Kiemelt Hírek 2020. június 30.

Nagy változások jönnek szerdától

Startlap Kiemelt Hírek 2020. június 30.
A nyugdíjasok élete könnyebb, az autósoké viszont nehezebb lesz. De ezenkívül annyi újdonság jön, amit felsorolni is nehéz, és gyakorlatig mindannyiunk életét érinti. Reggeli hírösszefoglaló.

Nagy változások jönnek szerdától

Július első napjától szokatlanul sok jogszabály változik: például ezentúl könnyebb lesz a nyugdíjasok élete, életbe lép az új, társadalombiztosítási “potyautastörvény”, a NAV tényleg mindent látni fog, és tovább csökken a szociális hozzájárulási adó. Ezenkívül egyebek mellett az üzemanyagárak, a parkolás és a postai ügyintézés is átalakul, újranyitnak a könyvtárak, érkeznek a kéményseprők, és földtulajdonosok és földbérlők számára sajnos bírságok is. Ezekről, valamint a további újdonságokról ebből a cikkből tájékozódhatsz.

Egy nemzetközi tanácsadócég segítségével reformálhatja meg a magyar egészségügyet a kormány

Pintér Sándor felhatalmazást kapott az egészségügy átvilágítására, és ehhez a K-Monitor értesülései szerint a Belügyminisztérium külső segítséget kérne: “stratégiai és komplex átalakítási tervek” kidolgozására szerződnének a Boston Consulting Group (BCG) nevű tanácsadó céggel. A cégnek van tapasztalata a közelmúltból a régiós egészségügyi fejlesztésben: ők készítették el a szlovákok kórházi reformtervét. Milyen intézkedésekről lehet szó? Erről szól ez a cikk.

Új, embert is fertőzni képes sertésinfluenza-vírustörzset találtak Kínában

Máris a legveszélyesebb potenciális kórokozók között tartják számon azt a vírust, amelyet Kínában mutattak ki, és amely egyelőre csak sertésekről terjed emberre. A kutatók mutációtól tartanak, az emberi immunrendszer pedig nincs felkészülve egy ilyen kórokozóra. Ha érdekel a téma, akkor itt folytasd az olvasást.

Hetekre előre jósolható a koronavírus második hulláma a szennyvízből

Fotó: Adrian Greeman/Construction Photography/Avalon/Getty Images

A szakemberek a vírus RNS-ének koncentrációja alapján becsülik a járvány intenzitását. A témáról Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vízhigiénés vezető szakértője nyilatkozik ebben a cikkben.

Drasztikus beavatkozásra készülnek a Hajógyári-szigeten: nagyszabású gátépítést tervez a kormány

A jelenleg hullámtérként működő, különösen értékes fővárosi szigeten olyan védműrendszer megépítését tervezik, amelyik az egész területet megvédené az áradásoktól. Ennek érdekében mintegy 1000 fa kivágására kerülhet sor. A létesítmény hátterében egy beruházás terve áll. Részletek itt.

“Rémisztő volt” – Gézának két hónapig kellett várnia az álláskeresési járadékra, és ezzel nincs egyedül

Az egyedi ajándéktárgyakat készítő budapesti vállalkozásnak már márciusban le kellett állítania a működését. Ekkor kezdődött Géza és kollégái kálváriája a bürökrácia útvesztőiben. Az ő esetük nem egyedi: többen számoltak be arról, mennyire lassan jutottak hozzá az álláskeresési járadékhoz. Nem csak a pénzt, de az álláskeresőket megillető ingyenes BKV-bérlethez szükséges igazolást nehéz megszerezni. A dologgal kapcsolatban felkeresték a Miniszterelnökséget. Részletek itt.

A fideszes településeknek is betehetnek az önkormányzati megszorítások

A koronavírus-járvány égisze alatt elrendelt, az önkormányzatokat érintő költségvetési változtatások nagy visszhangot kaptak. A települések gazdálkodása a jövő évben még jelentősebben alakul át. De mit takar ez pontosan, mi lesz 2021-ben az önkormányzati forrásokkal, és mit jelenthet ez az egyes településekre nézve? Ebből a cikkből kiderül.

13 ember meggyilkolását és 50 nemi erőszakot ismert be egy 74 éves férfi Kaliforniában

Fotó: Justin Sullivan/Getty Images

Joseph James DeAngelo, aki több mint 40 éven át bujkált, vádalkut kötött a bírósággal, és minden vádpontban bűnösnek vallotta magát. Ez a gyilkosságokon és a nemi erőszakokon túl több mint száz betörést is jelent. A tárgyalásról és a bűncselekményekről erre a linkre kattintva olvashatsz.

Visszatér a hőség

A hétfői hidegfront után csak rövid időre frissül fel a levegő, aztán máris jelentősen erősödik a nappali felmelegedés. A következő napok részletes időjárás-előrejelzését itt találod.

 

További rövidhíreket most meg is hallgathatsz a Hírstart podcastján: katt ide.

 

Keresés az oldalon