Nagy változás jön a mosógépeknél - itt az unió terve

Szigorítás várható a mosási hőmérsékletet terén is.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-05-17 11:36

Fotó: Thinkstock

Jövőre az uniós hatóságok visszaállítják az 1995. előtti energiajelzéseket, és minden termék kötelezően egy közös adatbázisba kerül – írja Azénpénzem. Felmerült az átlagos mosási hőmérséklet 30 fokra csökkentése is.

Egy évvel ezelőtt született döntés az Európai Parlamentben arról, hogy egyszerűsítik a háztartási gépek energiafogyasztásának jelölését 2019 végétől. Ennek köszönhetően a mostani A+/A++/A+++ jelzéseket a korábbi A-tól G-ig terjedő jelöléssel váltják fel.

A lépést azzal indokolják, hogy becslések szerint a forgalomba hozott termékek 10–25 százaléka nem felel meg az energiahatékonyságot jelölő címkékre vonatkozó előírásoknak – írja a portál. Mivel a nemzeti piacfelügyeleti hatóságok nem tudják kellő erővel érvényre juttatni a jogszabályokat, létrehoznak majd egy termékadatbázist, amelyben a gyártókkal és az importőrökkel regisztráltatják termékeiket.

A Portfolio arról ír, hogy a hatékonyabb környezetvédelem és a kevesebb energiafelhasználás érdekében globálisan 30 fokra csökkentenék az átlagos mosási hőmérsékletet. Jelenleg Európában a 40 fokos mosási hőmérséklet a legkedveltebb, ugyanez az érték az USA-ban 32 fok, Japánban pedig mindössze 5 fokos vízzel mosnak.

Az uniós szabályozók nem is titkolják, hogy a következő évben létrehozandó adatbázis célja az is, hogy könnyedén megállapíthassák: az árult termékek (például mosógépek) megfelelnek-e az elvárásoknak.

Mai nap hírei

Tízmilliók menekülnek a Whatsappról

digitalhungary.hu4 órája

Megan Fox annyira mini ruhát vett fel, hogy képtelenség nem belátni a lábai közé

promotions.hu5 órája

Hatalmas szélturbina omlott össze Svédországban

alternativenergia.hu6 órája

Harry herceg szíve összetört: nem tud túllépni a történteken

joy.hu7 órája

A kvóta elutasításában várjuk a portugál elnökség partnerségét

demokrata.hu14 órája

Oroszlán horoszkóp 2021 – Szerelem, karrier, egészség

unilife.hu16 órája

Tele van a tököm azzal, hogy mindenki a fiatalokat szidja!

she.life.hu17 órája

Erősebbek a mellékhatások a második Pfizer-vakcina után

szimpatika.hu17 órája