Nagy változások jönnek szerdától

A nyugdíjasok élete könnyebb, az autósoké viszont nehezebb lesz. De ezenkívül annyi újdonság jön, amit felsorolni is nehéz, és gyakorlatig mindannyiunk életét érinti. Reggeli hírösszefoglaló.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2020-06-30 08:58

Fotó: Ákos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Nagy változások jönnek szerdától

Július első napjától szokatlanul sok jogszabály változik: például ezentúl könnyebb lesz a nyugdíjasok élete, életbe lép az új, társadalombiztosítási “potyautastörvény”, a NAV tényleg mindent látni fog, és tovább csökken a szociális hozzájárulási adó. Ezenkívül egyebek mellett az üzemanyagárak, a parkolás és a postai ügyintézés is átalakul, újranyitnak a könyvtárak, érkeznek a kéményseprők, és földtulajdonosok és földbérlők számára sajnos bírságok is. Ezekről, valamint a további újdonságokról ebből a cikkből tájékozódhatsz.

Egy nemzetközi tanácsadócég segítségével reformálhatja meg a magyar egészségügyet a kormány

Pintér Sándor felhatalmazást kapott az egészségügy átvilágítására, és ehhez a K-Monitor értesülései szerint a Belügyminisztérium külső segítséget kérne: “stratégiai és komplex átalakítási tervek” kidolgozására szerződnének a Boston Consulting Group (BCG) nevű tanácsadó céggel. A cégnek van tapasztalata a közelmúltból a régiós egészségügyi fejlesztésben: ők készítették el a szlovákok kórházi reformtervét. Milyen intézkedésekről lehet szó? Erről szól ez a cikk.

Új, embert is fertőzni képes sertésinfluenza-vírustörzset találtak Kínában

Máris a legveszélyesebb potenciális kórokozók között tartják számon azt a vírust, amelyet Kínában mutattak ki, és amely egyelőre csak sertésekről terjed emberre. A kutatók mutációtól tartanak, az emberi immunrendszer pedig nincs felkészülve egy ilyen kórokozóra. Ha érdekel a téma, akkor itt folytasd az olvasást.

Hetekre előre jósolható a koronavírus második hulláma a szennyvízből

Fotó: Adrian Greeman/Construction Photography/Avalon/Getty Images

A szakemberek a vírus RNS-ének koncentrációja alapján becsülik a járvány intenzitását. A témáról Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vízhigiénés vezető szakértője nyilatkozik ebben a cikkben.

Drasztikus beavatkozásra készülnek a Hajógyári-szigeten: nagyszabású gátépítést tervez a kormány

A jelenleg hullámtérként működő, különösen értékes fővárosi szigeten olyan védműrendszer megépítését tervezik, amelyik az egész területet megvédené az áradásoktól. Ennek érdekében mintegy 1000 fa kivágására kerülhet sor. A létesítmény hátterében egy beruházás terve áll. Részletek itt.

“Rémisztő volt” – Gézának két hónapig kellett várnia az álláskeresési járadékra, és ezzel nincs egyedül

Az egyedi ajándéktárgyakat készítő budapesti vállalkozásnak már márciusban le kellett állítania a működését. Ekkor kezdődött Géza és kollégái kálváriája a bürökrácia útvesztőiben. Az ő esetük nem egyedi: többen számoltak be arról, mennyire lassan jutottak hozzá az álláskeresési járadékhoz. Nem csak a pénzt, de az álláskeresőket megillető ingyenes BKV-bérlethez szükséges igazolást nehéz megszerezni. A dologgal kapcsolatban felkeresték a Miniszterelnökséget. Részletek itt.

A fideszes településeknek is betehetnek az önkormányzati megszorítások

A koronavírus-járvány égisze alatt elrendelt, az önkormányzatokat érintő költségvetési változtatások nagy visszhangot kaptak. A települések gazdálkodása a jövő évben még jelentősebben alakul át. De mit takar ez pontosan, mi lesz 2021-ben az önkormányzati forrásokkal, és mit jelenthet ez az egyes településekre nézve? Ebből a cikkből kiderül.

13 ember meggyilkolását és 50 nemi erőszakot ismert be egy 74 éves férfi Kaliforniában

Fotó: Justin Sullivan/Getty Images

Joseph James DeAngelo, aki több mint 40 éven át bujkált, vádalkut kötött a bírósággal, és minden vádpontban bűnösnek vallotta magát. Ez a gyilkosságokon és a nemi erőszakokon túl több mint száz betörést is jelent. A tárgyalásról és a bűncselekményekről erre a linkre kattintva olvashatsz.

Visszatér a hőség

A hétfői hidegfront után csak rövid időre frissül fel a levegő, aztán máris jelentősen erősödik a nappali felmelegedés. A következő napok részletes időjárás-előrejelzését itt találod.

 

További rövidhíreket most meg is hallgathatsz a Hírstart podcastján: katt ide.

 

Mai nap hírei

Galaxy Note20: duplán rosszul járnak az európai felhasználók

gsmring.hu11 órája

Máris megtalálta Sergio Agüero utódját a Manchester City?

eurosport.hosszabbitas.hu12 órája

Ütős, de elegáns körömtrendek, amiket otthon is egyszerűen elkészíthetsz

femcafe.hu12 órája

Csengettek a német szénerőműveknek

koponyeg.hu14 órája

Fidesz-milliárdos hajóztatja-röpteti Orbánt és csicskáit

ezalenyeg.hu16 órája

Lecsapott a NAV, sokan nem tudják, hogy emiatt is büntetnek

napi.hu17 órája

Immunitást alakított ki az orosz vakcina

demokrata.hu17 órája

Gondolatrendőrség: kitiltott a Facebook, mert a nemzeti önbecsüléssel vicceltem

blog.atlatszo.hu20 órája