Nő a feszültség az oroszok által megszállt atomerőműnél

Startlap - Startlap
Találkozhat egymással Putyin és Zelenszkij; csapdába eshet az orosz hadsereg Herszonnál; összeszorított fogakkal szabadulhat meg Európa az orosz gáztól. Az ukrán-orosz válság hírei.

Nő a feszültség az oroszok által megszállt atomerőműnél

Az ukrán katonai hírszerzés arra figyelmeztetett, hogy az orosz erők „provokációra” készülhetnek az általuk ellenőrzött zaporizzsjai atomerőműnél. Értesülésük szerint az orosz Roszatom nukleáris energetikai vállalat munkatársai már el is hagyták a helyszínt. Korábban az oroszok is megfogalmaztak hasonló vádakat az ukránokkal szemben. Bővebben.

Négy robbanás történt egy orosz katonai repülőtér közelében a Krímen

Robbanásokról és tüzekről számolt be a katonai célpontok környékén a Guardian Ukrajna Oroszország által megszállt részein. Videó.

Hiába győzködte az amerikai hírszerzés az ukránokat, nem hitték el, hogy az oroszok tényleg háborút indítanak

A Washington Post friss oknyomozó cikke azt mutatja be, hogy 2021 őszére a Biden-adminisztráció a hírszerzési források alapján már biztos volt az orosz támadásban, majd hosszú időn át azzal küszködött, hogy erről meggyőzze Ukrajnát és szövetségeseit. Részletek.

Indonéziában találkozhat egymással Putyin és Zelenszkij

Nikolay DOYCHINOV / AFP

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is meghívást kapott a novemberi G20-ra az indonéz államfőtől. Joko Widodo elnök Balin fogadja a világ vezetőit, köztük Joe Biden amerikai elnököt és Hszi Csin-ping kínai államfőt. (24.hu)

Brit hírszerzés: Harkivot a háború kezdete óta folyamatosan lövik

Ukrajna második legnagyobb városa, Harkiv volt az egyik legkövetkezetesebben lőtt város az ukrajnai orosz invázió kezdete óta, a brit hírszerzés szerint. A friss jelentésről bővebben itt olvashatsz.

Nem tanultak a hibáikból: csapdába eshet az orosz hadsereg Herszonnál

Az Átlátszó cikkében az ukrán hadsereg Herszon megye felszabadításáért folytatott több hónapos erőfeszítéseit és a nem is olyan láthatatlan ukrán ellentámadás részleteit mutatják be. Ide kattints.

Összeszorított fogakkal szabadulhat meg Európa az orosz gáztól

A lakosságot ugyan védik az uniós törvények, mégis előfordulhat, hogy sok házban lejjebb kell tekerni a fűtést, mert az túl drága. Elsősorban az iparban kellene alternatív energiaforrást találni, a lakosságnak pedig Azerbajdzsánból, vagy Olaszországból importálhatnak gázt a tagállamok. Bővebben.

Furcsán alakult az Ukrajnát elhagyó első gabonaszállító hajó története

Burak Akay / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A háború sújtotta Ukrajnát elhagyó első gabonaszállító teherhajó, a Razoni kihajózását jóformán az egész világ árgus szemmel figyelte. Arról a hajóról van szó, amely tavaly három olyan utat tett meg, amelyiken kikapcsolta a jeladóját, de a műholdképekről kiderült, olyankor hol dokkolt. A G7.hu cikke.

Putyin-jóbarát orosz sztárrapper indítja újra a volt Starbucks-kávézóláncot Oroszországban

Timur Junuszov, „művésznevén” Timati egyik társa a projektben Anton Pinszkij vendéglátó-ipari vállalkozó, a másik Anton Kanokov szenátor, aki rendre ott van a 200 leggazdagabb orosz listáján. Részletek.

 

Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: Dmytro Smolyenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Ez is érdekelhet

képcím

NATO-főtitkár: Ha fegyvereket adtunk át Ukrajnának, akkor ezek...

képcím

Egyoldalú határmódosítást tervez Oroszország

képcím

Lengyelország határait fenyegeti Medvegyev