Moszkva nukleáris katasztrófát jósol a zaporizzsjai atomerőműben

Startlap - Startlap
Űrfegyvert fejleszt Oroszország; ismét Harkivot bombázták az oroszok; Moszkva leváltotta a fekete-tengeri flotta parancsnokát; titokban speciális rakétákat szállították Ukrajnának az amerikaiak. Az ukrán-orosz válság hírei.

Moszkva nukleáris katasztrófát jósol a zaporizzsjai atomerőműben

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint az ukrán tüzérség csapásokat mér majd az erőmű területére, és Oroszországra keni a felelősséget. Érdemes-e hitelt adni Igor Konasenkov altábornagy szavainak? Innen kiderül.

Űrfegyvert fejleszt Oroszország

Földi lézerberendezést épít Oroszország, amellyel az a célja, hogy megzavarja a fejünk fölött keringő, többek közt információgyűjtés miatt felbocsátott műholdakat. Részletek.

Ismét Harkivot bombázták az oroszok

Négy ember meghalt, 20 megsebesült csütörtökre virradóra az orosz erőknek a kelet-ukrajnai Harkiv és a közeli Belgorod és Krasznohrad elleni támadásaiban – közölte a régió kormányzója. (24.hu)

Oroszország leváltotta a fekete-tengeri flotta parancsnokát

Handout / Russian Defence Ministry / AFP

Oroszország állítólag leváltotta a krími székhelyű fekete-tengeri flotta parancsnokát, miután a héten robbanások rázták meg a félszigetet. Az orosz RIA hírügynökség olyan forrásokra hivatkozott, amelyek szerint Igor Oszipovot Viktor Szokolovra váltották. A The Guardian cikke szerint ha a hír igaz,  akkor ez az egyik legjelentősebb katonai tisztviselő elbocsátásának számít a háborúban. (24.hu)

Ukrán elnöki tanácsadó: Patthelyzet alakult ki a háborúban

Olekszij Aresztovics szerint az oroszok hetek óta próbálnak előrébb jutni, de ez nem igazán sikerül nekik. Részletek.

Őrizetbe vették a zaporizzsjai erőmű két alkalmazottját

Őrizetbe vették a zaporizzsjai erőmű két alkalmazottját, akiket azzal vádolnak, hogy irányzóként segítették az ukrán tüzérséget – közölték szerdán a Zaporizzsja megyei Moszkva-barát hatóságok. A gyanúsítottakra tíz évtől életfogytig tartó börtönbüntetés várhat. Vlagyimir Rogov, a zaporizzsjai területi közigazgatás főtanácsának tagja kijelentette, hogy a nap folyamán legkevesebb hat lövedék csapódott be Enerhodarban, de magát az erőművet nem érte találat. A létesítmény rendes üzemmódban működik. (24.hu)

Titokban speciális rakétákat szállítottak Ukrajnának az amerikaiak

Az Egyesült Államok AGM-88 HARM speciális rakétákkal fegyverezte az ukrán védelmi erőket teljes titokban. Az új eszközök nehéz helyzetbe hozzák az orosz légvédelmet és légierőt. A cikk itt folytatódik.

Felminősítette Ukrajnát a Fitch Ratings

Nem érdemes most sem Ukrajnába vinni a befektetésre szánt pénzt, de egy fokkal kisebb lett az államcsőd veszélye. (hvg.hu)

Rejtélyes körülmények között halt meg a Putyin-ellenes milliárdos

Egy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben kritikusan nyilatkozó üzletember meghalt vasárnap Washingtonban. A lett származású, erősen ukránbarát Dan K. Rapoport korábban a Kreml belső ügyeiről nyilatkozott álnéven. Egykori orosz üzlettársa korábban szintén különös körülmények között lett öngyilkos. A gyanús halálesetet egyelőre vizsgálják az amerikai hatóságok, de még nem indítottak eljárást gyilkosság miatt. Részletek.

Orosz kibertámadás érte Észtországot

Michal Fludra / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Észtországot kiterjedt kibertámadás érte, miután eltávolítottak egy szovjet emlékművet egy többségében oroszok lakta régióból – írja a The Guardian. A Killnet nevű orosz hackercsoport vállalta a felelősséget a támadásért. Részletek.

Hiába kapott mentőcsomagot, megint a fizetésképtelenség határán a német állami gázcég

12,3 milliárd eurós veszteséget jelentett be az idei év első hat hónapjára vonatkozóan az Uniper, Németország egyik legnagyobb energetikai cége, amely egyben azt is közölte, hogy az orosz gázszállítások visszaesése miatt újra közel került a fizetésképtelenséghez. Bővebben.

 

Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Kiszámolták, hány forintot jelenthet a nyugdíjasoknak Orbán...

képcím

Csökkentette a kormány a csok büntetőkamatát

képcím

Eljárást indítottak a lélegeztetőgép-biznisz egyik szereplője...