-a előtt pár nappal azzal a Vlagyimir Putyinnal mosolyog és fotózkodik, aki beleíratta az orosz tankönyvekbe, hogy ‘56 fasiszta forradalom volt.”

Gyöngyösi Márton a Jobbik-Konzervatívok elnöke a hétfői budapesti megemlékezésen a pártját a forradalom szellemi örökösének nevezte, mondván, két évtizeddel ezelőtti megalakulásukkor Pongrátz Gergely szabadságharcos nekik adta át ’56 lyukas zászlaját.

“Nekünk az a küldetésünk, hogy folytassuk a munkát, folytassuk a kommunistákkal szembeni ellenállás megszervezését, és egy nap ledöntsük ezt a hazug rendszert, és végre megtegyük azt, amit 1990-ben Magyarország sajnos elmulasztott; ez pedig a rendszer fenntartóinak és a moszkvai parancsok végrehajtóinak elszámoltatása” – közölte az ellenzéki politikus.

Ungár Péter, az LMP társelnöke a  közösségi oldalára  feltöltött videójában arról beszélt, hogy Magyarország soha senkire, így a Nyugatra sem támaszkodhatott, amikor szabadságát szerette volna kivívni.

„1956 üzenete az, hogy a végén minden nép önmagára marad” – hangsúlyozta, kijelentve: a tanulság az, hogy a szabadságot mindig magunknak kell kivívni, és ha ez nem valósul is meg azonnal, a bátrakat igazolja mindenkor a történelem.

Az MSZP országszerte több helyen is tartott megemlékezést, így vasárnap már Kaposváron voltak, ahol Nagy Imre szülőházánál és az egykori 56-os miniszterelnök szobránál is volt ünnepi beszéd. A városban fáklyás felvonulást is tartottak. Mint Facebook-oldalukon írták: “Nemzeti ünnepeink nem csak megemlékezések, jóval többet jelentenek a múlt eseményeinek puszta felidézésénél. Az akkori történések üzenetek is a jelennek, és irányt mutatnak jövő számára is.”

Hétfőn Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre társelnökök Budapesten, Gurmai Zita frakcióvezető-helyettes Dorogon vett részt október 23 alkalmából ünnepi megemlékezésen. 

A Mi Hazánk Mozgalom Budapesten a Corvin közben tartott megemlékezést. Az elnök, Toroczkai László itt azt hangsúlyozta, hogy egyetlen más párt sem emlékezett meg méltóan ‘56-ról. Orbán Viktorról pedig úgy beszélt, mint aki megfutamodott, hiszen hiába történtek 1956 központi eseményei Budapesten, a kormányfő nem itt, hanem a sajtó teljes nyilvánosságát kizárva Veszprémben mondott beszédet. 

Címlapkép: MTI Fotó: Az Országgyûlés Sajtóirodája

Ez is érdekelhet

képcím

Biogolyóstoll, fideszes pártkatona - ellenzéki reakciók Sulyok...

képcím

"Orbán Viktor ma mindenről beszélt, csak a lényegről nem" -...

képcím

Ilyen volt az oktatásügyi tüntetés Budapesten