'Nekem a zene menekülés'

Startlap - Startlap
Ma 35 éves Király Linda.

Király Linda amerikai születésű magyar énekesnő 1983. február 28-án született New Yorkban.

Nyolcéves kora óta énekel. Klasszikus zenei tanulmányait tizenkét évesen kezdte, ekkortól különböző tv-műsorokban is fellépett. Mire felnőtt, az Amerikai Egyesült Államok és Anglia számos zeneszerzője és producere kereste meg, hogy együtt dolgozzanak vele.

1999-ben Linda költözött Magyarországra.

2001-től Komlóssy Erzsébet tanítványa volt. Tizenhét évesen a Dívák éjszakája című produkcióban kapott szerepet. Két filmbetétdal feléneklésére is felkérték: Vademberek és Szerelem utolsó vérig. Utóbbit és a Két szív című dalt Presser Gábor kizárólag csak Linda hangjára hangszerelte fel. A Szerelem utolsó vérig nagy sikereket ért el az országban. Innentől kezdve Magyarországon befutott sztárként kezelték.

Nem sokkal ezek után felénekelte a Big Brother főcímdalát, mely két hét alatt dupla platinalemez lett. Megkapta Az Operaház Fantomja főszerepét, Christine-t.

2003-ban jelent meg első albuma mely a #1 címet kapta. A dalok egy része angol, egy része magyar nyelvű. Linda olyan producerekkel dolgozott együtt mint például Mousse T. (aki Tom Jones Sexbomb című dalát írta), Errol Rieds és Denzel Foster. Presser Gábor is írt dalt az albumra.

Kínos incidens volt, amikor amikor egy kosárlabda-mérkőzés előtt nem tudta elénekelni a Himnuszt – édesapja segítette ki. Király Linda később bocsánatot kért.

2004-ben Londonba költözött, hogy elkészítse első teljesen angol nyelvű albumát. Első nemzetközi nagylemeze elkészítésében olyan producerek segédkeznek, mint például Rodney Jerkins és D’Mile. Az első kislemezdal, a Can’t Let Go 2007 júliusában került az amerikai rádiókhoz. A magyar rádiókban 94 hétig szerepelt a Top 40 játszási listában, 2008-ban az év legjátszottabb hazai dala lett a Mahasz összesített rádiós listája alapján.

Linda számos további slágert tudhat maga mögött Magyarországon, mint például a The Fugees alapítójával, Pras-zal és Roy Hamiltonnal közösen készített „Untried” (mellyel később testvéreivel az Eurovíziós dalfesztivál hazai döntőjébe került a legjobb 4 között), a Grammy-díjas Drew & Shannon producer párossal készített „Love Is Overrated” vagy a Viktorral készített „Move Faster”.

2014-ben bekerült A Dal 2014 eurovíziós nemzeti dalválasztó show elődöntőjébe Everything című dalával.

Nemcsak énekesnőként, de dalszerzőként is sikeres: számos nemzetközi előadónak írt már dalt, melyek közül a legismertebb a Bob Sinclar számára írt Groupie.

2016-ban szerepelt a TV2 Sztárban sztár, illetve Tabatabai Nejad Flóra partnereként a Sztárban sztár +1 kicsi című műsorában.

“Nekem a zene menekülés. Abban tudom kiengedni azt, amit érzek. Nem vagyok a szavak embere. Inkább felállok a színpadra, és kiadom magamból mindazt, ami bennem van. Fontos a siker, de én nagyon büszke vagyok mindenre, amit eddig elértem, mert nem volt könnyű.” – mesélte korábban a Life-nak adott interjújában.

 

Forrás: Wikipedia

Címlapfotó: Facebook

Ez is érdekelhet

képcím

Tóth Gabi kiakadt a bébiszitter óradíján: "Nem tudok kifizetni...

képcím

Kálmán Olga lesz a DK frakciószóvivője

képcím

Üzent a budapesti ukrán nagykövet Orbánnak: "Ti lesztek a...