Itt vannak a köztévé által rendezett EP-vita szabályai

Startlap - Startlap
A Demokratikus Koalíció megkapta az MTVA-tól az EP-választási vita lebonyolításának részletes leírását.

Dr. Molnár Csaba, a DK-MSZP-Párbeszéd kampányfőnöke az MTVA azon levelét hozta nyilvánosságra kedd este Facebook-oldalán, amely az EP-listavezetők közelgő, köztévé által szervezett vitájával kapcsolatos. A levél mindenre kiterjedő információt tartalmaz az eseményről, ahogyan fontos technikai részleteket is, valamint megerősíti, hogy az eseményre május 30-án kerül sor .

A rendezvény a Várkert Bazárban este nyolc órakor kezdődik, és az M1 fogja élőben közvetíteni EP-választás 2024 – listavezetők vitája címmel. Ugyanakkor az EP-listavezetők között zajló vita nézők nélkül fog zajlani, és a tervezett hosszúsága mintegy 100 perc lesz csak. A moderátor Volf-Nagy Tünde és Németh Balázs lesz. 

Egy listavezető mondanivalóját a vita alatt összesen 8 perc alatt fejtheti ki, 5 hozzászólás formájában. A listát állító szervezetek küldöttjeinek egyenként 1 percük jut bemutatkozásra, majd 3 kérdéskörben, témakörönként 2 2-2 percben nyilváníthatják ki véleményüket. Az utolsó körben pedig 1 percben reagálhatnak a korábban elhangzottakra.

Ha egy felszólaló teljes egészében felhasználta a neki járó időkeretet, akkor úgy az MTVA az Európai Parlamentben is alkalmazott eljáráshoz hasonlóan elveszik a lehetőséget, hogy tovább beszéljen, lekeverik a hangját.

A megszólalási sorrend követi a Nemzeti Választási Bizottság által jóváhagyott, jogszabály szerint kisorsolt listás és a szavazólapokon szereplő sorrendet.

Eszerint a 11 listás politikai szervezet képviselői így foglalnak helyet az egymás mellett lévő pulpitusokon: Megoldás Mozgalom, LMP-Zöldek, DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek, Második Reformkor Párt, Mindenki Magyarországa, Momentum, Fidesz-KDNP, Jobbik, Tisztelet és Szabadság Párt, Magyar Kétfarkú Kutyapárt, Mi Hazánk.

Ha valamely szervezet képviselője nem tud megjelenni, az a pulpitus üresen marad. 

Három nagy témát fognak érinteni

  • Első vitatéma: az Európai Unió védelme és biztonsága, mely az Eurobarometer kutatásán az uniós polgárok szerint a legfontosabb téma, 31%-kal az első helyre sorolt. Minden megszólalónak 2 perc áll rendelkezésére, hogy ebben a témában ismertesse a programját, véleményét.
  • Második vitatéma: migráció/menekültügy, mely az Eurobarometer kutatásán az uniós polgárok szerint a második legfontosabb téma, 24%-kal a második helyre sorolt. Minden megszólalónak 2 perc áll rendelkezésére, hogy ebben a témában ismertesse a programját, véleményét.
  • Harmadik vitatéma (választható): mezőgazdaság és/vagy demokrácia-jogállam mely az Eurobarometer kutatásán az uniós polgárok szerint a következő legfontosabb téma, 23 %-23%-kal a harmadik-negyedik helyre sorolt. Ebben a körben a felszólaló saját döntése értelmében mindkét témában kifejtheti véleményét, vagy szabadon dönthet, hogy csupán az általa választott egyik témában szólal fel. Minden megszólalónak itt is 2 perc áll rendelkezésére, hogy ismertesse a programját.

 

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet

képcím

"Az akkumulátorral egy probléma van: rohadt nehéz lenyelni " -...

képcím

EP-listavezetők tévévitája a Várkert Bazárban - Élő

képcím

Időhúzással válaszolt a köztévé Magyar Péternek