Miről árulkodnak a fehér foltok a körmön?

Összegyűjtöttük a legjellemzőbb okokat.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-10-26 13:51

Fotó: thinkstockphotos.com

Bizonyára mindannyiunk találkozott már apró elváltozásokkal a körmein, amelyek legtöbbször fehér pöttyök, nagyobb foltok vagy vízszintes csíkok formájában jelennek meg. A leukonychiának nevezett elváltozások mögött legtöbbször ártalmatlan okok állnak, ám komolyabb egészségügyi problémára is felhívhatják figyelmünket — a Dívány összegyűjtötte, mit jelezhet a testünk a foltokon keresztül.

Hiánybetegségek

Legtöbben azt mondják, a fehér foltok valamilyen vitamin vagy ásványianyag hiány miatt alakul ki. Szervezetünkben legtöbbször a B6-vitamin, a cink és kalcium hiánya okozhat elváltozást a körmünkön. Ha más ásványianyag-hiányra utaló tünetet is érzékelünk, például állandóan fáradtnak érezzük magunkat vagy éppen álmatlanság gyötör bennünket, jobban hullik a hajunk vagy megváltozik a bőrünk állapota, érdemes egyeztetni háziorvosunkkal, s valamilyen étrendkiegészítők, vitaminok után nyúlni.

Sérülés

Szintén gyakori kiváltó ok lehet a körömfelület vagy a körömágy sérülése. Ennek felismerése sokszor nehéz, hisz a sérülés és a foltok megjelenése között akár hetek is eltelhetnek, lehet az akár az ujj beütése, körömrágás, a körömágy piszkálása, vagy egy nem elég óvatos manikűrözés. Szerencsére az emiatt megjelenő foltok hetek alatt maguktól regenerálódnak.

Allergiás reakció

Könnyen előfordulhat az is, hogy a fehér foltokat valamilyen allergiás reakció indukálja: lehet ez a körömlakk, a körömápolók vagy akár a műkörömépítéshez használt anyagok valamely összetevője. A köröm emellett reagálhat így bizonyos tisztítószerekre vagy egyéb vegyi anyagokra — érdemes ilyenkor átgondolni, mivel érintkezik körmünk napi szinten, majd szüneteltetni a használatukat. Ha nem változik semmi, vagy akár új foltok is megjelennek, ajánlott egy bőrgyógyász szakorvos felkeresése.

Gomba

Sajnos az apró fehér elváltozások a körömgombásodás kezdeti stádiumát is jelezhetik. A köröm ilyenkor lassan elkezd elvékonyodni, lemezessé és törékennyé válni — ha ezt tapasztaljuk, sürgősen kérjük bőrgyógyász segítségét, a körömlakk használatát pedig feltétlenül hanyagoljuk.

Súlyosabb betegségek

Komolyabb betegségek kísérő tünete is lehet a pöttyösödés, de az eseteknek csak nagyon kis százalékában kell ettől tartani. Mindenesetre a májbetegség, a tüdőgyulladás, az ekcéma, a pszoriázis és akár az arzénmérgezés is okozhat elváltozásokat a körmön — ezeket viszont csak alapos orvosi vizsgálat útján lehet megállapítani.

Mai nap hírei

Hatalmasat ugrott a hazánkban regisztrált új fertőzöttek száma

demokrata.hu2 órája

A világ legerősebb és legdrágább chilije Magyarországon terem

magro.hu2 órája

A török elnök elmeorvosi vizsgálatra küldené a francia elnököt

napmintnap.com5 órája

Kovács Kati lehengerlő szépség volt fiatalon - Sosem látott fotók

femcafe.hu6 órája

6 dolog, ami balszerencséssé teszi az életedet

joy.hu8 órája

Új szervet azonosítottak az emberi testben

szimpatika.hu17 órája

A Real Madrid nyerte az El Clásicót

eurosport.hosszabbitas.hu18 órája

„Elsétáltam cigizni. Az egész az én hibám” – Emlékezés a valaha volt legnagyobb rakétakatasztrófára, amit pont úgy tussoltak el, mint „Csernobilt”

wmn.hu20 órája