Idén két magyar is esélyes a Nobel-díjra

Startlap - Startlap
Október 2. és 9. között jelentik be, hogy kik kapják idén a Nobel-díjakat. Elsőként ma az orvosi-élettani kategóriában hirdetnek nyertest Stockholmban.

Kedden a fizikai, szerdán a kémiai Nobel-díj kitüntetettjeit ismerteti a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Idén is az esélyesek közé sorolják Karikó Katalin biokémikust, kutatóbiológust, a koronavírus elleni mRNS-alapú vakcina egyik fejlesztőjét – írja az MTI.

A hagyományoknak megfelelően csütörtökön hirdetik ki az irodalmi kategória nyertesét, ezt a díjat a Svéd Akadémia ítéli oda. A 24.hu megemlíti, hogy a fogadóirodák szerint a magyar Krasznahorkai László számít idén az egyik legesélyesebbnek a díj elnyerésére

Október 6-án Oslóban hozzák nyilvánosságra a Nobel-békedíj idei kitüntetettjét, majd október 9-én ismét Stockholmban azt, hogy ki kapja a svéd jegybank által alapított közgazdasági Nobel-emlékérmet.

A díjakat, amelyek mellé 10 millió svéd korona (375 millió forint) jár, a szokásoknak megfelelően az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják át.

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

A Nobel-díjas Krausz Ferenc gyerekkori iskolájában már nincs...

képcím

Hamász-vezető: A harc behatolt a cionista entitás szívébe - A...

képcím

Nobel-díjat kapott Karikó Katalin