NASA-térkép mutatja, hogyan növekszik az ukrán tűzerő

Startlap - Startlap
Orosz „partizánok” robbanthatták fel Darja Dugina autóját; Zelenszkij: Nem lesz több párbeszéd; szakadárok tagadták meg a harcot Donyeckben; nem a rendszeres ágyúzásra tervezik az atomerőműveket. Az ukrán-orosz válság hírei.

NASA-térkép mutatja, hogyan növekszik az ukrán tűzerő

A HIMARS rakétarendszerek megérkezése előtt még elsősorban az oroszok tudták bombázni a front ukrán oldalát, utána viszont fordult a kocka. A NASA műholdtérképein jól látszik, ahogy júliustól hirtelen megsokszorozódik a tűzesetek száma a front orosz oldalán. Részletek.

Az orosz támadások fokozódására készülnek az ukránok

Az ukrán hadsereg közölte, hogy Oroszország öt cirkálórakéta-hordozó hadihajót és tengeralattjárót helyezett ki a Fekete-tengerre, továbbá légvédelmi rendszereket telepítettek Fehéroroszországba. Kijevben hétfőtől négy napra betiltották a nagy összejöveteleket. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn közzétett videóbeszédében arra figyelmeztetett, hogy Oroszország megpróbálhat valami különösen kegyetlen, gonosz dolgot tenni ezen a héten, amikor Ukrajna függetlenségének 31. évfordulóját ünnepli. Bővebben.

Orosz „partizánok” robbanthatták fel Darja Dugina autóját

Russian Investigative Committee / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Egy külföldön élő orosz egykori parlamenti képviselő szerint az eddig kevéssé ismert földalatti orosz partizánmozgalom, a Nemzeti Köztársasági Hadsereg (NRA) hajtotta végre szombaton azt a pokolgépes merényletet, amely végzett a Kreml-párti Darja Duginával, Alekszandr Dugin nacionalista politikai gondolkodó lányával. Részletek.

Nem a rendszeres ágyúzásra tervezik az atomerőműveket

Aszódi Attila nukleáris szakértő blogján véleményezi a zaporizzsjai atomerőmű helyzetét. Ide kattints.

Mostantól sugárzásveszélyt is jelezhetnek az ukrán légvédelmi szirénák

Bővítették a légvédelmi szirénák jelzéseit Ukrajnában: mostantól sugárzásveszély, vegyi és biológiai támadás esetén is jelezhetnek – írja a Kiszo.net. A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács Dezinformáció Elleni Központja szerint az orosz nukleáris fenyegetés fokozódása miatt volt szükség a bővítésre. (24.hu)

Zelenszkij: Nem lesz több párbeszéd

Az ukrán elnök bejelentette: ha Moszkva bíróság elé állítja Mariupol védőit, akkor nem lesz több párbeszéd a felek között. (24.hu)

A kormánypárti szavazók mindössze három százaléka gondolja felelősnek Oroszországot az ukrajnai háborúért

Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A magyar választók orosz-ukrán háborúval kapcsolatos véleményeit vizsgálta az IDEA Intézet. A kutatás eredményeit ebben a cikkben közlik.

A Luhanszki Népköztársaság egyik katonai egysége megtagadta a harcot Donyeckben

Oroszország nehezen tudja a Donbaszban állomásozó reguláris csapatait kiegészíteni segédcsapatokkal – áll a legutóbbi brit hírszerzési jelentésében, amelyről ez a cikk számol be bővebben.

Putyin szerint az orosz politika az anyaország alapvető érdekeit szolgálja

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint országa „erős, független világhatalom”, amely az „anyaország alapvető érdekeit” szolgáló politikát folytat. Putyin a nemzeti zászló napján tartott videóbeszédében hozzátette, hogy szeptember 1-jétől kezdve minden héten zászlófelvonási ünnepséget tartanak majd az ország összes iskolájában, hogy „a fiatalabb generációt a hazaszeretet, az állampolgárság és a haza jövőjéért való felelősségvállalás értékeire neveljék”. (24.hu)

Vasárnap 18 ezren menekültek Ukrajnából Magyarországra

Az ukrán-magyar határszakaszon 7649-en léptek be vasárnap Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 10 493-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t. (24.hu)

 

Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: ALPHONSUS CHERN / ST / Singapore Press Holdings via AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Ide utazott Putyin az ellene kiadott elfogatóparancs másnapján -...

képcím

81 rakétát lőttek ki az oroszok ukrán városokra

képcím

A legismertebb és a legnépszerűbb magyar női politikusok - friss...