Nem talált nácikat a Hold sötét oldalán a kínai űrszonda

Pekingi idő szerint 10:26-kor landolt.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-01-03 09:17

Forrás: CNSA

Leszállt a Hold Földről nem látható túloldalán a Csang’o-4 kínai űrszonda, elsőként a világűr kutatásának történetében – jelentette be a kínai űrkutatási hivatal. A Kínából december 8-án útnak indított űrszonda pekingi idő szerint délelőtt 10 óra 26 perckor landolt, és már továbbította az első jeleket a Földre – írja az Index.

Mesterséges hold segíti a kommunikációt

Az űrszonda a 138 kilométer átmérőjű Aitken-kráterben landolt. A Hold túlsó oldalán lévő űreszközökkel csak úgy lehet folyamatos rádiókapcsolatot tartani, ha egy átjátszó (relé) mesterséges holdat telepítenek a Hold körüli pályára. A kapcsolattartást a júniusban pályára állított Csüecsiao (Szarka-híd) műhold biztosítja. 

Több feladata is lesz az űrszondának 

A Csang’o-4 egy leszálló egységből és egy holdjáróból áll. A szondának több tudományos feladata lesz: segítségével alacsony frekvenciájú rádiócsillagászati megfigyeléseket végeznek majd, vizsgálni fogják a Hold felszínét és felszíni formáit, ásványi összetételét, a neutronsugárzás mértékét és más környezeti viszonyokat.

Von Kármán-kráter  

A kínai holdkutatási program nemzetközi együttműködésben valósul meg. A misszió négy tudományos programjának műszereit holland, német, svéd és szaúd-arábiai kutatók fejlesztették. Majdnem lett magyar vonatkozása is. A leszállóhely eredetileg a Hold túlsó oldalán levő Von Kármán-kráter lett volna, amely Kármán Tódor magyar származású világhírű gépészmérnök, fizikus, alkalmazott matematikus, a rakétatechnika, hiperszonikus repülés és űrhajózás egyik úttörője emlékét őrzi, írja a Csillagaszat.hu. Ez a 180 km átmérőjű kráter a holdrajzi déli szélesség 44,8 fokánál és keleti hosszúság 175,9 fokánál található.

Címkék:

Hold Kína űrszonda

Mai nap hírei

Közleményben semmisítette meg Gyurcsányékat a Fidesz

vasarnap.hu3 órája

Dobrev Klára: Semmi emberség nincs bennük, a mi dolgunk lesz lemosni a gyalázatot

nyugatifeny.hu6 órája

Francia történész: Orbán Viktor modell lehetne az uniónak, hogyan kell megvédeni a saját lakosságát

hirado.hu8 órája

Bizonytalan a hétfői jelenléti oktatás

168.hu11 órája

A Kreml keményen visszaszólt Prágának

demokrata.hu13 órája

7 kutyafajta, amelyik állandóan boldog: vidámságuk pedig ránk is ragadós

joy.hu15 órája

Hova tűnt Azurák Csaba?

napmintnap.com15 órája

Óriási per szakadhat a Facebook nyakába

digitalhungary.hu16 órája