MOK: törvényszegésre buzdít a miskolci kórház főigazgatója

Startlap - Startlap
Egy miskolci esetről számolt be a Magyar Orvosi Kamara szerdán, aminek kapcsán továbbra is a kamarai tagságra biztatják az orvosokat, "mert csak így tudnak fellépni a kényszerítés és megfélemlítés ellen".

A Magyar Orvosi Kamara Elnöksége azonnali hatállyal felszólítja a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház főigazgatóját, hogy törvényellenes utasításokat ne adjon beosztott orvosainak, őket törvényszegésre ne buzdítsa – olvasható az orvoskamara szerdai közleményében.  

A MOK közlése szerint a főigazgató a részlegvezetőknek írt levelében ezt írja a  másodállások engedélyeztetése kapcsán: “a közvetlen munkahelyi vezetők csak azoknak a dolgozóknak a kérelmét támogassák – privát szférában történő tevékenység folytatására vonatkozó engedély kérés esetén -, akik az önként vállalt túlmunka keret maximumában közreműködnek a kórházzal.”

Ez a 2003. évi LXXXIV. törvény 12/B. § (2) bekezdésében foglaltak súlyos megszegésének minősül, ugyanis: “az egészségügyi dolgozó többletmunka vállalására nem kényszeríthető, jogos érdeke ezzel összefüggésben nem csorbítható, érdekérvényesítési lehetősége nem korlátozható. Az egészségügyi dolgozók között tilos hátrányos megkülönböztetést tenni az önként vállalt többletmunka vállalásával összefüggésben” – hívja fel a figyelmet az orvoskamara. 

Mint írják, minden jogi lépést megtesznek, támogatást és jogi képviseletet biztosítanak minden tagjuknak, amennyiben bárki törvénytelen eszközökkel kényszeríti vagy fenyegeti az önként vállalt többletmunka (ÖVT), vagy egyéb szerződés aláírására. 

Biztatjuk az orvosokat, hogy a társadalom közös céljának elérése érdekében maradjanak továbbra is kamarai tagok, mert a kényszerítés, megfélemlítés és presszió ellen csak közösen, erős Kamarával  tudunk fellépni.

A betegeinkért, orvosainkért és szakdolgozóinkért továbbra is közösen haladunk előre! – zárul a Magyar Orvosi Kamara közleménye, amit az MTI-hez juttattak el. 

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) kötelező tagságának megszüntetéséről szóló törvénymódosítást múlt hétfőn nyújtották be, két napra rá ki is hirdették. Ezzel a lépéssel gyakorlatilag lenullázta a MOK jogait a kormány, ugyanakkor a kamara közlése szerint már 15 ezer orvos erősítette meg, hogy fontosnak tartja, továbbra is tag maradjon.

Címlapkép: illusztráció. Fotó: Getty Images

Ez is érdekelhet

képcím

Júliustól hat szociális szakápolási központ jön létre

képcím

Nyilatkoztak a szlovákiai buszbaleset sérültjei

képcím

Gálvölgyi János felesége: Nem tudom, mi lesz velünk