Ne etessük a vízimadarakat, többet ártunk vele, mint segítünk

Startlap - Startlap
Az illetékes hatóságok, szervezetek világszerte küzdenek az etetésük ellen.

Sokkal többet gondoskodunk a madarakról, de a jószándék ellenére is vannak esetek és kivételek, amikor többet ártunk, mint segítünk. Szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy nehéz helyzetbe kerülnek a vízimadarakat azzal, ha etetjük őket.

Az énekesmadarak életmódja és túlélési szokásai eltérnek a vízimadarakétól. Míg az előzőeknél fontos lehet az etetés, például télen, addig a vadon élő társaiknál ez inkább káros.

És hogy miért? A hosszú ideig tartó, egyoldalú kenyér és egyéb értéktelen “táplálék” megbetegíti a madarakat, ráadásul a mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést is. Továbbá növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót és az ebből is eredő sérülésveszélyt. 

Megkönnyíti a fertőző betegségek terjedését, ami különösen a madárinfluenza kapcsán jelent óriási problémát, de szennyezi a környezetet, növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő elmocsarasodást.

Arról nem is beszélve, hogy a közvetlen fizikai érintkezés ránk, emberekre nézve is veszélyt jelent.

A szakemberek kérik, hogy mindenki legyen tekintettel a vízimadarak életmódjára, és soha, sehol, semmivel ne etessük őket!

Cikk forrása: Sokszínű Vidék

Ez is érdekelhet

képcím

Nem mindegy, hogyan tisztítjuk a vágódeszkát

képcím

Megvan a Ferencváros első igazolása a következő idényre

képcím

Hogyan mozogjanak az ülőmunkát végzők?