Légvédelmi rakétákat vesz Magyarország

Startlap - Startlap
Franciaország, Észtország, Magyarország, Belgium és Ciprus közösen vásárol Mistral rövid hatótávolságú föld-levegő légvédelmi rakétákat.

A Párizsban aláírt szándéknyilatkozat értelmében francia gyártmányú légvédelmi rakétákat fog Magyarország beszerezni a jövőben – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kedden a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, hogy részt vett Párizsban az európai államok légvédelmi konferenciáján, amelyen Emmanuel Macron francia elnök is beszédet mondott, s ezen a rendezvényen írták alá a szándéknyilatkozatot.

Hozzátette: a nyilatkozatot aláírta Belgium, Észtország, Ciprus, Franciaország és Magyarország.

A tárcavezető szólt arról is, hogy Macron elnök a beszédében külön kiemelte a légvédelem fontossága mellett az európai védelemipar jelentőségét.

“Magyarország ezen a téren jól teljesít, a védelemiparunk fejlődik. A békéhez erő kell, folytatjuk a munkát” – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf

Nem támogatják a német kezdeményezést

A Mistral célkövető föld-levegő rakétát az európai multinacionális vállalat, az MBDA gyártja. A francia SATCP rakétán alapuló eszköz fejlesztését 1974-ben kezdték el, első változatát 1988-ban rendszeresítették a francia hadseregben, a célpontokat 6 kilométeres távolságig el tudja érni.

Franciaország az európai álláspontok összehangolása céljából szervezte a párizsi légvédelmi konferenciát, miután Németország októberben elindította a légvédelmi európai kezdeményezést (Euro Sky Shield) 17 ország részvételével, de azt sem Franciaország, sem Olaszország, sem Lengyelország nem támogatta. Az elképzelés német (Iris-T), amerikai (Patriot) és izraeli (Arrow-3) légvédelmi rendszerek vásárlása.

(MTI)

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Vizes vb: Varga Zsolt szerint pofonokra szükség van, de nem egy...

képcím

Máris kiszemelte Novák Katalin utódját a Fidesz?

képcím

Csoportelsőként negyeddöntős a női vízilabda-válogatott