Novák Katalin szavai ellenére rohamosan nő a szegénységben élő nyugdíjasok száma

A KSH számai mást mondanak.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-12-04 08:53

Forrás: ThinkStock

A nyugdíjasoknak tett ígéretüket nemcsak betartották, hanem túl is teljesítették, hiszen a nyugdíjak reálértéke több mint 10 százalékkal emelkedett 2010-hez képest, nominálisan pedig 30 százalékkal lett magasabb az összeg – erről beszélt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyekért felelős államtitkára hétfőn, emlékeztet az Mfor.hu cikke.

A számok mást mutatnak

Hiába azonban a kormányzati öntömjénezés, ez a túlteljesítés kevés volt a nyugdíjasok életszínvonalának növeléséhez 2010 és 2017 között. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a KSH friss adatai szerint a nyugdíjasok körében egyre nagyobb a jövedelmi szegénység mértéke – írják.

A relatív jövedelmi szegénység a nyugdíjasok körében ugyanis 10 százalékra emelkedett 2017-ben a korábbi 9,1 százalékról, míg 2010-ben még csak ezen társadalmi réteg 4,6 százalékát érintette ez a probléma. Ebből kiindulva számításaink szerint míg 2010-ben nagyjából 124 ezer nyugdíjast érintett a jövedelmi szegénység, 2017-re ez a szám 210 ezerre emelkedett.

Szegénység: minden havi 83 854 forint alatt

Relatív jövedelmi szegénynek azokat nevezi a statisztika, akiknek jövedelme nem éri el a medián ekvivalens jövedelem 60 százalékát, vagyis a relatív szegénységi küszöb értékét. Ez az érték tavaly havi 83 854 forintra jött ki, vagyis minden 10. nyugdíjas tavaly ennél kevesebb pénzből gazdálkodott egy hónapban. Pedig a KSH adatai szerint az átlagos nyugdíj mértéke kicsivel meghaladta a 115 ezer forintot, ám mivel egyszerű matematikai átlagról van szó, itt is megmutatkozhat a nagyobb összegű nyugdíjak átlagot felhúzó hatása, akárcsak a bérek esetében – hívják fel a figyelmet.

A nők inkább a rendszer áldozatai

A cikk a többi között még azt is kiemeli, hogy a nők a rendszer egyértelmű vesztesei, hiszen náluk a jövedelmi szegénység tavaly már 11,3 százalékra rúgott. További részletek az Mfor.hu cikkében.

Mai nap hírei

A szegedi nyugdíjasok nekimentek Mészáros Lőrinc fürdőjének

444.hu9 órája

Kiderült miért esett össze Christian Eriksen, szívműtét vár a dán játékosra

igenyesferfi.hu11 órája

Van egy jelenet, amit biztosan nem szúrtál ki a Magyarország – Portugália meccsen

promotions.hu11 órája

Veszélyben a mobillal bankolók

itbusiness.hu12 órája

Oltott orvosok kerülnek kórházba az indiai variánstól

vg.hu14 órája

Nyolcméteres hófallal küzdenek a hókotrók Romániában

travelo.hu14 órája

Már sem engedély, sem képzés nem kell kézi lőfegyverek viseléséhez

demokrata.hu17 órája

Kiábrándító eredményeket produkált a vakcina, amire nagy tételben fogadott az EU

forbes.hu17 órája