Novák Katalin: a 21. század a nők évszázada, a természettudományokban se legyen akadály a női lét

Az államtitkár középiskolás lányokat bíztatott arra, hogy bátran válalljanak nőként is természettudományos vagy műszaki pályát, még akkor is, ha egyelőre több nehézséggel kell megküzdeniük, mint a férfiaknak.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-05-16 18:44

El kell érni, hogy a nők is bátran válasszák a műszaki pályát, és női létük ne legyen ennek akadálya – nyilatkozott Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) család- és ifjúságügyekért is felelős államtitkára a középiskolás lányoknak szervezett TechCsajok rendezvénysorozat budapesti megnyitóján, adta hírül az MTI.

Novák Katalin szerint a 21. század a nők évszázada, hiszen ma már természetes, hogy a nők is tanulhatnak, szavazhatnak, és orvosok, tanárok, sportolók, vagy akár fizikusok és matematikusok is lehetnek. Hangsúlyozta, hogy nem a női többség elérése a cél ezeken területeken, hanem az, hogy ne ütközzön akadályokba a női lét és a nők álmainak megvalósítása.

Előadása során arra buzdította hallgatóságát, hogy higgyenek és bízzanak önmagukban, merjék megvalósítani az elképzeléseiket, még akkor is, ha sok előítélettel, sztereotípiával kell megküzdeniük. A politikus szerint ez egy izgalmas feladat, amivel a következő generáció előtt is kitaposhatják az utat.

Üzent a fiataloknak Lévai Anikó is

Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége videóüzenetben bátorította a fiatalokat, hogy merjék használni a technikát, mert mint mondja, ez az élet része és segítője is egyben.

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara által szervezett, 14-18 éves lányoknak szóló TechCsajok rendezvénysorozaton sikeres nők osztják meg tapasztalataikat a munkájukról és a lehetőségekről, hogy kedvet csináljanak a műszaki és természettudományos hivatások iránt.

A Budapesten, Békéscsabán, Debrecenben és Pécsett megrendezett eseményeken emellett a regionális egyetemek és vállaltok  különböző technikai, illetve tudományos eszközökkel mutatják be a műszaki foglalkozások izgalmas oldalát.

Címlapkép: MTI Fotó/ Kovács Attila

Mai nap hírei

Legutóbb Gyurcsány kormánya csinált ekkora hiányt, mint most Orbáné

168ora.hu7 órája

3 daganattípus, amelyet örökölhetünk

napidoktor.hu8 órája

A magyar a vakcina mögött: Karikó Katalin, akinek a nevét az egész világ megismerte

unilife.hu13 órája

Rendkívüli bejelentést tett Szijjártó Péter a vakcinákról

demokrata.hu14 órája

Az Alaptörvény szerinti tulajdonhoz való jogot sérti

transpack.hu15 órája

Christoph Európa felé tart

koponyeg.hu15 órája

Megszakad a szív: egy szánkó vetett véget a 18 éves fiú életének

metropol.hu16 órája

Vilmos herceg alkalmazottja 10 hónap után felállt: mi történhetett?

joy.hu19 órája