Kiemelt Hírek 2018. július 13.

Mitől vált balszerencsés nappá péntek 13.?

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 13.
A hiedelem szerint duplán szerencsétlen ez a nap, amelynek számos magyarázata van.

Ajtót, ablakokat bezárni, paplant nyakig felhúzni, és kivárni, hogy elmúljon éjfél.

Sokan talán így vannak ezzel péntek 13-án, mondván, bármi történjék, az csakis balul sülhet el, elvégre a 13-as balszerencsés szám, a péntek pedig balszerencsés nap.

Történelmi balszerencsék

Nos, ma péntek 13. van. Ebből az alkalomból pedig igyekszünk feltárni az eredetét – mármint a félelemét.

Több magyarázat is született ezzel kapcsolatban, és az egyik Jézushoz köthető.  Az utolsó vacsora csütörtökön volt, amelynél 13-an ültek asztalhoz, Jézus pedig nagypénteken halt meg. A különféle kultúrákban a 12-es szám egyébként is tökéletesség jelképe volt, márpedig ezt a 13-as bontja meg.

Létezik olyan magyarázat is, mely szerint IV. Fülöp francia király templomosok elleni koncepciós pere miatt szerencsétlen a péntek 13. Merthogy a király 1307. október 13-án, pénteken tartóztatott le több száz lovagot eretnekség vádjával, majd nagy részüket máglyán elégették. IV. Fülöp ezzel nemcsak adósságától szabadult meg, hanem jelentős vagyont is megkaparintott.

Tőzsdepánik, népnövekedés

A 19. század előttről azonban nincs írásos nyoma, hogy péntek 13. valóban a balszerencse szimbóluma lenne. A hiedelemnek viszont jelentős lökést adott Thomas W. Lawson 1907-ben megjelent Péntek 13. című regénye, melynek főszereplője a babonáktól való félelemre alapozva robbant ki tőzsdepánikot a Wall Streeten.

A Science magazin 1960-ban a népnövekedéssel magyarázta a végítélet napját, amely éppen 2026. november 13-án, pénteken jön el, míg a NASA szerint 2029. április 13-án, pénteken meteor csapódik a Földbe, és pusztulást hoz.

És persze sokaknak vélhetően Jason Voorheest sem kell bemutatni, aki éppen azon a napon született, és a mára kultikussá váló 1980-as Péntek 13. című horrorfilm fő alakja.

Ugyanakkor nem minden kultúrában számít rossznak péntek 13., több kelet-ázsiai országban semmiféle baljós hatást nem tulajdonítanak neki, míg Olaszországban a péntek 17-től félnek, ami a római számokkal magyarázható.

Tehát igazából semmi okunk arra, hogy ilyen szép napsütéses napon bezárkózzunk, csak a babonát kell kissé elhessegetnünk.

Keresés az oldalon