Nyárra elfogyhat az üzemanyag Európában

Startlap - Startlap
Az oroszok elfoglalták Szeverodonyeck nagy részét; verésekről, vasalóval, árammal való kínzásról számoltak be ukránok; Zelenszkijnek "nem áll szándékában megtámadni Oroszországot". Az ukrán-orosz válság hírei.

Nyárra elfogyhat az üzemanyag Európában

Még felvizezett formában is durván fájni fog Oroszországnak a tengeren szállított nyersolajra és olajtermékekre kirótt uniós kereskedelmi tilalom. De Európa is aggódhat, mert szakértők szerint július-augusztusra üzemanyaghiányra számíthatunk. A hvg.hu cikkét itt olvashatod.

Verésekről, vasalóval, árammal való kínzásról számoltak be az elfoglalt Herszonban élő ukránok

Az orosz csapatok már a háború első felében elfoglalták Herszon városát. Az ukrán tévéállomásokat gyorsan felváltották az orosz állami adások, a nyugati termékeket orosz árucikkekre cserélték. A BBC-nek többen is orosz katonák által elkövetett kínzásokról számoltak az Ukrajna déli részén lévő herszoni régió lakosai közül. Részletek.

Az oroszok elfoglalták Szeverodonyeck nagy részét

Press Service of the Chinese Amb / Sputnik via AFP

Szerhij Hajdaj, a luhanszki területi katonai közigazgatás vezetője elmondta, hogy az orosz csapatok már ellenőrzésük alatt tartják Szeverodonyeck városának nagy részét. A nagyjából 100 ezres lélekszámú város a kelet-ukrajnai háború miatt 2014-től ideiglenesen a terület székhelye volt az orosz megszállás alatt lévő Luhanszk helyett. (24.hu)

Zelenszkijnek “nem áll szándékában megtámadni Oroszországot”

Az Egyesült Államok nagy hatótávolságú rakétarendszereket szállít Ukrajnának, ami Moszkva szerint növeli közvetlen fegyveres konfliktus kockázatát Oroszország és a NATO között. A tervezett fegyverszállítmányról itt írnak bővebben.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek elmondta, hogy Moszkva „rendkívül negatívan” tekint az amerikai katonai segélycsomagra, amely az M142-es tüzérségi rakétarendszereket (HIMARS) is magában foglalja. (24.hu)

Idáig 243 gyermek halt meg a háborúban

Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

Az orosz invázió kezdete óta legalább 243 gyermek meghalt, 446 pedig megsebesült Ukrajnában – közölte szerdán az ukrán főügyészség. Részletek.

Az ukrán katonák maguknak termesztenek zöldségeket a frontvonalon

Felvételen látható, ahogy az ukrán katonák zöldségeket ültetnek a táboruk közelében a frontvonalon, hogy legyen mit enniük az oroszokkal folytatott harcok során. Ide kattints.

A háború előtt még 10 milliárdos profit jött össze az OTP legnagyobb orosz-magyar részvényesénél

10,7 milliárd forint nyereséggel zárt a Kafijat Zrt. 2021-ben – derül ki a cég beszámolójából. Ez azért érdekes, mert a Rahimkulov-család az OTP legnagyobb külföldi részvényese. A Rahimkulov-család a háború után viszont rengeteget bukhatott. (444.hu)

Sírva beszélt a háborúról az ukrán focista

Olekszandr Zincsenko szerint sok országban nem is értik, miről van szó. Ukrajna szerdán Skócia ellen lép pályára, a tét a vb-re való kijutás esélyének megtartása. Részletek.

 

Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: Peter Dazeley/Getty Images (Illusztráció)

Ez is érdekelhet

képcím

Macron: Nem lehet kizárni csapatok küldését Ukrajnába

képcím

Ukrajna megszavazta a sorkatonák leszerelését

képcím

Putyin szerint az ukrajnai magyarok történelmi hazájukhoz akarnak...