Mutatjuk, hogy kell kiszámolni a júliusi nyugdíjemelést

Startlap - Startlap
A júliusban esedékes, januárra visszamenőleg érvényes korrekció mértékének kiszámítása félreértésekre ad okot. Délelőtti hírösszefoglaló.

Mutatjuk, hogy kell kiszámolni a júliusi nyugdíjemelést

A kormány április végén döntött a vártnál magasabb infláció miatti újabb soron kívüli nyugdíjemelésről. Kiderült, hogy a növelés mértékének kiszámítása félreérthető – ebből a cikkből ugyanakkor megtudhatod, hány százalékot ér el az összes nyugdíjemelés júliusra.

Harmincmilliós végkielégítést kapnak a távozó tárca nélküli miniszterek

Soha még akkora összeget nem fizettek ki kormánytagnak végkielégítésként, mint amennyi Süli Jánosnak és Mager Andreának jár. De nem ők az egyetlenek, akik az ötödik Orbán-kormányban már nem kaptak szerepet, csak vígaszdíjat: Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Kásler Miklós emberminiszter is komoly összeggel búcsúzik. Részletek.

A sok nyelvet beszélő sokdiplomástól a kétkezi munkásokig mindenki bekerült az Országgyűlésbe

Az újonnan felállt parlament képviselőinek adatlapja alapján végignézték, milyen változatos háttérrel rendelkeznek az Országgyűlés új tagjai. Van dízelmozdony-szerelő, víz- és gázszerelő, akad lelkész is, a nyelvi rekordot a beszélt nyelvek számát tekintve Vadai Ágnes tartja, de különleges nyelveken is beszélnek páran, és tele vannak doktorokkal. Bővebben.

Ezredesi szinten is Putyin dönt az orosz hadseregben

Contributor/Getty Images

Nyugati katonai források szerint még a csapatok mozgásáról is sokszor az orosz elnök dönt a helyszínen levő parancsnokok helyett; ukrán rendfenntartók 45 orosz állampolgárt azonosítottak háborús bűnök elkövetőiként; miután több száz embert evakuáltak, ukrán erők átadhatják Mariupol irányítását Oroszországnak; újabb hír érkezett Putyin állítólagos rákjáról és friss műtétjéről. Az orosz-ukrán háború eseményei percről percre.

A felével hízott 12 év alatt a kormány

2008-ban mindössze nyolc minisztérium, és Orbánt valamint helyettesét is beleszámolva tíztagú kormány alakult. Most Orbán Viktornak már 14 minisztere lesz, köztük több teljesen új arccal. Az ötödik Orbán-kormánynak nemcsak a személyi összetétele, hanem a szerkezete is jelentős változásokat mutat. Ennél komolyabb átalakításra csak a kormányzati struktúra 2010-es, radikális átszervezése, a csúcsminisztériumok létrehozása során volt példa. Ez ahhoz képest, hogy a kormányzati struktúra hosszú időn át alig változott, mindenképpen látványos. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket olvasd el.

Még mindig Schadl György a végrehajtók elnöke, hiába ül letartóztatásban hónapok óta

A napokban hosszabbították meg letartóztatását, hivatalosan mégis Schadl a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar vezetője. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága megszólalt. Bővebben.

8 százalékkal bővült a magyar gazdaság teljesítménye

Ákos Stiller/Bloomberg via Getty Image

Jócskán felülmúlta a várakozásokat a GDP növekedése. Míg az előző negyedévben 2,1 százalékos növekedést mutattak a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok, 2022 első negyedévében 8,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva Magyarország bruttó hazai terméke. További információkért katt ide.

Jönnek a pénztármentes boltok Magyarországon

A Kende Gastro Zrt. az alkalmazott technológia kizárólagos európai forgalmazójaként bemutatta Magyarország első mesterséges intelligenciát alkalmazó, automatizált konténerüzletét. A nap 24 órájában üzemeltethető, teljesen automatizáltan működtethető boltok iránt már minden nagy magyarországi kiskereskedelmi lánc érdeklődik. Videó és további részletek itt.

Záporokat, zivatarokat hoz a hidegfront

Az eddigi nyári időjárást követően kedden már egy hidegfront határozza meg időjárásunkat, amelynek köszönhetően több helyen erősen megnövekszik a felhőzet és csapadék várható. A következő napok előrejelzése erre a linkre kattintva található.

(Címlapkép: Ákos Stiller/Bloomberg via Getty Images)

Ez is érdekelhet

képcím

Ezrek kísérték végső útjára Alekszej Navalnijt

képcím

Macron: Nem lehet kizárni csapatok küldését Ukrajnába

képcím

Navalnij felesége: Putyin nem ússza meg büntetés nélkül a...